LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Eurostat

Mladi ljudi iz Hrvatske imaju najbolje digitalne vještine u Europskoj uniji

Podaci o posjedovanju digitalnih vještina kod mladih osoba objavljeni su u sklopu Eurostat istraživanja, a Hrvatska je na samom vrhu ljestvice.

Podaci o posjedovanju digitalnih vještina kod mladih osoba objavljeni su u sklopu Eurostat istraživanja, a Hrvatska je na samom vrhu ljestvice.

Pandemija koronavirusa natjerala je mlade diljem svijeta da se vrlo brzo prilagode online načinu školovanja i maksimalno iskoriste svoje digitalne vještine, no u kojoj ih mjeri uopće posjeduju? U 2019. godini prema rezultatima Eurostata 4 od 5 mladih osoba, odnosno njih 80%, posjedovalo je prosječne ili iznadprosječne digitalne vještine.

Istraživanjem su bili obuhvaćeni mladi iz država članica Europske unije u dobi od 16 do 24 godine, a ono s čime se možemo pohvaliti zasigurno je to da su mladi iz Hrvatske na samom vrhu ljestvice – pa 97% naših mladih ima razvijene digitalne vještine. Nakon nas slijede mladi iz Estonije, Litve i Nizozemske, sve tri s 93%, a zatim Grčka s 92%.


FOTO: Eurostat / Screenshot
 
Najslabija razvijenost u kontekstu digitalnih vještina zabilježena je u Rumunjskoj (56%), Bugarskoj (58%), Italiji (65%), Mađarskoj (68%) te Latviji i Luksemburgu (75%). Kada je u pitanju dobna granica od 25 do 29 godina, opet zauzimamo visoko mjesto – ovoga puta treće, a prednjače Island i Finska.

Rezultati su dostupni na poveznici, a poredak po dobnim granicama nalazi se ovdje.
FOTO: PIXABAY