LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurnost na mreži

Oprezno s objavom osobnih podataka „online“

Ako želite da vam osobni podaci doista ostanu zaštićeni, ne biste ih trebali objavljivati niti na sigurnosna pitanja odgovarati istinitim odgovorima.

Ako želite da vam osobni podaci doista ostanu zaštićeni, ne biste ih trebali objavljivati niti na sigurnosna pitanja odgovarati istinitim odgovorima.

Velika većina korisnika društvenih mreža ne brine pretjerano o zaštiti svojih osobnih podataka, pa ni podataka svojih prijatelja, obitelji, partnera, djece. To ni ne čudi kad se uzme u obzir kako medijska pismenost u Hrvatskoj još uvijek postoji gotovo samo u ideji ili entuzijazmu pojedinaca koji su svjesni njezinog značenja. U posljednje vrijeme izrada gotovo svakoga računa na internetskoj stranici izgleda kao poziv na krađu identiteta. Čak i ako koristite password manager, što se preporučuje, velik broj kompanija od vas traži puno više od elektroničke adrese. S posebnim oprezom trebate pristupati davanju informacija o vašoj kreditnoj kartici, adresi i sličnom. Pod krinkom zaštite osobnih podataka, mnoge stranice traže unos osobnih podataka, poput rođendana, te postavljaju standardna sigurnosna pitanja, kao što je Koje je djevojačko prezime vaše majke? Ako želite da vam osobni podaci doista ostanu zaštićeni, ne biste ih trebali objavljivati.

Jack Smith IV na stranici Mic preporučuje laganje o osobnim podacima prilikom registracije na internetskim stranicama u svrhu vlastite zaštite. Gotovo sve mrežne stranice postavljaju jednaka sigurnosna pitanja, bilo da želite kupovati online, bilo da želite napraviti račun za iCloud. Ako hakeri otkriju vaše osobne podatke koje ste dali na jednoj stranici, velike su šanse da će lako zauzeti puno više od vašeg profila na Facebooku ili Twitteru. Podaci o djevojačkom prezimenu vaše majke, vaša adresa ili naziv vaše srednje škole koriste se i u bankama i poreznom uredu.

What is privacy?; FOTO: Flickr

Godine 2015. hakeri su napali američki IRS (Internal Revenue Service- Služba unutarnjih prihoda) i time ugrozili više od 700 tisuća kućanstava, djelomično jer su jako dobro pogađali odgovore na sigurnosna pitanja, bazirane na osobnim podacima koje su već ukrali. Iste je godine Google otkrio da hakeri imaju iznenađujuće visoku vjerojatnost točnog odgovaranja na sigurnosna pitanja koja su subjektivnija, poput Koja ti je najdraža hrana? ili Tko ti je bio prvi profesor? 

Laganje vas neće zaštititi od ostalih napada na mreži, ali će barem reducirati količinu stvarnih podataka dostupnih hakerima. Facebook ne mora znati vaš pravi rođendan – njemu taj podatak služi samo da lakše usmjeri određene oglase. Vaši bliski prijatelji ionako znaju kad vam je rođendan. Isto tako, zašto bi netko na internetu trebao znati djevojačko prezime vaše majke?

Ako poželite promijeniti osobne podatke i odgovore na sigurnosna pitanja na vašem internetskom računu, trebat ćete zapamtiti ili zapisati (lažne) odgovore koje ste dali. Bit je sigurnosnih pitanja da na njih samo vi znate odgovor. To su informacije koje ne možete zaboraviti. Ako razmišljate o ostavljanju jednakih odgovora na svojim računima za više stranica ili društvenih mreža, pobrinite se o tome da odgovori nisu isti kao oni koje ste dali u banci za vaš bankovni račun. Također, imajte na umu da ne smijete lažirati odgovore ili podatke za račune gdje su doista potrebni istiniti osobni podaci, poput informacija za banku, pa i Studomat.

FOTO: FLICKR