LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Predstavljamo skrivene bisere hrvatske obale: 5 otočića koje vrijedi istražiti

Manji otoci nerijetko ostaju u sjeni većih mjesta, a idealna su opcija kada želimo izbjeći gužve i pobjeći od ljudi, pogotovo u jeku pandemije koronavirusa. Predstavljamo 5 otočnih oaza koje definitivno vrijedi posjetiti.

Manji otoci nerijetko ostaju u sjeni većih mjesta, a idealna su opcija kada želimo izbjeći gužve i pobjeći od ljudi, pogotovo u jeku pandemije koronavirusa. Predstavljamo 5 otočnih oaza koje definitivno vrijedi posjetiti.

U sklopu serije članaka pod nazivom Petak za znatiželjne ovaj put predstavljamo skrivene bisere hrvatske obale koje vrijedi istražiti. 

Obično svi, kada određujemo destinaciju za putovanje, nerijetko biramo velika mjesta ili gradove. Bolja je prometna povezanost, a sve što nam treba dostupno je nadohvat ruke. Negativno je ipak što u takvim mjestima uvijek cirkulira veliki broj ljudi.

Manji otočići tako nerijetko ostaju u sjeni većih mjesta, a idealna su opcija kada želimo izbjeći gužve i pobjeći od ljudi, pogotovo u jeku pandemije koronavirusa U nastavku vam zato donosimo nekoliko prijedloga hrvatskih otoka koje valja iskusiti.

Susak

Susak je mali pješčani otok otočne skupine Cresa i Lošinja, a povezan je brodskom i katamaranskom linijom s Malim Lošinjom i Rijekom. Na otoku nema automobila niti ceste, a broji tek 151 stanovnika. Idealna je destinacija za sve koji su u potrazi za potpunim mirom, dugim pješčanim plažama i čistim morem!


Ist

Odredište nautičara i ribolovaca, otočić Ist zadarskog arhipelaga, pravi je primjer skrivenog hrvatskog bisera. Netaknuta priroda, pješčane uvale i predivan pogled s najvišeg vrha otoka lako pobuđuju radoznalost. Povezan je s kopnom, odnosno Zadrom, lokalnim brodskim linijama, a o njegovoj ljepoti i životu ondje možete najbolje saznati od 200 stalnih stanovnika.


Prvić

Ako se zaputite u šibenske krajeve i poželite barem nakratko pobjeći od gužve, onda je Prvić savršen izbor. Ondje se nalaze naselja Prvić Luka i Šepurine, u kojima tijekom godine obitava oko 400 stanovnika. Možete ga posjetiti brodskim linijama iz Vodica i Šibenika, a osim divnih uvala, iznenadit će vas dugom poviješću i povezanosti Fausta Vrančića s tim otokom.


Silba

Otok pješaka, kako ga sami otočani nazivaju, smješten je zapadno od Zadra, a površinom i brojem stanovnika nešto je veći od, primjerice, Suska. Povezan je brodskim linijama sa Zadrom i Malim Lošinjem. Također je otok bez automobila, pa vam je ugodan odmor zagarantiran dok istražujete bogatu povijest ili raznolike plaže.


Šipan

Nema grada koji ljeti vrvi ljudima jednako kao Dubrovnik. Kada se zasitite gužve, bijeg lako možete potražiti na obližnjim Elafitskim otocima, među kojima je najveći upravo Šipan. Danas broji oko 500 stanovnika, a bogat je ljetnikovcima i crkvama. Zanimljivost tog otoka je i u tome da ima najveći broj maslina po četvornom metru, zbog čega je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda.

FOTO: STUDENTSKI.HR / ANA DIZDAR