LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
"Žurke bez harmonike"

Kakve veze ima Pink Floyd s letećom svinjom?

Svaki vam tjedan pripremamo glazbeni čušpajz u kojem ćemo se baviti svime i svačime vezanim za glazbu na koju se ne razbijaju čaše ni vrte žarulje. "Žurke" mogu biti i bez harmonike.

Svaki vam tjedan pripremamo glazbeni čušpajz u kojem ćemo se baviti svime i svačime vezanim za glazbu na koju se ne razbijaju čaše ni vrte žarulje. "Žurke" mogu biti i bez harmonike.

Bilo da je obožavate, bilo da vam nije prirasla srcu, bilo da nemate strpljenja slušati njene pjesme dulje od deset minuta, morate imati poštovanja prema njoj. U nastavku slijede zanimljivosti o jednoj od najpoznatijih rock grupa svih vremena, a to je Pink Floyd.

Pink Floyd jedan je od rijetkih bendova u novijoj glazbenoj povijesti koji je uspio postići grandiozan komercijalni uspjeh uz silno eksperimentiranje u glazbenom izričaju. Od psihodelične londonske faze pa sve do albuma Dark Side of the Moon koji je prodan u 45 milijuna primjeraka, do genijalnog konceptualnog albuma The Wall te posljednje The Division Bell turneje, Floydovci su uspjeli istovremeno unijeti mnoge inovacije u glazbenom i scenskom smislu te ostati pritom dosljedni. Ususret nadolazećem koncertu njihove tribute grupe Brit Floyd, iznosimo vam više ili manje poznate zanimljivosti o kultnom britanskom bendu.

1. Sjajnih dijamanata vjerojatno ne bi bilo da se Roger Waters i bubnjar Nick Mason nisu upoznali za vrijeme studija arhitekture na London Polytechnicu 1963. godine Njih dvojica zajedno su svirali u grupi kojoj se godinu dana od osnutka pridružio i Richard Wright, klavijaturist Floydovaca koji je svoju glazbenu karijeru započeo na ritam-gitari. Njihova grupa zvala se Sigma 6. Dvije godine kasnije u priču ulazi i prvi pjevač grupe Syd Barett.

2. Syd Barett zbog svojih čestih ispada možda nije bio najpouzdaniji član grupe, ali će mu zato bend vječno ostati dužan zbog toga što je dao ime najpoznatijem progresivnom kolektivu. Naime Syda su za ime grupe inspirirali njegov najdraži blues izvođači iz Caroline, Pink Anderson i Floyd Council.

3. Na nekim pjesmama prvog albuma The Piper At The Gates of Dawn Syd Barett znao je koristiti Zippo upaljač dok bi svirao gitaru kako bi postigao efekt distorzije. Valja nadodati da je on autor devet od jedanaest pjesama tog albuma. 

4. Prvi singl Arnold Layne postigao je zavidan uspjeh, iako ga je BBC odbijao emitirati. Tematika pjesme utemeljena je na stvarnoj osobi. Naime majke Watersa i Syda dodatan su izvor prihoda pronalazile u iznajmljivanju soba studentima i studenticama koje bi često znale ostati bez donjeg rublja nakon što bi ga ostavile u praonici. Za to je bio zaslužan stanoviti gospodin koji je imao fetiš na žensko donje rublje. Možda je dizao tlak mnogim studenticama, ali je zato dobro došao kao čudnovata inspiracija za uspješan singl.

5. Pjesma See Emily Play prva je pjesma koja se našla na britanskoj top 10 ljestvici 1967. godine To im nije uspjelo sve do 1979. kada su lansirali Another Brick in the Wall, što i nije čudnovato s obzirom na to da im singlovi nisu bili prioritet, već albumi kao konceptualne cjeline.

