LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Učenje stranih jezika

Koji ćete strani jezik najlakše naučiti?

U današnjem svijetu malo tko je jednojezičan. Gotovo svi znaju engleski, a oni koji znaju španjolski, francuski, ili neki drugi popularan jezik, već izazivaju divljenje drugih. Saznajte koji je strani jezik najlakši za učenje!

U današnjem svijetu malo tko je jednojezičan. Gotovo svi znaju engleski, a oni koji znaju španjolski, francuski, ili neki drugi popularan jezik, već izazivaju divljenje drugih. Saznajte koji je strani jezik najlakši za učenje!

Budući da je engleski jezik najprošireniji, opći jezik svijeta kojim se sporazumijevamo, istraživanja koja se tiču najlakšega stranoga jezika na svijetu uglavnom su bazirana upravo na engleskim (izvornim) govornicima. Za govornike hrvatskog jezika, kao i za sve slavenske jezike, naprosto se govori da su najlakši za učenje drugi slavenski jezici. To su, dakle, slovenski, slovački, češki, poljski, ruski, ukrajinski, bjeloruski, makedonski – zadržimo li se samo na nacionalnima.

Kako većina ljudi, pogotovo mladih, vrlo dobro barata engleskim jezikom, sigurno je značajno i spomenuti podatak da su za govornika engleskoga jezika najlakši germanski jezici (iz iste jezične porodice kao i engleski jezik): afrikaans i nizozemski koji su vrlo slični, danski, norveški i švedski, te od romanskih: francuski (koji dijeli čak 40% riječi s engleskim!), talijanski, portugalski, španjolski i rumunjski. Eksperimentima je dokazano da prosječna osoba može doseći razinu C1 znanja nekoga od ovih jezika za samo 24 tjedna ili 600 sati učenja

Do sada smo govorili o najlakšim jezicima s obzirom na naš materinji, međutim, postoji jedan jezik koji je globalno veoma lak jer je umjetno napravljen da bude baš to – lak i dostupan svim ljudima za sporazumijevanje. To je esperanto. Ovaj je jezik stvoren 1887, a i danas ima svoje govornike u cijelom svijetu. Dostupan je za učenje preko interneta, aplikacija, ali i tečajeva. Baza je ovoga jezika uzeta iz germanskih, romanskih i slavenskih jezika pa je svima podjednako lak odnosno težak. Neki njegovi zagovaratelji tvrde kako je prije početka učenja bilo kojeg drugog poželjno naučiti upravo esperanto jer on može dati uvid u sve druge jezične porodice, pa i olakšati učenje svih drugih jezika.

Naposljetku moramo imati na umu da niti jedan jezik nije puno teži od drugoga. Ovo se dokazuje tvrdnjom da svoj zdravoj djeci svijeta treba otprilike jednako vremena da nauče svoj jezik. Odrasli mogu vrlo uspješno naučiti drugi, treći, peti strani jezik uz dovoljno motivacije i strpljivosti. Učenje jezika je maraton, a ne sprint. 
FOTO: PIXABAY