LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ključ dobre ogranizacije

Novi trendovi: Digitalno planiranje i vođenje bilješki

Digitalni planeri jedan su od alata koji vam uvelike mogu pomoći da postanete uspješni u upravljanju vremenom. Osim popisa planera, donosimo vam i prijedloge za popise bilješki koji će vam olakšati privatni i studentski život.

Digitalni planeri jedan su od alata koji vam uvelike mogu pomoći da postanete uspješni u upravljanju vremenom. Osim popisa planera, donosimo vam i prijedloge za popise bilješki koji će vam olakšati privatni i studentski život.

Često se čini da su studenti populacija kojoj dani traju najkraće. Previše je ispita i kolokvija za naučiti, seminara za napisati, kava za popiti, izlazaka za doživjeti, ljudi za vidjeti... Ipak, vjerovali ili ne, dani svima traju jednako dugo – 24 sata. Nije problem u nedostatku vremena, nego u činjenici da svega ostalog imamo previše. Mnogi su otkrili koji je ključ za rješenje tog problema – kvalitetna organizacija, planiranje. Uz dobru organizaciju sve je moguće ostvariti. 

Budući da se mnogo toga preselilo u online-svijet, tako su i klasični planeri zamijenjeni onim digitalnim. Praktičnost je jedna od njihovih glavnih prednosti. Dovoljno je da pogledate na svoj tablet, laptop ili mobitel kako bi vaš planer bio s vama. Ne morate nositi mnoštvo papira (uz već ionako previše skripti i materijala), a to nas dovodi i do sljedeće prednosti – ekološka održivost. Prednost je i to što ga možete u potpunosti prilagoditi sebi s obzirom na želje i potrebe. Možete dodati razne već izrađene naljepnice, predloške i fontove, a ako ste malo vještiji, možete sve to i samostalno izraditi.

Tehnologija

Od uređaja potrebnih za digitalni planer, potrebno je imati pametni telefon, laptop ili mobitel. No, ovdje najveću prednost imaju oni koji posjeduju nekakvu vrstu iPada. Sustav iOS u tom je slučaju malo napredniji od Androida budući da postoji više ponuđenih aplikacija.  

Aplikacije

  • OneNote
OneNote besplatan je alat za planiranje i dolazi u paketu Microsoft Officea, stoga se nemojte začuditi ako ga već imate na svojem računalu. U videu pogledajte kako koristiti OneNote aplikaciju za kvalitetnu organizaciju.
 
 
  • Microsoft PowerPoint 
Da, vjerovali ili ne, PowerPoint također može poslužiti kao digitalni alat za dobro planiranje i za izradu planera. Svi studenti zasigurno se već znaju koristiti njime zato što je gotovo uvijek sastavni dio seminara. Na poveznici se nalaze već gotovi besplatni predlošci za početak, a ako ste dovoljno kreativni, možete se okušati u izradi svojih vlastitih.  
  • Evernote
Tu je aplikaciju moguće koristiti i u online-obliku, nije ju potrebno instalirati, a usto je i besplatna. Moguće je izraditi to do-liste, označiti kvačicom kad neku stavku izvršite. Također se mogu dodati razni dokumenti i grupirati bilješke prema kategorijama. Mnogima služi i za fakultet/posao, i u privatne svrhe. Također, moguće je i dijeliti svoje bilješke s prijateljima. 

Što zapisivati? 

Planiranje obveza i rasporeda predavanja nužno je kako bismo se mogli snaći i rasporediti vrijeme tako da stignemo sve obaviti. No, osim to do-lista, u prazne bilješke moguće je zapisivati i druge (zabavnije) stvari. Što se sve može zapisivati i pratiti?
  • Jedna rečenica dnevno
Vođenje vlastitog dnevnika čin je razmišljanja o svom životu koji pomaže da razbistrimo misli i zapišemo ih na papir. Novi je trend zapisivanje samo jedne rečenice dnevno jer tako možemo sagledati cijeli jedan dan i izvući nekakav zaključak – kako smo se osjećali ili što se dogodilo. Plus, zasigurno je zabavno pročitati svoje zapise par mjeseci ili godina unatrag. 
  • Mood Boards
Odnosno, kolaž koji predstavlja vaše raspoloženje. To je posebno za one koji vole biti kreativni i izraziti se slikama, crtežima, tekstom. Može biti jednostavno prikaz vašeg raspoloženja ili trenutnog godišnjeg doba. Format i tekstura podloge ovisi isključivo o vašem izboru, a za izradu vam mogu poslužiti i predlošci u digitalnom obliku (primjerice, oni na web-stranici Canva).
  • Popis lozinki 
Toliko računa otvaramo svakodnevno da je teško zapamtiti sve te lozinke kojima se prijavljujemo. Možete izraditi svoj popis lozinki, ali pritom pazite da nitko nema pristup tome osim vas (preporuka za korištenje aplikacije Evernote koja je također zaštićena lozinkom).  
  • Praćenje TV serija 
Ponekad se dogodi da gledamo više TV serija istovremeno, pa zaboravimo na kojoj smo epizodi stali. Stoga predlažemo da sastavite popis serija i jednostavno zapišete gdje ste stali. 
  • Popis knjiga za čitanje
Jel' vam se ikada dogodilo da se nađete u knjižari ili knjižnici i da biste nešto vrlo rado voljeli pročitati, ali se ne možete sjetiti što? Izrada popisa knjiga za čitanje može vam pomoći da ne zaboravite koje su vam knjige zapele za oko. Ako ne znate što dodati na popis, pogledajte Instagram profil prepun preporuka.
  • Popis mjesta koja želite posjetiti
To je također odličan način da uplovite u svijet mašte, ali i da razmislite gdje biste voljeli putovati kako biste to mogli detaljnije i organizirati.
  • Recepti
Zapisivanje recepata praktično je kako bismo mogli složiti vlastitu malu kuharicu i uvijek imati ideja što sljedeće skuhati. (Evernote se ponovno čini kao najadekvatniji za to jer je moguće ubacivati recepte u obliku fotografije ili videa na vrlo jednostavan način.)   

Ideja je još jako puno, možete zapisivati što god vam srce želi. Ne kaže se bez razloga: „Budala pamti, pametan zapisuje.”
FOTO: PIXABAY