6. Syd Barett zbog svoje nepredvidljivosti nije dugo ostao član grupe. Nerijetko mu se događalo da nonšalantno provodi vrijeme s groupijima u backstageu u nadrogiranom stanju dok bi ostatak grupe održavao tonske probe i pripremao se za koncerte. Njegovu hirovitost ostali članovi sastava nisu mogli trpjeti, zbog čega napušta Floyde 1968. Njegovu dotadašnju ulogu frontmana uz Watersa preuzima David Gilmour, dotadašnji pomoćni gitarist benda. 

7. U jesen 1971. bend je snimio koncertni dokumentarac Pink Floyd: Live at Pompeii, koji je izašao godinu kasnije. Iako su samo pjesme Echoes, A Saucerful Of Secrets i One of These Days snimane u Pompejima, ovaj je eksperiment bio značajan jer nije sniman pred publikom.

8. Shine On You Crazy Diamond posvećena je Sydu koji se nenadano pojavio u studiju na Abbey Roadu za vrijeme snimanja pjesme. Waters i Gilmour navodno su zaplakali ugledavši ga u oronulom stanju, bez kose, s previše kilograma i obrijanih obrva.

9. Kakav bi ovo bio popis zanimljivosti, a da bar jedna nije vezana uz neku teoriju zavjere. U to ime, spomenimo postojeće glasine za vrijeme izlaska albuma Dark Side of the Moon. Naime zagovaratelji teorija zavjera smatrali su da je album savršeno usklađen s Čarobnjakom iz Oza. Nick Mason je na to ironično uzvratio kako im je prvotna namjera uskladiti album s filmom Moje pjesme, moji snovi.

10. Na omotu desetog studijskog albuma Pink Floyda Animals nalaze se elektrana Battersea Power Station u Londonu i leteća svinja u pozadini. Album je svojevrsna referenca na Životinjsku farmu Georgea Orwella pa su Floydi iskoristili pse, svinje i ovce kako bi dali kritiku društveno-političkog stanja u Velikoj Britaniji kasnih 1970-ih godina. Leteću svinju s omota albuma često su koristili i na koncertima. Kako svinja nije bila uvijek leteća, članovi grupe često su imali problema s instalacijom svinje koja im je nekoliko puta pala na pozornicu. Zanimljivo je da je leteća svinja zapravo zaradila svoje ime, kao i krava s omota albuma Atom Heart Mother. Ime svinje je Algie, a krave Lulubelle III. 

11. Irski pjevač i tekstopisac Bob Geldof glumi glavnog lika Pinka u filmu Pink Floyd – The Wall koji se temelji na pjesmama s istoimenog albuma iz 1979. godine Film kroz halucinacije glavnog lika i simbolične animacije alegorijski prikazuje otuđenje od obitelji, društva i publike, sve ono što je inspiriralo Watersa da napiše Another Brick in the Wall, Hey You i ostale pjesme s njihovog drugog najprodavanijeg albuma. 

12. Rašireno je mišljenje kako antagonizam između Rogera Watersa i Davida Gilmoura traje od albuma The Wall. Međutim njihovi odnosi postali su zapetljani još tijekom snimanja albuma Ummagumma 1969. godine Do konačnog raskola između vođa grupe došlo je 1985. godine kada je Waters napustio Floyde i pokušao sudskim parnicama spriječiti nove aktivnosti benda. Nagodba je na kraju riješena izvan suda, a Pink Floyd je s Gilmourom nastavio nizati uspjehe, osobito s albumima A Momentary Lapse of Reason i The Division Bell.

13. Vokal Clare Torry u pjesmi The Great Gig in the Sky u potpunosti je improviziran. Članovi grupe pjevačici nisu dali precizne smjernice, već su joj samo rekli da razmišlja o smrti i o hororu. To je bilo dovoljno da nastane jedna od najupečatljivijih pjesama Pink Floyda s albuma Dark Side of the Moon.

U iščekivanju idućeg glazbenog čušpajza, zabavite se prethodnima. Pisali smo o upečatljivim skladbama iz horor filmova i glazbenom geniju Dylanu.

FOTO: FLICKR