LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

„Oduvijek živimo u dvorcu”: tamna gotička priča koja nikog neće ostaviti ravnodušnim

Svako poglavlje donosi nekakvu neizvjesnost i nervozu, a opet veliko zanimanje i želju za konačnom istinom...

Svako poglavlje donosi nekakvu neizvjesnost i nervozu, a opet veliko zanimanje i želju za konačnom istinom...

Nekoć otmjena obitelj Blackwood svela se na Mary Katherine, njezinu sestru Constance i strica Juliana. Njihova kuća na kraju sela prožeta je tajnama iz prošlosti. Zbog svih optužbi uslijed tragične sudbine ove obitelji, selo ih mrzi do te mjere da je sam odlazak u mjesto po namirnice prava noćna mora. Naime, selo vjeruje da je prije 6 godina Constance otrovala svoju obitelj. Zbog toga ljudi žele uništiti ovu obitelj, jer vjeruju da ništa dobro od njih ne može doći. Dovikivanje, uvrede i izravno ponižavanje neizbježni su pri odlasku u selo. Ipak, sestre su se uvijek međusobno ohrabrivale i čuvale si leđa od loših ljudi.

„Nikad im nemoj pokazati da ti je stalo, ako im posvetiš imalo pozornosti bit će samo još gori. (…) Loše ih je mrziti, to samo oslabljuje tebe.“

Mary Katherine je mrzila utorke. Tada je morala ići u selo, u knjižnicu i u nabavku a zatim bi otišla popiti šalicu crne kave. Sve to značilo je nesigurnost, osuđujuće poglede i mržnju koju su sugrađani imali prema njoj i njezinoj obitelji. Mržnja je, dakako bila obostrana. Mrzila ih je gledati i često je imala zabrinjavajuće ideje i mišljenja o njima. Jedinu sigurnost pružala joj je njezina kuća i dvorište, njezine staze koje je poznavala i po danu i po noći.

„Kad je lokot bio čvrsto zaključan, bila sam sigurna. Staza je bila mračna jer jednom kad je naš otac odustao od zamisli da koristi zemlju nešto isplativo, pustio je drveće i grmlje i sitno cvijeće da rastu kako hoće; osim jedne velike livade i vrtova naš je posjed bio većinom pošumljen, i nitko nije znao njegove tajne prolaze osim mene. Dok sam išla stazom, opušteno jer sam bila kod kuće, poznavala sam svaki korak i svaki zavoj.“

Obitelj živi u rutini sve dok se ne pojavi njihov rođak Charles, koji na sebe preuzima sve obveze u kućanstvu. Dok mu Constance  i stric Julian djetinje vjeruju, Merricat u njemu vidi opasnost i prijetnju. Spremna je učiniti sve kako bi ga uklonila i vratila mir koji je on poremetio svojim useljenjem.

„Dolazila je promjena, a nitko to nije znao osim mene.“

Uz Merricatein inat prema rođaku, Constancinu začaranost njime i stričevo loše zdravlje, obitelj se nalazi pod većim povećalom nego ikada što dovodi do velikog preokreta u radnji i još jedne tragedije u nizu ove nesretne obitelji. Nakon tog nemilog događaja sve kreće nizbrdo a sestre, ostavši same kreću iznova, unatoč svim traumama i  užasnim tajnama koje nose u sebi.

„Zauvijek ćemo biti ovdje zajedno, je li tako Constance?“

„Zar ne želiš nikada otići odavde, Merricat?“

„Kamo bismo otišle?“ Upitala sam je. „Koje bi mjesto bilo bolje za nas od ovog? Tko nas želi, ondje vani? Svijet je pun groznih ljudi.“

Ova priča prožeta je detaljnim opisima koji će čitatelju privući pažnju za svaku riječ. Odlična  psihološka karakterizacija likova i njihovih radnji uvelike doprinosi napetosti u djelu. Naročito opis ponašanja Mary Katherine koje je nespojivo s njezinim godinama. Upravo njezini postupci postavili su mi brojna pitanja, pa čak i zadali nelagodu.

Još jednom vrijedi to da ne treba suditi knjigu po koricama. Predivna naslovnica ove knjige u sebi krije tamnu gotičku priču koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Svako poglavlje donosi nekakvu neizvjesnost i nervozu, a opet veliko zanimanje i želju za konačnom istinom. Ovo fantastično djelo genijalne Shirley Jackson u izdanju Znanja i prijevodu Anje Majnarić preporučujem svima koji vole intrigu i napetost do samog kraja, jer ova knjiga ima sve to!

FOTO: STUDENTSKI.HR / PETRA READS