LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentske muke

Nakon ljetne pauze većina studenata pati od istog sindroma

Početkom listopada ne snalazimo se baš sami sa sobom. Povratak na faks stvara nam nerazjašnjiv osjećaj i u tim danima razdražljiviji smo nego inače. Nije rijetkost, ova je pojava znanstveno dokazana, no prave pomoći nema.

Početkom listopada ne snalazimo se baš sami sa sobom. Povratak na faks stvara nam nerazjašnjiv osjećaj i u tim danima razdražljiviji smo nego inače. Nije rijetkost, ova je pojava znanstveno dokazana, no prave pomoći nema.

Još je gotovo mjesec dana preostalo do početka nove akademske godine Pomisao na faks ne leži baš svakome, a posebnu će nelagodu osjetiti studenti kad ponovno budu obvezni prisustvovati predavanjima. Koliko god godina prolazilo od početka našeg fakultetskog obrazovanja, svake se godine događa isto – osjećamo tjeskobu koja može trajati jedan tjedan do mjesec dana, sve dok se ponovno ne priviknemo i pomirimo sa situacijom.

Čini se kao bezazlena, no ova je pojava znanstveno dokazana. Nazvana je post vacation syndrome, odnosno sindrom vraćanja s odmora. Opća je karakteristika ove pojave loše raspoloženje koje se može pretvoriti i u depresiju. Još je posrijedi i loš apetit i nostalgične misli. Nekima se mogu događati neobjašnjive stvari poput uzastopnog kašnjenja na autobus ili zaboravljanja lozinke lokota na biciklu koji vežu ispred faksa. Sindrom mogu imati ljudi koji se vraćaju s odmora na posao, školu, fakultet ili čak kući.

Naši su studenti potvrdili da nisu znali da jedno obično raspoloženje ima naziv. No, odmah su se prepoznali u tome i potkrijepili svojim primjerima.

– Teško je to, treba ti par dana da dođeš u normalu, tj. da se vratiš svakodnevici. – potvrdila je Doroteja, studentica druge godine diplomskog studija.

Ivana, studentica prve godine diplomskog, našalila se:

– Da, svake godine mi se jednako ne da i kao da se ne želim pomiriti s tim da opet kreće faks, opet dosadna sjedenja na predavanjima i sve ostalo. Zato sam isfrustrirana, mislim da se tih dana može to jasno na meni vidjeti, a evo nisam znala da zapravo bolujem od sindroma. 

Ipak, ima studenata koji početak nove akademske godine ne doživljavaju lošim. Pesimistično raspoloženje njih zaobilazi, na predavanja se vraćaju bez osjećaja žaljenja ili mučnine. Jedna je od njih Maja:

– Nakon faksa radim sezonu pa nakon sezone idem na faks. Jedno mi dolazi kao odmor od drugog, a nekog drugog odmora baš i nemam. Tako da nemam ni taj sidrom.

Lijeka za post vacation blues nema, a jedino je rješenje prolazak vremena. Depresivan će osjećaj brže oslabiti raščistimo li sami sa sobom na čemu smo i pomirimo se sa stvarnošću. Kako se nosi s početkom faksa otkrila je još Doroteja.

– Važno je ne razmišljati o tome i naći si novu zanimaciju, napraviti si plan za sljedeći odmor i uživati u uspomenama s ovog. – napomenula je.

Početkom nove akademske godine koja je pred nama svjesni smo da nas čeka nova emocionalna kriza koja ima čak i naziv. Oni koje zahvati post vacation syndrome/blues ne mogu si puno pomoći, no barem će svijest o učestalosti pojave olakšati prve dane povratka na faks.

FOTO: FLICKR