LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nepoznato o poznatom

Osam zanimljivih činjenica o svakodnevnim stvarima

Želite li postati hodajuća enciklopedija ili osoba u društvu koja uvijek zna pokoju zanimljivu činjenicu? Proširite znanje ovim informacijama.

Želite li postati hodajuća enciklopedija ili osoba u društvu koja uvijek zna pokoju zanimljivu činjenicu? Proširite znanje ovim informacijama.

Manje poznate činjenice uvijek su zanimljive, a često posluže i kao probijanje leda kada treba započeti razgovor ili zabavna tema kada treba razbiti neugodnu tišinu. Kako biste bili bezbrižni u takvim situacijama, donosimo najzanimljivije činjenice o svakodnevnim stvarima koje možda niste znali.

Pravo ime popularne lutke Barbie
Barbie, u Hrvatskoj poznatija kao barbika, igračka je kojom se djeca igraju i danas. Svima dobro znana lutka sastavni je dio djetinjstva. Njezino puno ime je Barbara Millicent Roberts, a rođena je 9. ožujka 1959. godine

FOTO: Flickr
 
Kroasani nisu iz Francuske
Usprkos popularnom mišljenju da je podrijetlo mnogima omiljene slastice Francuska, kroasani potječu iz Beča.
 
Zašto je Coca-Cola smeđa?
U originalnoj formuli, koristile su se karamele kako bi se dobila smeđa boja kakvu Coca-Cola ima danas. Dio naziva potječe od cola sjemenki koje su također bile dio originalne formule.

Coca Cola, FOTO: Facebook

Toaletni papir šteti prirodi
Kako bi se zadovoljila dnevna potražnja za toalet papirom, dnevno se mora posjeći 127 000 stabala.

Vezanje kravate je komplicirano
U slučaju da vas svakodnevno frustrira vezanje kravate na točno određen način, ne brinite; švedski znanstvenici utvrdili su da postoji 177 147 načina kako se može zavezati kravata.

Čokoladno mlijeko dobro je za zdravlje
Naime, početkom 18. stoljeća smatralo se da čokoladno mlijeko ima terapeutske učinke te su ga Irci prodavali kao lijek. Danas se možemo složiti da, iako nije zdravo za tijelo, čokoladno mlijeko svakako je lijek za dušu.

Vruća čokolada, FOTO: Flickr
 
Izbočenja na f i j slovima na tipkovnici
Iako tipkovnicu koristite svakodnevno, jeste li znali da mala izbočenja na slovima f i j na tipkovnici služe kako bi se prsti mogli orijentirati bez gledanja i na taj način lako pronaći osnovna slova na tipkovnici?
 
Neobične bobice
Iako zvuči nevjerojatno, banane, grožđe i naranče zapravo su bobice.
FOTO: PIXABAY