LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slobodno vrijeme

Koje su kartaške igre popularne u Hrvatskoj?

Igraće karte oduvijek imaju važno mjesto u Hrvatskoj, a brojne kartaške igre dugu tradiciju u našoj zajednici. Izdvajamo one koje su ostavile najdublji trag, ali i one koje će se još više igrati u budućnosti...

Igraće karte oduvijek imaju važno mjesto u Hrvatskoj, a brojne kartaške igre dugu tradiciju u našoj zajednici. Izdvajamo one koje su ostavile najdublji trag, ali i one koje će se još više igrati u budućnosti...

Bilo da iskušavate svoju sreću i znanje protiv prijatelja ili protiv nepoznatih igrača koje želite poraziti, kartaške igre su neiscrpan izvor zabave u Hrvatskoj. Gotovo da nema obitelji koja negdje u vitrini nema špil igraćih karata, a svatko ima svoj tip igre koji preferira i obožava igrati u slobodno vrijeme.

 

U novom tisućljeću ljubav prema kartaškim igrama u našoj zemlji nije ništa manja nego u prošlosti, jedino što se promijenilo način je igranja, jer danas se sve može igrati i online.

 

Nema sumnje, privlačnost karata ostat će prisutna i u budućnosti, a ovom prilikom izdvajamo tri igre koje su obilježile hrvatsku prošlost, ali i tri čija popularnost tek treba dosegnuti vrhunac u godinama koje dolaze...

 

Bela

 

Od školskih klupa do umirovljeničkih domova, bela je kartaška igra kojom mnogi u Hrvatskoj vole kratiti vrijeme. Naziva se još i belot, a igra se uz špil od 32 karte, podijeljen u četiri boje.

 

Cilj je zvanjem doći do prednosti i ne dopustiti da vas netko sruši jer tada svi bodovi pripadaju protivniku. Igra se obično do 1001, a u jednoj partiji ima ukupno 162 osnovna boda, plus zvanja koja se priznaju samo jednoj ekipi. Može se igrati i bez zvanja.

 

Turniri u beli organiziraju se već najmanje pola stoljeća, a igra se u posljednjem desetljeću uspješno preselila online. Može biti vrlo zabavna, ali nedostatak joj je izrazita ovisnost ishoda o sreći jer bez kvalitetnih karata apsolutno je nemoguće ostvariti pozitivan rezultat...

 

Sedmice

 

Sedmice su još jedna vrlo jednostavna igra koja je namijenjena prije svega djeci jer ih potiče na mentalni razvoj i daje im šansu međusobnog nadmudrivanja, kao i razbibrigu koju mogu dijeliti s roditeljima.

 

Pravila su takva da sedmica ima ulogu aduta, a desetke i asevi se broje kao osvojeni bodovi. Ako je rezultat 4:4, pobjeđuje onaj tko osvoji zadnji štih. Sreća je bitna, jer tko ima više sedmica i istih karata u rukama ima veliku prednost, no postoje i taktičke zamisli kojima je moguće nadmudriti protivnika.

 

Briškula

 

Ono što je bela na sjeveru, to je briškula na jugu Hrvatske. Radi se o talijanskoj kartaškoj igri, koja je omiljena u Istri i Dalmaciji, a neki je igraju zajedno s trešetom, koja se igra s istim tipom karata u špilu koji sadrži četiri različite boje i 40 karata.

 

Za razliku od bele, adut je određen dijeljenjem, a kad se igra u parovima, svatko u rukama ima po četiri karte i zatim izvlači nove. As i trica vrijede najviše "punata", dok su ostale karte s brojkama "škart" i ne donose ništa. Pokupiti štih možete jačom kartom u istoj boji ili korištenjem briškule, odnosno aduta. Nitko nije dužan poštivati boju ni igrati nužno jaču kartu u istoj boji.

 

Igra se na četiri dobivene partije, a postoje i turniri, dok su se posljednjih godina pojavile i online verzije. Iako je za uspjeh i u briškuli i u trešeti potrebno više znanja i uigranosti nego u beli, svejedno sreća ima presudni utjecaj, pogotovo kad se dvije odlične ekipe nađu u međusobnom okršaju...

 

Poker

 

Najpopularnija kartaška igra na svijetu, kojoj popularnost neprestano raste i u Hrvatskoj. Riječ je o taktičkoj bitki koja se najčešće igra ulaganjem pravog novca, a u njoj sreća ima manji utjecaj nego u drugim sličnim igrama jer potrebna je impresivna vještina da biste profitirali za stolom.

 

Istina je, nije samo nužno pretvoriti dobre karte u zaradu, već i čitanjem protivnika, kao i blefiranjem doći do prednosti za stolom. To je glavni razlog zašto je baš ova igra privlačna milijunima zaljubljenika u poker diljem naše planete.

 

Postoji mnogo različitih pravila pokera, no trenutno je Texas Hold 'em dominantan i ima najviše poklonika s velikim turnirima koji znaju imati nagradni fond veći od 70 milijuna dolara. Igrati možete i u udobnosti svojeg doma, na Internetu, i to onoliko partija koliko želite u svakom trenutku, zahvaljujući modernom sučelju i više otvorenih prozora u isto vrijeme...

 

Blackjack

 

Ono što je u prošlosti bila zanimacija karakteristična za američke kockarnice, danas je casino online popularizirao i u našoj zemlji. Da, blackjack je fantastična kartaška igra u kojoj je vaš cilj pobijediti kuću, pritom ulažući najviše u situacijama kada imate najbolje izglede u rukama držati dobitnu kombinaciju.

 

Krećete s dvije karte, a po potrebi ih dodajete još. Cilj je što više približiti se brojki 21 i nikad ju ne prijeći. Ako je broj bodova veći od onog što ima kuća, pobjeđujete.

 

Kad se igra s ograničenim brojem špilova matematički geniji u stanju su predvidjeti karte koje su ostale u igri te tako ostvariti sigurnu pobjedu, što casina pokušavaju pod svaku cijenu onemogućiti. No, riječ je svakako o jednoj od igara u casinu s najvećim povratom igračima, koju i u Hrvatskoj mnogi detaljno proučavaju i pokušavaju izvući profit iz vlastitog znanja i vještine.

 

Bakara

 

Nije više James Bond jedini koji obožava bakaru. Zahvaljujući hrvatskim online casinima koji nude ovu kartašku igru, danas je itekako poznata i našim igračima, koji dobro znaju kako pokušati izvući maksimum igrajući je na svom računalu ili mobitelu.

 

Pravila nisu komplicirana, a radi se zapravo o klađenju na ishod. Možete se kladiti da će pobijediti bankar ili igrač, a tu je i remi kao treća opcija. Kako bi bilo zanimljivije, online casina nude vam i različite usputne oklade, kojima vješti igrači povećavaju šanse za dolazak do profita.

 

Bakara je poznata i pod nazivom baccarat, a uz nju se obično veže igra na visoke uloge kao i mnogo blještavila, no zahvaljujući internetskim kockarnicama danas je napokon postala dostupna baš svakom zaljubljeniku u igre na sreću.
 

 

Tako se bakara priključila pokeru i blackjacku kao kartaškim igrama budućnosti u Hrvatskoj, dok će svakako neki ostati vjerni beli, briškuli pa čak i sedmicama zbog zabave koju sa sobom donose...
FOTO: UNSPLASH