LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivo otkriće

Ljubav prema crnoj kavi i čokoladi genetski je određena

Ako ste se pitali zašto volite crnu kavu i čokoladu, znanstvenici imaju odgovor.

Ako ste se pitali zašto volite crnu kavu i čokoladu, znanstvenici imaju odgovor.

Prema novom istraživanju, oni koji vole crnu kavu i tamnu čokoladu imaju tu preferenciju zapisanu u genima. Istraživanje je provela znanstvenica Marilyn Cornelis, profesorica medicine na fakultetu Feinberg, prenosi CNN.

Cornelis kaže da joj je istraživanje kave interes i hobi: naime, prema istraživanjima, oni koji popiju 3 do 5 šalica kave dnevno smanjuju rizik od bolesti srca, dijabetesa drugog tipa, Parkinsonove bolesti i raka.

Jutarnja kava može smanjiti rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima, pokazuju istraživanja



Ipak, da bi se ostvarili ovi pozitivni učinci, ne smijemo u kavu dodavati šećer, mlijeko i arome od kojih se možemo udebljati. Crna kava sama po sebi nema kalorija, ali ih dodavanjem aromata brzo možemo nakupiti.

Pronađeni štetni sastojci u Dubai čokoladi


Što se tiče genetske povezanosti, Cornelis kaže da ljudi koji imaju genetsku varijantu povezanu s bržim metabolizmom kofeina vole gorku kavu, za razliku od onih koji vole vrhnje i šećer. Ista razlika postoji i između ljubitelja crne i mliječne čokolade.

Tamna čokolada također je povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca i dijabetesa, ali je vrlo kalorična pa a njom ne treba pretjerivati.
FOTO: PIXABAY