LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Čitajte, čitajte sve“

Nitko nije lud da čita, a sve i kad bi htio, nema kad

Iako vam predavanja, seminari, izlasci, zadaće, kave, društvene mreže i spavanje popunjavaju dnevnu rutinu, jamčimo da postoje načini da nađete vremena za čitanje. Provjerite kako u dnevni raspored ugurati koje poglavlje više.

Iako vam predavanja, seminari, izlasci, zadaće, kave, društvene mreže i spavanje popunjavaju dnevnu rutinu, jamčimo da postoje načini da nađete vremena za čitanje. Provjerite kako u dnevni raspored ugurati koje poglavlje više.

So many books, so little time – rečenica koju najčešće izgovaraju svi knjigoljupci koji ne mogu dočekati da se sklupčaju s knjigom u udobnoj fotelji ili negdje na terasi ispod sunca zlatnoga i zaborave na svijet, probleme i sve oko sebe. No, tu su ispiti, kolokviji, seminari, zadaće, izlasci, šetnjice, prijatelji zahtijevaju pažnju i druženja, društvene mreže zahtijevaju skrolanje, a i nemate udobnu fotelju u domskoj sobi. I iako vam se čini da u užurbanom ritmu nikako ne možete naći vremena za čitanje, koje smanjuje stres, pozitivno djeluje na pamćenje, poboljšava socijalne vještine i produžava životni vijek, uvijek postoje načini za to. Ako vas zanima kako da u dnevni raspored ugurate koje poglavlje više, nastavite čitati jer donosimo popis aktivnosti koje će vam pri tome pomoći.

Uvijek nosite knjigu sa sobom

Neovisno o tome preferirate li dobre stare knjige ili neku od aplikacija za čitanje, uvijek imajte knjigu sa sobom jer nikad ne znate kad će vam se ukazati prilika za čitanje. Ako imate knjigu sa sobom, čitati možete bilo kad i bilo gdje: u pretrpanom tramvaju dok se vozite prema odredištu ili na stanici dok ga čekate, u pauzi između predavanja, kad uranite na dogovor, a prijateljica kasni i u svim prilikama koje vam mogu pasti na pamet.


 

Ograničite si vrijeme na društvenim mrežama

Jooooj, nikako ne stižem čitati, jednostavno nemam vremena – uhvatite se svako malo kako ovo izgovarate dok skrolate Facebook profil bivšeg dečka iz srednje škole ili gledate već deseti put onu epizodu Prijatelja u kojoj se Ross i Rachel spetljaju jer su jednostavno preslatki. Sve je to divno i krasno i trebate biti upućeni u zbivanja, ali ponekad se samo da provjerim je li mi se tko javio na Faceu pretvori u ajme, zar je već toliko sati. Ograničite si vrijeme koje provodite na internetu, isključite ga, uzmite dobru knjigu u ruku i vjerujte da ju nećete moći ispustiti. A jamčimo da svijet neće propasti dok se ponovno ne priključite na mreže.


 

Ujutro najprije čitajte

Ako ste knjigoljubac i jutarnji tip osobe, ovo je savršen savjet za vas. Ako ste samo knjigoljubac, pokušajte i vjerujte da možete. Upalite si alarm ujutro pola sata ranije i prije nego što uzmete mobitel u ruku i bacite se u internetska bespuća, pročitajte koje poglavlje knjige koju ste sinoć ostavili. Čitati možete i dok doručkujete, a čak i pet stranica dnevno puno znači, jer znate da se kaže kamen po kamen – palača.


 

Čitajte prije spavanja

Ako nikako niste jutarnja osoba, ne očajavajte, već učinite čitanje dijelom svoje rutine pred spavanje. Pola sata prije spavanja (dobro, sat vremena, jer kome je dosta pola sata?) ugasite sve zaslone i internet i posvetite vrijeme najdražoj knjizi. Moguće nuspojave: pazite da se u tri ujutro ne zateknete u istoj pozi, jer ma još samo jedno poglavlje.


 

Audioknjige su vam prijatelj

I to jako dobar prijatelj. Iako neki ljudi imaju zamjerke na ovaj tip čitanja, oni koji ga preferiraju, ne čuju ih jer upravo slušaju omiljeni roman. Velika je prednost ovih knjiga što ih možete slušati bilo kad i bilo gdje – dok kuhate, čistite, odmarate, vozite se, šećete i slično, a postoji i puno aplikacija pomoću kojih možete uvijek knjigu imati u vlastitom džepu.


 

Čitajte brže

Iako brzo čitanje nije za svakoga, danas su dostupni brojni tečajevi na kojima ga možete uvježbati. Ako želite krenuti s Harry Potter maratonom, i pri tome ne mislimo na filmove, možete pogledati i online instrukcije brzog čitanja. Trebat će vam malo vježbe, uloženog truda i vremena, ali ćete uspjeti povećati brzinu čitanja na dnevnoj bazi, a da to ne utječe na razumijevanje. A ovo je korisno i za onih 200 stranica u noći koje prolazimo pred ispit. 


 

Postavite si realne ciljeve

Ponekad je sve što trebate kako biste čitanje ugurali u svoj život, ugurati ga u planer. Ako ne ide drugačije, odredite si pola sata čitanja dnevno, upišite si to u planer ili kalendar ili si postavite tjedne ciljeve. Ako studirate književnost, ovo vam sigurno nije nepoznato jer svi znamo da treba puno organizacije da se stigne pročitati onih 700 stranica do seminara u srijedu. Najvažnije je da ciljevi koje postavljate budu realistični i da ne zaboravite da čitate zbog uživanja.


 

Učlanite se u književni klub i postavite si izazov

Čitanje ne mora biti usamljeno, možete se učlaniti u književni klub ili se dogovoriti s prijateljem da čitate istu knjigu o kojoj ćete onda raspravljati, što čitanju daje još veći čar. A ako ste ipak malo manje prijateljski, a malo više natjecateljski nastrojeni, uključite se u neki od čitalačkih izazova, primjerice Goodreadsov godišnji izazov, pratite što ostali knjigoljupci čitaju i tako povećajte učinkovitost.

Nagradite se

Još je od Skinnera poznata teorija o pozitivnim potkrepljenjima, pa zašto ju ne bismo iskoristili i u ovoj prilici? Kao i za sve što radite, nagradite se kada ostvarite neki veliki čitalački cilj koji ste si zadali. Dobra je vijest da nagrada može biti kupnja još knjiga. Dobro zvuči, zar ne? Ne zaboravite da je čitanje uživanje, a ne posao, čak i ako ste student književnosti. Čitajte ono što želite, a ne ono što mislite da biste trebali. Pročitao sam sve od Krleže ne zvuči uopće loše, ali čemu to ako Krležu ne možete vidjeti ni nacrtanog?

Neka vam čitanje bude navika

Psiholozi tvrde da ponašanje koje ponovite 21 put postaje navika. Zato počnite odmah. Odredite si malo vremena tijekom svakoga dana za čitanje, to može biti u početku samo deset minuta koje ćete posvetiti knjizi, a onda to vrijeme krenite povećavati. Uskoro će vam dan biti nezamisliv bez barem jednog poglavlja. Ili barem jedne knjige.

Čestitamo, pročitali ste do kraja članak o čitanju i vjerujemo da sad jedva čekate uzeti knjigu u ruku. Vratite se na drugi savjet po redu, isključite društvene mreže, udobno se smjestite, posegnite za najbližom knjigom, sigurni smo da vam je pri ruci. Neka čitanje – pardon, uživanje – počne.

FOTO: TUMBLR