LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uskrsne nedoumice

Rok trajanja i skladištenje kuhanih jaja

Bacanje hrane može se spriječiti dobrom procjenom potrebne količine, no ako ipak nešto preostane, važno je znati koji je rok trajanja i na koji ga se način može produljiti.

Bacanje hrane može se spriječiti dobrom procjenom potrebne količine, no ako ipak nešto preostane, važno je znati koji je rok trajanja i na koji ga se način može produljiti.

Hrana koja nas asocira na uskrsno vrijeme prvenstveno su jaja koja ovih dana pripremamo u svim mogućim oblicima. Budući da ih ipak u većini slučajeva kuhamo, važno je znati da se u takvom obliku zapravo vrlo brzo kvare, brže od svježih jaja koja su još uvijek u ljusci. To se događa zato što kuhanje miče zaštitni sloj s ljuske, čineći ju osjetljivom na zrak, tj. bakterije.

No iako kuhanje čini ljusku jajeta poroznom, taj zaštitni sloj ipak jaje održava dulje svježim. Kuhano jaje u ljusci neće se pokvariti otprilike sedam dana, a kada ga ogulite, može stajati pet dana. Kako bi se održala jestivima, važno je jaja u oba slučaja odmah nakon pripreme spremiti u hladnjak.

Kako uočiti da se jaje pokvarilo?

„Food Film Festival Zagreb”: spoj gastronomije i kinematografije


Najuočljiviji znak da jaje nije poželjno jesti jest miris – ako je imalo drugačiji od onoga kakav jaje ima kada je svježe pripremljeno, vrlo vjerojatno njegova konzumacija neće dobro završiti. Ako je kuhano jaje još uvijek u ljusci, morat ćete ga oguliti, a tek zatim pomirisati kako biste provjerili je li sve u redu. Mnogi pretpostavljaju da je znak da je jaje pokvareno zeleni ili sivi bjelanjak, no to nije točno – boja ovisi o duljini kuhanja. Žumanjak savršeno skuhanog jajeta bit će tamno žute, odnosno zlatne boje, a ako ga dulje kuhate, postajat će sve svjetliji – dok ne postane zelenkast ili sivkast, a pritom će se promijeniti i tekstura, no to ne znači da ga ne smijete pojesti.

Donosimo 10 filmova za zabavu s obitelji ovog uskrsnog vikenda


FOTO: Pixabay

Smiju li se kuhana jaja zamrzavati?

Uskršnji vicevi koji će potaknuti smijeh za blagdanskim stolom


Kuhana jaja možete zamrznuti, no to nije preporučljivo jer ćete na taj način promijeniti teksturu bjelanjaka i učiniti ih pomalo gumenima. Ako vam to ne smeta te vam je plan zamrznuti jela koja sadržavaju kuhana jaja, trebali biste jaja skladištiti odvojeno od ostalih sastojaka, a nakon odmrzavanja sve pomiješati te potom dodati majonezu, začine i ostalo. Prije zamrzavanja trebalo bi jaja izrezati te staviti u posudu ili vrećicu za zamrzivač koje se mogu dobro zatvoriti. Pritom ne zaboravite napisati datum jer u zamrzivaču mogu stajati samo mjesec dana prije nego što se pokvare. Kada ih odlučite izvaditi iz zamrzivača, ostavite ih da se odmrznu tijekom noći, nakon čega će biti spremna za konzumaciju. Dobar tek!

IZVOR: DOES IT GO BAD
FOTO: PIXABAY