LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga ljubitelja Harryja Pottera

Najzabavnije hrvatsko Ministarstvo vodi vas u čarobnjački svijet Harryja Pottera

Ako ste jedan od velikih obožavatelja Harryja Pottera, koji cijeli život čeka pismo iz Hogwartsa, došao je vaš trenutak! Sredinom srpnja „Ministarstvo magije Hrvatska“ krenulo je s radom, a upis novih članova počeo je simboličnim 31. srpnja.

Ako ste jedan od velikih obožavatelja Harryja Pottera, koji cijeli život čeka pismo iz Hogwartsa, došao je vaš trenutak! Sredinom srpnja „Ministarstvo magije Hrvatska“ krenulo je s radom, a upis novih članova počeo je simboličnim 31. srpnja.

Zagrebačke studente Martina Gašparića i Teu Hržicu te riječkog radiologa Josipa Demetera spojila je ljubav prema Harryju Potteru. Ponukani tom ljubavlju i obožavanjem čarobnjačkog svijeta J. K. Rowling, odlučili su osnovati prvu hrvatsku Udrugu ljubitelja Harryja Pottera i na taj način razveseliti fanove koji očito ne spavaju i nikad nisu zaboravili taj čarobni svijet. Predsjednik Martin kaže kako je dugo osjećao nedostatke nepostojanja organizacije koja bi okupljala fanove malog čarobnjaka:

– Ideja se kuhala u kotliću već duže vrijeme. Kao veliki fan Harryja Pottera, osjećao sam da ovakvo nešto nedostaje, ali nisam bio jedini. U priči s drugim fanovima svi smo se bar jednom upitali „zašto u Hrvatskoj ne postoji neki fan klub ili recimo metlobojska ekipa?“. I kako smo to spomenuli, tako smo to pospremili u ladicu i krenuli dalje na nove stvari, ostavivši ideju da odleži. Nakon što vam se jedna ideja mota po glavi dovoljno dugo, pukne vam film i, ili ju potpuno izbacite, ili napravite sve kako biste ju realizirali. U mom slučaju ideja o osnivanju fan kluba, odnosno udruge, jednostavno je morala biti realizirana. ­–

Koliko osnivači Udruge vole Harryja Pottera govori činjenica da je Josip, koji je već nekoliko puta obilazio londonski studio u kojemu su se filmovi snimali, strastveni kolekcionar suvenira čarobnjačkog svijeta. Najdraži mu je lik serijala Severus Snape jer se na prvi pogled doima hladnom i mrzovoljnom osobom, a ustvari je tužna duša sposobna za puno ljubavi, a tugovao je i za Dobbyjem kojeg je Rowling odlučila usmrtiti u posljednjem dijelu serijala. Josip je spreman dolaziti na događanja u Zagreb, a sam kaže da će Udrugu promovirati za početak u Rijeci, te se nada da će se vremenom proširiti i na druge gradove.

FOTO: Ministarstvo magije Hrvatska

Otkad je s deset godina dobila prvu knjigu serijala, tajnica Udruge Tea obožava Dumbledorea te je bila beskrajno tužna čitajući šesti nastavak, ali i dio u kojemu Harry zaranja u Snapeova sjećanja, koji navodi i kao najdraži trenutak cjelokupnog serijala. Sama kaže da knjige svakim čitanjem doživljava drukčije te da danas u njima vidi puno dublje poruke, pokraj zabavnog sadržaja. Tea nestrpljivo iščekuje novu priču te smatra da je J. K. Rowling dosad fanovima ponudila samo djelić fantastičnog čarobnjačkog svijeta:

– Novu knjigu jedva čekam pročitati jer ne gledam na to kao nastavak Harryja Pottera kao takvog, već na novu priču iz čarobnjačkog svijeta koji je postojao i prije i nakon spomenutog lika. Autorica je nebrojeno puta napomenula kako je to cijeli svijet i smatram da nam je do sada donijela samo jednu priču iz tog svijeta. Mislim da ih ima još mnogo vrijednih čitanja. –

Martinovu ljubav dokazuje činjenica da napamet zna gotovo sve replike iz filmova. I dok se ostalih dvoje osnivača odlučuju za Dumbledorea i Snapea kao najdraže likove, on kaže da se ne može odlučiti jer su mu svi naprosto genijalni, od glavnih i sporednih negativaca do glavnih pozitivaca i samog Harryja. Najtužniji je za njega bio sam kraj serijala, ali kao i Tea s nestrpljenjem iščekuje buduće knjige o čarobnjačkom svijetu, a dok čekaju da se nešto novo napiše ili snimi, odlučili su zabaviti sebe i fanove diljem Hrvatske raznim događanjima vezanima uz najpopularnijeg čarobnjaka na svijetu.

FOTO: Ministarstvo magije Hrvatska

Sami se opisuju miroljubivom udrugom koja želi izmamiti osmijeh na lica ljudi te se u isto vrijeme dobro zabaviti uz knjige i filmove vezane uz Harryja Pottera. Kako zabave ne bi nedostajalo, najzabavnije hrvatsko Ministarstvo organizirat će druženja članova, radionice, kvizove, tulume i  prikazivanja filmova, a ljubitelji čarobnjačkih sportova mogu se priključiti i metolobojskoj momčadi. Hrvatski će Hogwarts privremeno biti smješten u BROOM Klubu gdje će se odvijati većina aktivnosti, a prvi se put svi zainteresirani mogu susresti s njima na predstavljanju krajem kolovoza koje će se održati u popularnom Studiju Smijeha, gdje se već održalo nekoliko tematskih Harry Potter kvizova. 

Iako je postupak za osnivanje Udruge pokrenut još u svibnju, a Udruga počela s radom sredinom srpnja, za početak upisa članova čekali su 31. srpnja, kako bi na taj način čestitali rođendan najdražem Harryju i njegovoj stvoriteljici J. K. Rowling, te im odali počast. Članom Ministarstva magije postaje se ispunjavanjem pristupnice na službenoj stranici te uplatom godišnje članarine u iznosu od 100 kn. Članom mogu postati svi obožavatelji s navršenih 11 godina, a svaki član dobiva pismo iz Hogwartsa, kartu za Hogwarts express, privjesak za ključeve te personaliziranu člansku iskaznicu kojom se ostvaruju popusti kod partnera Udruge. Prilikom učlanjenja ispunjava se kviz te Razredbeni klobuk prema odgovorima određuje kojem ćete domu pripadati. Baš kao da ste u Hogwartsu.

Sve ostale informacije možete saznati posjetom službene ili Facebook stranice Udruge. Kako biste bili u tijeku s novostima, djelovanje Ministarstva možete pratiti i na Instagramu te Twitteru.

FOTO: MINISTARSTVO MAGIJE HRVATSKA