LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Švedski praznik u srcu Zagreba

Midsommar – početak ljeta u Zagrebu na švedski način

Švedski praznik Midsommar dolazi u Zagreb. U subotu 11. lipnja u parku Akademije likovnih umjetnosti će se održati piknik s prigodnim švedskim delicijama, tradicionalnim igrama i glazbom.

Švedski praznik Midsommar dolazi u Zagreb. U subotu 11. lipnja u parku Akademije likovnih umjetnosti će se održati piknik s prigodnim švedskim delicijama, tradicionalnim igrama i glazbom.

U zelenoj oazi parka Akademije likovnih umjetnosti u subotu, 11. lipnja, će se održati Midsommar - švedski praznik koji označava početak ljeta. U organizaciji švedskog veleposlanstva u partnerstvu sa švedskim kompanijama, pripremljen je raznovrsan program koji počinje u 15 sati, a trajat će do 22:30, piše zagreb.info.

Program započinje piknikom uz prigodnu švedsku glazbu, a za dekoracije i hranu će se pobrinuti Mali piknik i Mali plac. Odmah na početku je i tradicionalna švedska pauza fika za vrijeme koje će, za prvih pedeset posjetitelja, biti poslužena kava i Midsommar torta od jagoda.

Potom će u 15.45 sati posjetitelje pozdraviti veleposlanica Švedske Diana Helen Madunic.

Dječji program kreće od 16 sati koji započinje radionicom izrade vjenčića od cvijeća koja se odvija u suradnji s Dnevnom dozom biljaka, a od 16.30 sati su na redu tradicionalne Midsommar igre i ples oko stupa s cvijećem u suradnji s Ikeom. Nakon toga, u 18 sati počinje radionica reciklaže u suradnji s Laboratorijem zabave. Posljednja aktivnost u dječjem programu je čitanje ulomaka iz novog prijevoda Pippi Duge Čarape s početkom u 19 sati. Večernji program počinje u 20:30 koncertom ABBA real tribute band.
Za dvije radionice djeca moraju imati između 7 i 15 godina, a kako je broj mjesta ograničen potrebno se prijaviti na lidija.skarica@gov.se do 08. lipnja.
Za sudjelovanje u Midsommar igrama, plesu i čitanju Pipi Duge Čarape nisu potrebne prijave i nema dobnih ograničenja.

Tijekom cijelog događanja u parku će biti postavljena izložba koja prikazuje kratke crtice švedsko – hrvatskog prijateljstva, a kojom organizatori žele podsjetiti na tri desetljeća diplomatskih odnosa čija se obljetnica slavi ove godine. Posjetitelji za vrijeme Midsommara mogu posjetiti i ALU-Perspektivu 2022 – završnu godišnju izložbu studenata likovne umjetnosti na kojoj se predstavljaju najbolji studentski radovi nastali tijekom godine, piše zagreb.info.
FOTO: PIXABAY.COM