Napravite sami slasne krafne s marmeladom ili čokoladom
Pokladnice, krafne, krofne, kako god ih zvali, neizostavni su dio pokladnog razdoblja.
Pokladnice, krafne, krofne, kako god ih zvali, neizostavni su dio pokladnog razdoblja.
U pokladno doba tradicionalno se uživa u jačoj, masnijoj i bogatijoj hrani. Iako svaki kraj ima svoje pokladne običaje i tradicijska jela, svima je zajedničko pripremanje raznih slastica od tijesta prženih u dubokoj masnoći (krafne, fritule, kroštule, uštipci, listarići...). Pokladnice su naziv dobile po pokladama, starom običaju prerušavanja i maskiranja. Danas je uobičajeniji naziv krafna ili krofna, koji je preuzet i prilagođen iz njemačkog jezika. Krafne se pripremaju od dizanog tijesta, a nadijevaju najfinijim pekmezom.
Postoje mnoge varijante koje se pune kremom od vanilije, voćnim džemom ili čokoladom. Krafna je preko Nizozemske došla i do Amerike. Doughnut, varijanta s rupom u sredini postala je zaštitni znak policije, što možemo vidjeti u američkim filmovima i serijama. Koju god varijantu odabrali, ne dozvolite da vam ovo razdoblje prođe bez krafni. Najbolje bi bilo da se sami okušate u pripremi i isprobate recept koji vam donosimo, a ako niste u mogućnosti praviti vlastite slastice uvijek se možete počastiti u pekari ili menzi.
Za izradu tijesta potrebni su vam sljedeći sastojci:
- 4 žumanjka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice otopljenog margarina
- 2 vrećice kvasca
- 1/2 litre mlijeka
- 1/2 praška za pecivo
- brašno prema potrebi
1. Kvasac u koji ste dodali žlicu šećera i malo brašna razmutite s malo mlakog mlijeka i ostavite da se diže.
2. Žumanjke, šećer, margarin i toplo mlijeko izradite mikserom. U to dodajte nadošli kvasac i promiješajte.
3. Dodajte brašno i prašak za pecivo te zamijesite tijesto dok se ne počnu stvarati mjehurići. Pazite da tijesto ne bude tvrdo, bolje je mekše.
4. Ostavite tijesto na toplom da se udvostruči.
5. Nakon pola sata premijesite i pustite na toplom još 15-ak minuta.
6. Nakon toga razvaljajte tijesto debljine 0,5 cm te kalupom izrežite krafne, složite ih na toplu krpu i ostavite 15-ak minuta da se malo podignu.
7. Pržite ih u dubokom ulju prvo sa strane na kojoj nisu ležale na krpi – poklopljeno. Otklopite ih i prevrnite da se ispeku s druge strane.
Za nadjev i ukrašavanje potrebni su vam marmelada ili čokolada i šećer u prahu. Gotove krafne nadjenite (sa špricom za ukrašavanje) omiljenim nadjevom i pospite šećerom u prahu.
Za pripremu ovih slastica potrebno je izdvojiti oko 90 minuta, ali vjerujemo da će se isplatiti. Dobar tek!