LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Metode za opuštanje

Par savjeta kako izaći nakraj sa stresom

Stres uvijek ostaje i duže nego što treba, iako ga nikad nismo ni pozvali. Ovih pet načina mogu vam pomoći da skratite njegov boravak i zabranite njegov posjet.

Stres uvijek ostaje i duže nego što treba, iako ga nikad nismo ni pozvali. Ovih pet načina mogu vam pomoći da skratite njegov boravak i zabranite njegov posjet.

Stres je uzrok mnogih naših neuspjeha, a obuzima nas baš onda kada nam je najmanje dobrodošao. Iako dolazi od okolinskih podražaja, naš um je taj koji im dozvoljava da nas diraju. Stoga, moguće je mentalnom blokadom obraniti se od stresora. Ovdje je par načina.

Identifikacija izvora stresa

Stres nas često ulovi nespremne, i to istovremeno s deset različitih strana. Prvi je korak u borbi protiv nadmoći stresa spoznavanje njegova razloga. Tako se saznaje koje misli treba utišati i od kojih se vanjskih pritisaka vrijedi ograditi.

Zahvalnost

Nepodnošljivi osjećaj stresa prikriva pogodnosti našeg života. Valja se osvijestiti o svim dobrim stvarima na kojima možemo biti zahvalni, pošto su one ipak dugovječne, a stres privremen.

Prigušivanje negativnih misli

Zbog stresa se stvaraju ometajuće misli koje će se, ako ih dočekamo nespremni, poput snježne grude skotrljati u paralizirajuće obeshrabrenje. Zato prestanite postavljati pitanja kao što ako jer će vas razmišljanje o potencijalnim negativnim posljedicama samo omesti u radu te ih učiniti vjerojatnijim.

Zumiranje koncentracije

Od stresa najviše pati naša koncentracija. Stoga, valja napomenuti kako što veća fokusiranost na ono što radimo najbolje naš um otuđuje od stresa, pošto je nemoguće fokusirati se odjednom na toliki broj stvari. Ograničenu količinu koncentracije treba usmjeriti na trenutačni zadatak jer je tako neće biti dovoljno i za stres.

Šetnja

Ako rješavate neku obavezu, a stresori vas toliko nadvladaju da morate prestati s onime što radite i otići u šetnju, stres djelomice pobjeđuje. Ali, u nekim slučajima to je jedino što preostaje. Šetnja ne treba biti duga, a vašu prijašnju radnju možete nastaviti nakon hodanja, ovog puta opuštenije nego prije.

FOTO: FLICKR