LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Balkanske navike

Klasične navike i vjerovanja koje Hrvata čine Hrvatom

Kroz oči stranaca Hrvati su narod koji ne podnosi hladnoću i prehladu, svakodnevno psuju, troše ogromne količine papirnatih maramica, a rakiju koriste za rješavanje svake sitnice. Ovo su samo neke od navika i vjerovanja koje Hrvate čine jedinstvenim narodom.

Kroz oči stranaca Hrvati su narod koji ne podnosi hladnoću i prehladu, svakodnevno psuju, troše ogromne količine papirnatih maramica, a rakiju koriste za rješavanje svake sitnice. Ovo su samo neke od navika i vjerovanja koje Hrvate čine jedinstvenim narodom.

Svaki se narod razlikuje po različitim vjerovanjima, tradicijama i navikama koje ga odvajaju od ostalih naroda svijeta. Japanci smatraju da je nepristojno puhati nos u javnosti, Kinezima je podrigivanje znak izražavanja zadovoljstva jelom, Španjolci svakodnevno primjenjuju naviku spavanja u rano poslijepodne za vrijeme pauze, a Turci uvijek sa sobom nose upaljač bez obzira jesu li pušači ili ne. Koje su klasične navike i pravila Hrvata? Svakodnevno prakticiramo svoja naviknuta ponašanja i držimo se tradicionalnih vjerovanja koja nas čine jedinstvenim narodom, a koje stranci ne razumiju i smatraju neobičnima.

Donosimo 15 zanimljivih činjenica o tradicijama i pravilima svakog Hrvata koje su stranci kod nas zapazili, što su izdvojili na stranici Royal Croatian Tours

Hrvati nikada ne sjede na betonu

Hrvati uvijek stavljaju nešto ispod kako ne bi sjedili na betonu. To su obično novine, jastuk, šal, kapa ili čak plastične vrećice. Bitno je da se ne dotakne hladan beton.

Bubrezi moraju biti pokriveni

Zbog straha od prehlade ili zatajenja bubrega, Hrvati uvijek paze da im bubrezi budu pokriveni. Najčešće nose potkošulje koje svakako moraju biti zapasane kako bi bubrezi bili na toplom.

Psovke su dio svakodnevne komunikacije

Hrvati psuju često i na bezbrojne načine; bilo da su zapeli u prometnoj gužvi, zaboravili kupiti neku od namirnica u dućanu ili slično, psovke su kod nas uobičajen način izražavanja.

Juha se jede na početku svakog jela

Juha nikada nije zasebno jelo – predstavlja tek prvi slijed jela kako bi otvorila apetit za glavno jelo i desert.

Bar jednom tjedno jede se nešto na žlicu

Klasična je navika Hrvata kroz tjedan pojesti barem jedan obrok na žlicu. To može biti poriluk, kelj, grah, gulaš ili nešto drugo, a Hrvati prakticiraju ovu tradiciju jer smatraju da takav obrok koristi probavi i metabolizmu.

Hrvati koriste čačkalice nakon svakog obroka

Svi koriste čačkalice nakon obroka, posebice ako se jelo meso. Čačkalice su must have na svakom stolu i kuhinji prosječnog Hrvata.

Uvijek treba osušiti kosu prije izlaska iz kuće

Strah od prehlade vrlo je uobičajen kod Hrvata što ih sprečava da izlaze iz kuće prije nego dobro osuše kosu. Ovdje nije samo riječ o ženama, već i o muškarcima s kratkom kosom koji ne mogu zamisliti odlazak iz kuće s mokrom kosom.

Hrvati svakodnevno potroše veliku količinu papirnatih maramica

 Svaki Hrvat uvijek sa sobom nosi paketić papirnatih maramica. Razlog tome nisu bolesti ili prehlade, već imaju problem sa čestim curenjem nosa.

Najlonke se nose i tijekom zimskog razdoblja

Žene uglavnom nose najlonke kao dodatan sloj ispod hlača tokom cijele zime kako bi im bilo toplije.

Rakija rješava sve probleme

Hrvatima je rakija sveta voda. Djelotvornija je od odlaska liječniku. Ona ubija bakterije, dezinficira rane i rješenje je za svaku bolest, suho grlo ili ogrebotinu.

Stolica mora imati jastuk

Nezamislivo je kod Hrvata da sjednu na stolac koji nema jastuk.

Ako ne koristiš Vegetu, nisi Hrvat

Vegeta je ključan sastojak bez kojeg ne funkcionira niti jedna kuhinja. Vegeta svako jelo čini posebnim.

Torba se nikada ne stavlja na pod

Hrvati vjeruju da stavljanje torbe na pod, umjesto na stolicu ili naslon, znači da neće imati novaca u životu. Zato nikada nećete vidjeti Hrvata koji drži torbu ili ruksak na podu, već na stolici, u krilu, na stolu ili bilogdje, samo da nije na podu.

Južina čini Hrvate mrzovoljnima i razdražljivima

Hrvati ne vole južinu. Smatraju da taj južni vjetar loše utječe na njihovo ponašanje i čini ih razdražljivima.

Svaka se posebna prigoda slavi janjetinom ili svinjetinom

Ovo je vjerojatno najupečatljiviji i najpoznatiji običaj Hrvata koji gotovo svatko primjenjuje. Rođendani, vjenčanja, fešte i različite proslave slave se okretanjem svinje ili janjeta na ražnju. Janjetina i svinjetina također su jedan od must have stvari na proslavama Hrvata.

Ovo je samo nekoliko navika i vjerovanja koje obilježavaju hrvatski narod. Svaki je narod jedinstven po svojim neobičnim tradicijama, pa tako i naš. Tek kada počneš nositi potkošulje, psuješ u svakoj drugoj situaciji, proslaviš rođendan janjetinom i Vegetu koristiš za svako jelo, možeš se jednim dijelom smatrati pravim Hrvatom.

FOTO: PIXABAY