LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oblak za kulturnu baštinu

Postanite dio inovacija i sudjelujte u razvoju digitalnih alata za očuvanje kulturne baštine

Posebna pažnja posvećena je razvoju alata temeljenih na tehnologiji digitalnih blizanaca, koji će omogućiti proučavanje, konzervaciju i obnovu objekata kulturne baštine unutar digitalnog oblaka.

Posebna pažnja posvećena je razvoju alata temeljenih na tehnologiji digitalnih blizanaca, koji će omogućiti proučavanje, konzervaciju i obnovu objekata kulturne baštine unutar digitalnog oblaka.

Europska komisija najavila je otvaranje poziva A European Collaborative Cloud for Cultural Heritage (HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-ECCCH-01), koji je namijenjen potencijalnim prijaviteljima iz kulturnog, kreativnog i tehnološkog sektora. Ovaj poziv dio je programa Obzor Europa i uključuje pet tematskih područja usmjerenih na razvoj i implementaciju digitalnih alata i metoda za platformu Oblak za kulturnu baštinu.

Nezaposlenost mladih velika je: Europska unija ima plan


Među temama su razvoj alata za digitalizaciju i analizu dinamičkih objekata, procesa i praksi te alati za dokumentiranje i organizaciju podataka. Nadalje, uključuje se razvoj metoda za obogaćivanje podataka putem metapodataka, kao i implementacija visokokvalitetnih interakcija između posjetitelja i kulturnih objekata koristeći napredne tehnologije poput virtualne stvarnosti i multimedije. Posebna pažnja posvećena je razvoju alata temeljenih na tehnologiji digitalnih blizanaca, koji će omogućiti proučavanje, konzervaciju i obnovu objekata kulturne baštine unutar digitalnog oblaka.

Studenti PMF-a mogu se prijaviti na novi izborni kolegij!


Za prijavitelje koji aktivno traže projektne partnere, otvorena je i platforma za umrežavanje Horizon Europe Cluster 2 Networking Platform (Net4Society), a registracije su moguće do 31. prosinca 2024. godine. Ova platforma pruža priliku za povezivanje s potencijalnim suradnicima i formiranje konzorcija za projekte unutar Klastera 2. Prijave će biti moguće do 22. siječnja 2025. godine.

e-Građani napokon u mobilnoj aplikaciji?


Ovaj poziv predstavlja važan korak u jačanju europske suradnje na području digitalizacije i zaštite kulturne baštine, pružajući mogućnost za implementaciju inovativnih tehnologija koje će olakšati očuvanje i dostupnost kulturnih dobara diljem Europe.  Detalji o sadržaju poziva dostupni su ovdje.

IZVOR: EIROPSKA KOMISIJA
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA