LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život i sreća

Pojednostavnite život i postanite sretniji – evo kako

Život je u vrlo jednostavan, vjerovali ili ne, ako se prema njemu pametno postavite. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da to učinite i u konačnici budete sretniji.

Život je u vrlo jednostavan, vjerovali ili ne, ako se prema njemu pametno postavite. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da to učinite i u konačnici budete sretniji.

Ljudi često govore da u životu žele biti sretni, ali isto tako imaju tendenciju pretrpavati raspored nepotrebnim zadatcima, stalno slijediti svoje jednake uzorke ponašanja i neprestano se žaliti kako je život težak. 

Zapitajte sebe što vas čini sretnima. Kad je riječ o stvaranju vlastite definicije sreće, budite iskreni prema sebi i svim snagama se fokusirajte na svoj zadatak – postizanje vlastitog osjećaja zadovoljstva. Život je teško, gotovo nemoguće, kontrolirati. Ono što je moguće kontrolirati naše je ponašanje i naše djelovanje na ono što nam život donosi. Pomoću te kontrole određujemo vlastitu sreću.

Kako je moguće pojednostavniti život i biti sretan?

Pažljivo odredite prioritete

Život postavlja velik niz obaveza i odluka koje svakodnevno moramo donositi. Neke od tih stvari su katkad uistinu nepotrebne. Pogledajte svoj popis poslova i eliminirajte zadatke koji nisu važni, probajte pronaći način da obavite nekoliko stvari zajedno ili usputno. Dug popis obaveza često je vrlo zamarajuć, imajte na umu da je naša energija ograničena.

Rasporedite vrijeme

Odredite sebi radno vrijeme, bez obzira što radite. Ovo je posebno važno kada je riječ o zadanim rokovima.

Postavite vremenske okvire za dovršavanje određenih zadataka koji će vam pomoći u praćenju poslova i u organizaciji. Ovo je način da obavijestite svoj mozak kada je vrijeme za rad, a kada je vrijeme za odmor.

Pripremite se noć prije

Uklonite nepotrebne zadatke pripremajući raspored za idući dan. Zašto ne biste noć prije spremili sve za sutradan i osigurali si dodatno vrijeme za psihičku pripremu ili čitanje umjesto žurnog jutarnjeg spremanja?

Postavite tempo

Svakog jutra donosimo svjesnu odluku da postavimo tempo za dan. Jeste li primijetili da kad imate loš dan, obično ga uzrokuje jedna stvar koja utječe na drugu i tako dalje? Određivanjem ritma imamo kontrolu da se u svakom trenutku zaustavimo kako bismo se povukli i odmorili. Započnite jutro odlučujući kako će se dan odvijati.

Pronađite ono što djeluje – vama

Ono što na vas odlično djeluje možda neće na neku drugu osobu, a sjajna je stvar kad otkrijete ono što je idealno za vas. Svi smo različiti, netko bolje funkcionira ujutro, netko navečer. Pronađite ono što je najbolje za vas i držite se toga.

Brinite se samo kad je potrebno

Ovo zvuči jednostavno, ali često smo skloni nepotrebno se brinuti i postavljati si pitanja koja započinju sa što ako. Važno je osvijestiti da se brinemo nepotrebno i pokušati to svesti na najnižu razinu.

Kada nepotrebne misli pokušate ukloniti, počet ćete shvaćati koliko vremena i energije umjesto toga možete potrošiti na korisnije stvari. Zapitajte se koliko ste se puta brinuli oko nečega što se na kraju uopće nije niti dogodilo. Dopušteno je od 5 do 15 minuta provesti baveći se nepotrebnim brigama, a nakon što to vrijeme istekne ostavite te brige u prošlosti.

Ograničite vrijeme konzumiranja medija

Ograničite vrijeme korištenja tehnologije. Lako se izgubiti u neprestanom svijetu vijesti, dolaznih poruka e-pošte i zabave.

Svoj život možete pojednostaviti upravljanjem pristiglom poštom i pravilom dvije minute. Na primjer, pročitajte svoju poruku u pristigloj pošti i zapitajte se postoji li nešto što treba poduzeti. Ako radnja traje dvije minute, izvršite zadatak odmah. Ako će radnja trajati više od dvije minute, stavite poruku u određenu mapu kojoj ćete se vratiti. Jednostavni trikovi poput ovih spriječit će da vam se pretinac pristigle pošte prepuni.

Prestanite komplicirati stvari

Kad se malo bolje razmotri, život je prilično jednostavan. Savršenstvo je iluzija, a kao rezultat toga postajemo manje učinkoviti kad previše težimo ostvariti iluziju savršenoga života.

Nemojte se opterećivati sitnicama i zapitajte se je li to zaista važno. Ako vam je nešto važno i učinite to, prisjetite se Nikeova jednostavna slogana Just do it! Neke je stvari teže promijeniti nego neke druge. Katkad ćete naići na ogromne skokove u jednom području, ali u drugom ćete zaostati. Sve je to normalno. Nastavite se držati svojih planova i na kraju ćete svoj život promijeniti na bolje, čak i ako sada smatrate da to nije moguće.

Malo je vjerojatno da ćete promjene izvršiti preko noći ili čak u nekoliko tjedana. No ne brinite se, malim koracima ćete zasigurno uspjeti. Nastojte uživati u putovanju prema sreći. 

FOTO: FLICKR