LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet Harryja Pottera

Najpoznatije teorije iz serijala o Harryju Potteru koje su se pokazale istinitima

Koliko si se puta zapitao, dok si listao knjige o Harryju Potteru, je li to J. K. Rowling zamislila baš kao što to i ti zamišljaš? Je li tvoja teorija samo teorija, ili je pak među onima koje su se ispostavile istinitima?

Koliko si se puta zapitao, dok si listao knjige o Harryju Potteru, je li to J. K. Rowling zamislila baš kao što to i ti zamišljaš? Je li tvoja teorija samo teorija, ili je pak među onima koje su se ispostavile istinitima?

Čar knjige upravo je u tome što kad započneš s čitanjem, čitav njezin imaginarni svijet postaje tvoj, a sve ono nedorečeno upravo ti imaš priliku nadopuniti. Fanovi priča o najpoznatijem mladom čarobnjaku zasigurno su naišli na niz takvih situacija među retcima knjiga J. K. Rowling, a neka su se nagađanja i objašnjenja u zajednici čarobnjačkih fanatika ustalila i prihvatila kao vrlo vjerojatna. Iako će neka nagađanja uvijek ostati samo to, u nastavku vam donosimo nekoliko čija je točnost potvrđena.

Tajna Harryjeva plašta nevidljivosti?

Svi se sjećamo prvog Božića u Hogwartsu i trenutka kada je Harry shvatio da će prvi put u životu i on otvarati božićne darove. Iznenađenje kada je otkrio da jedan od njih skriva stari plašt preraslo je u opće uzbuđenje kada je Harry shvatio da ga plašt koji je ogrnuo oko sebe čini – nevidljivim. Za sve one koji su pažljivo proučili knjigu Čudesne zvijeri i gdje ih naći, činjenica da se većina plašteva nevidljivosti tvori od krzna poluduha pobudila je sumnju da Harryjev plašt ipak nije tek običan plašt nevidljivosti, jer je on bio svilen. Ni zub vremena, a ni brojne čarolije ništa nisu mogli Harryjevu najvjernijem pomagaču u neometanom noćnom kretanju dvorcem, a J. K. Rowling tek je u Darovima smrti otkrila njegovu posebnu vrijednost i predstavila ga kao jedan od triju darova smrti. Možda niste pogodili da je jedan od darova smrti, ali zasigurno ste i sami nagađali da je Harryjev nešto posebniji od svih drugih!

Dumbledore i Grindelwald – nešto više nego samo prijatelji?

Albus Dumbledore i Gellert Grindelwald, kako se u Harryju Potteru i darovima smrti otkriva, svoje su tinejdžerske godine proveli u gotovo svakodnevnom dopisivanju. Iako nekolicini odnos ovih dvaju velikana čarobnjačkog svijeta uopće nije bio sumnjiv, nekolicina se pak pitala kakav su to odnos Dumbledore i Grindelwald zapravo imali. Rowling je 2007. godine potvrdila nagađanja te otkrila homoseksualno opredjeljenje bivšeg ravnatelja Hogwartsa koji je u svojoj mladosti zaista bio zaljubljen u jednog od najmračnijih čarobnjaka svih vremena.

Magija i geni?

Iako je Rowling priču o Harryju Potteru i čarobnjačkom svijetu suprotstavljenu bezjačkom započela tek kao bajku, ne zamarajući se detaljnim objašnjenjima svih sitnica, fanovi su čarobnjaštvo shvatili vrlo ozbiljno, a njezino obrazloženje iz 1999. godine da se čarolija tek pojavi u nekih ljudi, poput talenta, nisu prihvatili kao zadovoljavajuće. Inzistiranje na čistokrvnim lozama i osuđivanje mutnjaka potaknulo je raspravu o magiji i genima, odnosno o činjenici da je magija nasljedna. Desetak godina kasnije Rowling odlučuje dati znanstveno objašnjenje – stvar je u dominantnim i recesivnim genima. Isto kao što je tamna kosa dominantan gen, tako je i magija, što bi značilo da je mala šansa da dijete čiji su roditelji crnokosi, odnosno čarobnjaci, ne bude tamnokoso i čarobnjak. Kao i u stvarnom, bezjačkom svijetu, tako i u čarobnjačkom može doći do mutacija, čime su recimo Hermione ili Harryjeva majka Lily postale vještice, iako im roditelji nisu bili čarobnjaci.

Zašto ne Remus?

Harry Potter i Ginny Weasley stoje na peronu 9 i ¾, a oko njih trčkara troje njihove djece. Saznavši njihova imena, fanovima nije promaklo da su Harry i Ginny dječacima dali imena Jamesa Pottera, Siriusa Blacka, Albusa Dumbledorea te Severusa Snapea, no ime Remusa Lupina, osobe koja je Harryja naučila obraniti se od dementora, pomogla mu saznati istinu o izdaji njegovih roditelja te koja je poginula u hrabroj borbi protiv Voldemorta, nije se našlo među odabranima. Zašto, pitali su se neki, dok su drugi nagađali, i pogodili, kako je Rowling potvrdila na Twitteru, da će Remusovo ime njegov sin Teddy nadjenuti svome sinu.

Hoće li Harry preživjeti?

Prije nego što je posljednja knjiga izašla, očekivanja fanova o Harryjevoj smrti bila su podijeljena. Dok se s jedne strane očekivalo da glavni lik dječjih knjiga ne smije umrijeti, s druge su strane svi bili svjesni koliko se ovaj serijal razlikuje od tipičnih dječjih djela. Retci Harryja Pottera i darova smrti pokazali su autoričino umijeće te, na neki način, ostvarili očekivanja i jednih i drugih – Harryjevi trenutci u onostranom životu, a zatim povratak u stvarnost doveli su do toga da je, zbog različitih interpretacija, kladioničar William Hill, koji je skupljao oklade o Harryjevu životu ili smrti, morao isplatiti sve koji su se kladili, što ga je koštalo vrtoglavih 62 000 funti.