LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čitaj, pitaj

KVIZ: Koliko znate o SF i fantasy književnosti?

Još jednim kvizom nastalim u okviru projekta Čitaj, pitaj doznajte koliko znate o fantasyju i SF-u u književnosti.

Još jednim kvizom nastalim u okviru projekta Čitaj, pitaj doznajte koliko znate o fantasyju i SF-u u književnosti.

I ove subote u okviru projekta Čitaj, pitaj odlučili smo provjeriti vaše znanje o književnosti. Ovoga puta imate priliku otkriti koliki ste nerd – izradili smo za vas kviz o SF-u i fantasyju.

Jeste li se ikada zapitali koja je razlika između fantasyja i SF-a s obzirom na to da se često guraju u isti koš? Živcira li vas kad se ova dva žanra bez razmišljanja  poistovjećuju? Ako ste na oba prethodna pitanja odgovorili potvrdno, spremni ste za rješavanje kviza. U slučaju da  još uvijek ne razumijete osnovne razlike između fantasyja i SF-a, kratko objašnjenje pročitajte u nastavku. 

PMF najavljuje zabavni pub kviz s humanitarnim karakterom


Znanstvena fantastika vs. fantastika (ili zašto SF nije fantasy i obrnuto)

Znanstvena fantastika (tzv. SF) bazira se na predviđanju budućnosti razvoja tehnologije i više je znanstvena nego mistična. U tom žanru, barem prema definiciji, nema elemenata natprirodnog, a većina se obuhvaćenih sadržaja temelji (barem koliko je to moguće) na znanosti. Autori koji se žanrovski svrstavaju u SF vole postulirati različita znanstvena postignuća ili voditi likove kroz distopijske i razorene krajolike budućnosti. Nasuprot njoj, u fantastici se uvijek pojavljuje ono neobjašnjivo, natprirodno i neočekivano.

Student farmacije u Superpotjeri: znate li vi odgovore na pitanja koja nije znao?


Fantasy ne zahtijeva nikakav tip podupiranja utemeljen na znanosti i predviđanju budućnosti razvoja tehnologije jer mašta, dakako, nadilazi svijet znanosti, pa uključivanje ​​čarobnih i natprirodnih bića (ili učinaka – čitaj: magije), kao što su vještice, čarobnjaci, vukodlaci, vampiri i sl. vrlo rijetko izostaje unutar ovoga žanra. Ipak, pitanje je li takvu podjelu u praksi uopće moguće primijeniti ostavit ćemo za sada otvorenim.

A ako želite pokušati riješiti još zanimljivih kvizova, ovdje možete pronaći i naš kviz o hrvatskoj književnosti 20. stoljeća. Osim njega, veliki kviz znanja u okviru projekta Čitaj, pitaj, uz razmjenu knjiga i panel-raspravu o novim oblicima književnosti održavat će se sljedećega četvrtka, 27. svibnja, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva ulica 5, Zagreb) od 17:30. – broj sudionika ograničen je, stoga se za sudjelovanje trebate prijaviti na poveznici.

FantaSTikon: gdje su zaljubljenici znanstvene fantastike i društvenih igara svoji na svome


Zahvaljujući suradnji sa sponzorima – izdavačkim kućama Oceanmore, Vuković & Runjić i Znanje – očekuju vas i mnoge zanimljive nagrade. Do tada možete pratiti našu Facebook stranicu i Instagram profil te službenu stranicu CERM-a i Studentski.hr jer ondje objavljujemo sve važne informacije o projektu.
FOTO: PIXABAY