LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati znanstvenih istraživanja o čovjekovom najboljem prijatelju

Psi vode glavnu riječ; pametniji su no što smo mislili

Bez obzira na to jeste li tzv. „dog" ili „cat person", činjenica da su psi pametni jest neosporiva. No najnovije istraživanje pokazuje kako su ova krznena stvorenja zapravo iznimno pametna i briljantna. 

Bez obzira na to jeste li tzv. „dog" ili „cat person", činjenica da su psi pametni jest neosporiva. No najnovije istraživanje pokazuje kako su ova krznena stvorenja zapravo iznimno pametna i briljantna. 

Cvilež kada sjednete za stol, skakanje za hranom čim vam komadić ispadne na pod, buđenje ujutro s hrpom dlaka i na samom rubu kreveta nakon što su se pojavili usred noći iako znaju da im je krevet strogo zabranjen? Tako je, vlasnici krznenih loptica punih ljubavi dobro su upoznati s navedenim situacijama. Oni vrlo dobro znaju da su gospodari jedne vrlo podle vrste, no upravo zbog ovih prizora gotovo je nemoguće odoljeti im. 

Izvor: Giphy
 
 
Izvor: Giphy
 
No slatkoća nije jedino oružje kojim se psi koriste. Jedan od glavnih aduta jest upravo njihov mozak. Prema najnovijem znanstvenom istraživanju svjesno su i sa željom prijevare pogrešno naveli ispitivače kako bi dobili onu poslasticu koju su željeli, onu njima najdražu. 
 
Istraživači su postavili poslastice na tri lokacije na način da je na prvoj lokaciji bila najdraža pseća poslastica, na drugoj malo manje draga i na trećoj lokaciji nije bilo poslastice. Oni sami imali su dvije karakteristike – jedan je surađivao, dok je drugi bio natjecateljskoga duha. Potom su pse naučili da ih dovedu do poslastica. Onaj istraživač koji je surađivao sa psima dao bi im koju god poslasticu je pronašao na lokaciji na koju ga je odveo pas, a onaj koji se želio natjecati zadržao je poslasticu za sebe. 
 
Tek sada započinje onaj zanimljiviji dio koji je sadržan u ovom gifu.
 
Izvor: Giphy
 
Tijekom prvog dana istraživanja do njihove najdraže poslastice psi su manje vodili kompetitivnog istraživača nego onoga koji surađuje. Nakon drugog dana istraživanja još su napredovali te bi u velikom broju slučajeva onog istraživača koji se želio natjecati s njima dovodili do lokacije gdje nema nijedne poslastice. Što možemo zaključiti iz ovakvog obrasca ponašanja?
 
Psi su razumjeli da ako vode kompetitivnog istraživača do manje draže poslastice ili tamo gdje nema poslastice, imat će veću šansu da dobiju svoju najdražu poslasticu. Ujedno, u vrlo kratkom vremenu bili su u mogućnosti shvatiti tko će im pomoći ostvariti njihove planove i doći do najdraže poslastice, a tko će se, s druge strane, naći na njihovom putu. 
 
Za kraj ćemo vas samo podsjetiti da ove četveronožne krznate i dlakave slatkice bez ikakvog treninga, što znači da im je urođeno, imaju sposobnost osjetiti kada je njihov vlasnik tužan. Kada osjete emociju tuge, postaju vam puno privrženiji, žele se maziti te učiniti sve što mogu kako vi vam pomogli da se osjećate bolje. Jer i oni su tada uzrujani. Primjer bezuvjetne ljubavi. 
 
 
Izvor: Giphy
FOTO: PIXABAY