LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Unaprijedite iskustvo korištenja

Skrivene Facebookove postavke za koje vjerojatno niste znali

Skriveni emoji, piratski jezik, dodatna sigurnost, upravljanje naslovnicom, slanje novaca i Facebook Live samo su neke od opcija koje biste mogli bolje upoznati.

Skriveni emoji, piratski jezik, dodatna sigurnost, upravljanje naslovnicom, slanje novaca i Facebook Live samo su neke od opcija koje biste mogli bolje upoznati.

Možda ste mislili da sve znate o Facebooku, ali postoje neke opcije koje su manje poznate nekim ljudima. Za vas smo izdvojili neke od najboljih potencijalno nepoznatih opcija.

1. Facebook pretinac poruke za koji možda niste ni znali da ga imate

Ako koristite Facebook već duže vrijeme, onda sigurno imate skriveni pretinac pun poruka za koji niste ni znali da postoji. Riječ je o Message Request pretincu koji možete pronaći u svojem Inboxu. U njemu se nalaze poruke od ljudi s kojima trenutno niste prijatelji. Nikad se ne zna, možda je on pun poruka srednjoškolskih ljubavnica ili još jedan nigerijski princ šalje novac davno izgubljenom rođaku. 

2. Pogledajte tko vam njuška po računu

Želite li znati jesu li se ljubomorna djevojka ili dečko ulogirali na vaš račun bez vaše dozvole? To možete provjeriti odlaskom na Settings. Pod datotekom Security postoji opcija Where You're Logged In koja pokazuje podatke o tome na kojoj se lokaciji netko ulogirao, pomoću kojeg pretraživača i uređaja. Ako vam se nešto učini sumnjivim, možete pritisnuti end activity. 

3. Postoji mnoštvo skrivenih emojija 

U nekim situacijama riječi nisu dovoljne i nekada je dovoljno nešto objasniti putem emojijaUpravo u tim situacijama možete iskoristiti neki od sljedećih za koje možda niste znali:

  • (y)  – simbol za palac gore,
  • (^^^) – velika bijela psina,
  • :|] – robot,
  • :poop: – vjerojatno ste upoznati s time,
  • <(") – pingvin! 

Cijeli popis možete pronaći na poveznici

4. Facebook može biti naglavačke ili na piratskom jeziku

Naslov zapravo govori sam za sebe. Ako vas iz nekog razloga privlači Facebook pisan jezikom naglavačke ili piratskim narječjem, to možete primijeniti tako što ćete otići na Settings > Language gdje možete odabrati English (Pirate) ili English (Upside Down)

FOTO: Screenshot/Facebook

5. Facebook romantika

Ako ste zainteresirani za detaljnu povijest sa svojim partnerom, posjetite poveznicu gdje možete pronaći cijelu Facebook povijest s kime god se trenutno nalazite u vezi. Ako se trenutno ne viđate ni sa kime, klikom na ovu poveznicu posjetit ćete svoj Facebook profil jer Facebook pretpostavlja da ste možda zaljubljeni u sebe

6. Sačuvajte određenu objavu za kasnije

Iznenadili bi se, ali neki i vole nešto što prijatelji objave na Facebooku. No nekada zbog utjecaja više sile nismo u mogućnosti odmah vidjeti što je on/ona objavio/la i za takve trenuntke postoji opcija Save for Later koja sprema objavu za kasnije kada se u miru može pročitati. 

To možete napraviti tako što ćete pritisnuti strelicu prema dolje koja se nalazi na gornjoj desnoj strani objave, a zatim pritisnete Save link. Tako ćete taj link poslati u folder zvan Saved koji se kreira tek kada nešto spremite i možete ga pronaći s lijeve strance pod stupcem Explore. Također, isto djeluje i za videozapise koje želite spremiti za kasnije. 

FOTO: Screenshot/Facebook

7. Preuzmite kopiju cijele vaše povijesti na Facebooku 

Ovdje se podrazumijeva preuzimanje apsolutno svake objave, fotografije, videozapisa i poruke koje ste ikada objavili ili napisali na Facebooku. Ovo možete napraviti odlaskom na Settings > General i odabiranjem Download a copy of your Facebook data

8. Odlučite tko će kontrolirati vaš Facebook račun jednom kada otegnete papke

Smrt je neizbježna i nešto na što se ne može utjecati, a Facebook je to uzeo u obzir kada je uveo opciju Legacy Contact pomoću koje možete odabrati prijatelja ili člana obitelji koji će se brinuti za vaš Facebook račun jednom kada taj sudbonosni dan dođe. Kako biste omogućili ovu opciju, možete otići na Settings > Security > Legacy Contact. Također, možete odabrati opciju da se vaš Facebook račun izbriše jednom kada umrete. 

9. Dodatna sigurnost

Osiguranja nikad dosta i uvijek postoji briga da bi netko mogao ući na vaš Facebook račun i, recimo, napraviti neke stvari koje će biti teško opravdati riječima netko mi je hakirao račun. Zato postoji način koji će vas dodatno osigurati. Možete kreirati log-in approval. Ovo će vam omogućiti da otvorite svoj Facebook račun na novom pretraživaču nakon što unesete posebni kod koji je poslan porukom na vaš mobitel. Kako biste to primijenili, trebate otići na Settings > Security > Login Approvals. 

10. Upravljajte News Feedom 

News Feed je vaš dom na Facebooku i, poput pravog doma, treba se brinuti o njemu. Sigurno ne želite da vam News Feed bude poplavljen objavama koje vam se ne sviđaju, a želite vidjeti više sadržaja koji obožavate. Ako kliknete na tri točkice pored News Feeda, otvorit će vam se izbornik na kojem trebate odabrati Edit Preferences. Nakon toga pritisnete Prioritize who to see first gdje možete odabrati čije objave češće ili manje često želite vidjeti.

FOTO: Screenshot/Facebook

11. Šaljite novac

Iako danas postoji mnogo opcija za slanje novca, Facebook je ipak postao još jedna od njih. Pošiljatelj i primatelj moraju imati otvoren debitni račun kako bi mogli poslati ili primiti novac. Ako želite poslati novac, to možete napraviti odlaskom na Settings > Payments. 

12. Facebook Live diljem svijeta

Facebook Live postao je veoma važan medij u zadnje vrijeme i sada ga koriste svjetske poznate stranice kako bi se promovirale što je bolje moguće. Upravo zbog većeg broja korisnika koji koriste Facebook Live, Facebook je otvorio posebnu stranicu na kojoj se nalaze svi prijenosi uživo diljem cijelog svijeta. Na poveznici možete pronaći kartu cijelog svijeta i vidjeti tko upravo sada emitira uživo pomoću Facebooka. 

FOTO: Screenshot/Facebook

FOTO: PIXABAY