GUBE OKUS I MIRIS
Ovo su namirnice koje mnogi stavljaju u frižider, ali tamo im zapravo nije mjesto
Povrću je frižider glavni neprijatelj, ali svakako treba upozoriti da izvan istog trebamo držati i med te maslinovo ulje. Kod meda će se šećer kristalizirati, a maslinovo ulje će, jednostavno, promijeniti sastav, ali i strukturu te će postati izrazito gusto.
Povrću je frižider glavni neprijatelj, ali svakako treba upozoriti da izvan istog trebamo držati i med te maslinovo ulje. Kod meda će se šećer kristalizirati, a maslinovo ulje će, jednostavno, promijeniti sastav, ali i strukturu te će postati izrazito gusto.
Iako smo navikli većinu namirnica staviti u frižider misleći da je tako najbolje, stvarnost je zapravo nešto drugačija. Neke nemirnice, kako piše Klik.hr, u frižideru gube okus i miris, a neke će se i stvrdnuti te propasti.
Primjera radi, većina nas rajčice stavlja u frižider, međutim one kod držanja u frižideru gube svoj puni okus. Razlog je u hladnom zraku koji zaustavlja proces sazrijevanja, a upravo to je razlog više da rajčice držimo na sobnoj temperaturi, koja sigurno nije prisutna u frižideru. Osim rajčica, izvan frižidera treba držati i češnjak. Kod držanja u frižideru, češnjak će s vremenom proklijati ili postati grumen, stoga ga je pogodno držati izvan frižidera, no i dalje na hladnom i suhom mjestu.
Svakako izvan frižidera treba držati i krumpir jer će se škrob pretvoriti u šećer i imat će slatkasti okus. Luk isto nije poželjno držati u frižideru jer će omekaniti i popljesniviti, a frižider bi mogao poprimiti intenzivan miris. Zanimljiva informacija je i ta da luk nikako ne treba držati blizu krumpira jer jedan na drugog djeluju 'raspadajuće'.
Čini se da je povrću frižider glavni neprijatelj, ali svakako treba upozoriti da izvan istog trebamo držati i med te maslinovo ulje. Kod meda će se šećer kristalizirati, a maslinovo ulje će, jednostavno, promijeniti sastav, ali i strukturu te će postati izrazito gusto.
Primjera radi, većina nas rajčice stavlja u frižider, međutim one kod držanja u frižideru gube svoj puni okus. Razlog je u hladnom zraku koji zaustavlja proces sazrijevanja, a upravo to je razlog više da rajčice držimo na sobnoj temperaturi, koja sigurno nije prisutna u frižideru. Osim rajčica, izvan frižidera treba držati i češnjak. Kod držanja u frižideru, češnjak će s vremenom proklijati ili postati grumen, stoga ga je pogodno držati izvan frižidera, no i dalje na hladnom i suhom mjestu.
Svakako izvan frižidera treba držati i krumpir jer će se škrob pretvoriti u šećer i imat će slatkasti okus. Luk isto nije poželjno držati u frižideru jer će omekaniti i popljesniviti, a frižider bi mogao poprimiti intenzivan miris. Zanimljiva informacija je i ta da luk nikako ne treba držati blizu krumpira jer jedan na drugog djeluju 'raspadajuće'.
Čini se da je povrću frižider glavni neprijatelj, ali svakako treba upozoriti da izvan istog trebamo držati i med te maslinovo ulje. Kod meda će se šećer kristalizirati, a maslinovo ulje će, jednostavno, promijeniti sastav, ali i strukturu te će postati izrazito gusto.
OZNAKE:
IZVOR:
KLIK.HR
FOTO:
STUDENTSKI.HR VIA CANVA