LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prevencija i samoobrana

Neugodne situacije u noćnom klubu: kako spriječiti konflikt i potencijalni fizički napad?

Procjena je najvažnija, ako uočite da napadač ima bezuvjetno namjeru ostvariti fizički kontakt, jednostavno morate ući u automatski samoobrambeni mod.

Procjena je najvažnija, ako uočite da napadač ima bezuvjetno namjeru ostvariti fizički kontakt, jednostavno morate ući u automatski samoobrambeni mod.

Svaka osoba normalnog načina razmišljanja u noćni klub odlazi s ciljem da se dobro zabavi u društvu prijatelja. No, s obzirom na to da su takva mjesta uglavnom javna te u prostorima noćnih klubova cirkuliraju razni profili ljudi, velike su šanse da ćete u jednom od izlazaka nabasati na nasilnika ili alkoholiziranu osobu željnu "dokazivanja". Koliko god da ste možda hrabri ili fizički snažni, mora se priznati kako takve situacije nisu nimalo ugodne.

Stoga, važno je što ranije uočiti potencijalnog nasilnika na čijem ste se, žargonski rečeno, piku našli baš vi ili netko iz vašeg kruga prijatelja. U većini klubova postoje zaštitarske službe, no zbog velike gužve može se dogoditi da sami morate prevenirati sukob.

Procjena je najvažnija; ako uočite da napadač ima bezuvjetno namjeru ostvariti fizički kontakt, jednostavno morate ući u automatski samoobrambeni mod. Naravno, ovo u teoriji zvuči jednostavno, no morate imati na umu da će u tom trenutku vašim tijelom proteći velika količina straha, ali i neizostavnog adrenalina. Upravo će taj adrenalin pripomoći u obrani jer, pod utjecajem istog, osoba postaje snažnija i odlučnija nego što zapravo jest.

Ako niste poznavatelj neke vrste borilačkih vještina ili vidite da ste jednostavno fizički inferiorniji u odnosu na agresivnog napadača, nemojte se libiti posegnuti za nekom od "prljavih" tehnika samoobrane. Neke od slabih točaka na tijelu čovjeka svakako su oči, nos te genitalije...

S druge strane, ako napadača želite zaustaviti na potencijalno manje opasan način, uputite snažan udarac u predio napadačeve brade, prsa, jetre ili ga jednostavno snažno odgurnite. Nakon što na bilo koji od navedenih načina zaustavite fizički nasrtaj, važno je napraviti potrebnu distancu, a potom se i propisno udaljiti od napadača. Možda takvo postupanje zvuči kukavički, no morate imati na umu da su vam na prvom mjestu zaštita i prevencija, a ne dokazivanje pred masom.

*Opisani savjeti vrijede isključivo u slučaju konflikta u koji nisu uključene bilo kakve vrste hladnog ili vatrenog oružja. 

FOTO: UNSPLASH