LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predvidljivo iracionalni

Kontroliramo li vlastite odluke?

Smatramo kako stojimo iza svake svoje odluke i uvjereni smo u pojedine stavove. Ipak, trebali bismo ponovno razmisliti te sami sebi razjasniti kako i zašto dolazimo do različitih odabira kroz život.

Smatramo kako stojimo iza svake svoje odluke i uvjereni smo u pojedine stavove. Ipak, trebali bismo ponovno razmisliti te sami sebi razjasniti kako i zašto dolazimo do različitih odabira kroz život.

U seriji članaka naslovljenoj Predvidljivo iracionalni bavimo se čovjekovom iracionalnošću – ljudi često misle kako u potpunosti mogu razumjeti svijet oko sebe, pa tako i sebe same. Istina je nešto drugačija. Svi smo vidjeli slike koje nam prikazuju iluzije – jedna nam se linija čini dulja od druge samo zato što su drugačije postavljene. No, ako se varamo koristeći vid, osjetilo kojem je velik dio mozga posvećen, koliko tek iluzija i pogrešaka činimo na svim drugim razinama, kako osjetila tako i razmišljanja?

Iluzija; Foto: Pinterest

Pri donošenju svakodnevnih, ali i iznimno važnih životnih odluka mislimo da u potpunosti upravljamo situacijom, ali izgleda da nije tako. Kako bismo dodatno pojasnili ovu tvrdnju, koristit ćemo se primjerom doktora koji trebaju izliječiti pacijenta lijekovima ili poslati ga na operaciju, a koji je naveo Dan Ariely u svojoj prezentaciji na TED-konferenciji. Prije nego što ga šalju pod nož, kaže, testiraju na njemu sve lijekove, ali niti jedan ne djeluje. Shvate li, nakon što su ga već poslali na pripreme za operaciju, da su zaboravili testirati još jedan lijek, većina će odlučiti povući pacijenta iz procesa za operaciju.

Ipak, situacija se mijenja ukoliko shvate da su zaboravili testirati dva lijeka, tvrdi Ariely – tada će se većina doktora odlučiti na slanje pacijenta na operaciju, a da ne testiraju preostale lijekove. Razlog je tome što tada opcija liječenja lijekovima postaje kompliciranija (potrebno je odlučiti koji od preostalih isprobati) od jednostavnog nastavljanja već započetog procesa operacije.

Postoji još jedan primjer kojim je lako dokazati kako se upravlja našim donošenjem odluka, tj. kako kao bivamo prevareni dok ispunjavamo neku formu na Internetu. Naprimjer, može nam se ponuditi opcija „označite kućicu ukoliko ne želite primati naše e-mailove“ – većina nas pročitat će ju površno i neće poduzeti nikakvu akciju vjerujući da se ništa neće promijeniti. 

Djelovati i razmišljati kontraintuitivno nije uvijek jednostavno. Ključno je razumjeti naša kognitivna ograničenja, baš kao što se trudimo razumjeti naša fizička ograničenja. Prepreke kod zaključivanja i donošenja odluka pojavljuju se neprestano. Skloni smo prepuštanju, čime previđamo razloge koji stoje iza nečijih razmišljanja ili postupaka, ali i naših vlastitih. Pojednostavljivanjem često sami sebi činimo štetu i ostajemo uvjereni da vladamo vlastitim odlukama.

FOTO: PIXABAY