LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suvremeno tržište rada

Popis znanja i vještina koji će vam zatrebati, a nećete ih steći na faksu!

Donosimo vam popis znanja i vještina koji će vam u skorije vrijeme, kad iziđete iz fakultetskih klupa, zasigurno trebati – i zbog pronalaska željenog radnog mjesta, jer je važan današnjim poslodavcima, i zbog svakodnevnog funkcioniranja.

Donosimo vam popis znanja i vještina koji će vam u skorije vrijeme, kad iziđete iz fakultetskih klupa, zasigurno trebati – i zbog pronalaska željenog radnog mjesta, jer je važan današnjim poslodavcima, i zbog svakodnevnog funkcioniranja.

Poznata je stvar da nas formalne institucije obrazovanja ne mogu u potpunosti pripremiti za tržište rada. Posebice je to izraženo posljednjih godina kada mnoga radna mjesta nastaju i nestaju, a promjene će daljnim tehnološkim napretkom zasigurno biti još izraženije. Kako biste udovoljavali zahtjevima tržišta, trebate ići u korak s vremenom te se tim promjenama prilagođavati, a to činite tako što kontinuirano učite i radite na svojem osobnom i profesionalnom razvoju.

U nastavku vam donosimo popis znanja i vještina koji će vam u skorije vrijeme, kad iziđete iz fakultetskih klupa, zasigurno trebati – i zbog pronalaska željenog radnog mjesta, jer je važan današnjim poslodavcima, i zbog svakodnevnog funkcioniranja.

Strani jezici

Globalizacijski dosezi ostavili su utjecaja na gotovo sva postojeća radna mjesta. Malo tko obavlja radne zadatke isključivo na svojem materinjem jeziku i ne dolazi u kontakt s govornicima drugih jezika. K tome, tečno služenje engleskim više vas ne ističe među kandidatima za posao – ono se danas podrazumijeva. Za izdvajanje iz mase potrebno je dobro poznavati još barem jedan strani jezik u govoru i pismu.

Poradite na tome tako što ćete se upisati u neku školu stranih jezika ili pohađati online tečaj – gomila ih je dostupnih.

Komunikacijske vještine

Upoznati smo s važnošću sposobnosti preciznog i jasnog komuniciranja u svakodnevnom životu, ali potrebno je naglasiti kako je ono jednako tako važno i u poslovnom svijetu. Poslodavci traže zaposlenike koji će na pravilan način razmjenjivati informacije i ideje kako bi ostvarivali ciljeve tvrtke, stvarali dobar dojam o njoj, postizali zadovoljavajuće dogovore i, naravno, izbjegavali konflikte.

Za vješto komuniciranje potrebna je određena praksa, ali je tu vještinu također moguće naučiti. Brojne su udruge koje će vam u tome besplatno pomoći u sklopu svojih projekata namijenjenima jačanju kapaciteta za zapošljavanje. Proguglajte koje se nalaze u vašemu gradu.

Informatička znanja

Današnje generacije mladih praktički su rođene s laptopima, mobitelima i tabletima u rukama, stoga vam se čini da vam informatičkih znanja ne manjka. Međutim, situacija je pomalo drugačija. Premda, primjerice, imate otvorene profile na barem jednoj ili dvjema društvenim mrežama, o njihovu naprednom korištenju vjerojatno ne znate sve, a poslodavci očekuju to sve od svih vas (ne samo kad zapošljavaju community managere). Slično je i s korištenjem Microsoft Officea – dobro je, recimo, usavršiti rad u Excellu. I tako u nedogled.

Informatička znanja možete besplatno nadograditi na tečajevima Sveučilišnog računalnog centra – fizičkim ili online.

Znanje o financijama

Kao što su financije dio vaše svakodnevice, temelj su i svakog uspješnog poslovanja. Da biste uspješno upravljali svojem novcem, ali i razumjeli ključne procese u tvrtki u kojoj ćete raditi, pobrinite se da ste na dovoljno visokoj razini financijski pismeni.

Financijske teme na vrlo je zanimljiv način obradila OTP banka – na svojoj je službenoj stranici pokrenula edukativnu podstranicu Financije za 5, pa tako u par klikova možete postati odlikaši u upravljanju novcem. Sadržaj je prilagođen studentima, učenicima i umirovljenicima, svakoj od skupina pojedinačno, a za vas kao studente pripremljeno je štivo o kreditiranju za početnikeupravljanju financijama, digitalnom bankarstvu te o sigurnosti na internetu.

FOTO: PIXABAY