LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Disciplina treninga

Kako vježbati danas, sutra i sljedeće godine

Jedna od aktivnosti koju najviše volimo odgađati jest vježbanje, no odgađanje često znači odustajanje u potpunosti. Donosimo nekoliko načina kako ne odustati prije samog početka.

Jedna od aktivnosti koju najviše volimo odgađati jest vježbanje, no odgađanje često znači odustajanje u potpunosti. Donosimo nekoliko načina kako ne odustati prije samog početka.

Važnost fizičke aktivnosti svima je poznata. Ipak, malen postotak nas posvećuje se vježbanju, posebice na duže vrijeme. Odlazak u teretanu ili u park na trčanje svega nekoliko uzastopnih dana iza kojih slijedi povratak na fizičku pasivnost nema znatan dugotrajan učinak. Stoga, vrijedi izgraditi naviku treninga čiji će rezultati biti vrijedni truda, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako biste to i postigli.

Izrada plana

Prije početka semestra potrebno je znati raspored predavanja. Isto vrijedi za vježbanje. Odlazak u teretanu iste dane u tjednu u isto vrijeme smanjuje prostor za predomišljanje i za davanje izlika. Također je korisno napraviti plan samih vježbi, njihove količine i intenziteta da se što prije bacite na posao nakon presvlačenja u sportsku odjeću. Kod ovoga je ključno da jednom kad uspostavite plan, da se njega u potpunosti pridržavate.

Započnite polako

Neka vaši početni treninzi budu u dosegu vaših sposobnosti. Ako se preopteretite u prvih nekoliko dana, manjak snage i volje isprekidat će vaš kontinuitet treninga. Rutina vježbanja izgradit će disciplinu koja će vam omogućiti povećavanje intenziteta svakih nekoliko tjedana. Time ćete postati svjesni svog napredovanja, što će vam biti još veći poticaj za daljnje napredovanje.

Raznolikost vježbi

Neka sva vaša energija ne bude usmjerena na samo jedan dio tijela. Zahvaljujući internetu možete otkriti gomilu vježbi kojih se vjerojatno ne biste sjetili sami. Mnogi profesionalci preporučuju rad na drugom paru mišića svaki dan u tjednu, dok jednom tjednom obavljate kondicijski trening. Sve ovisi o vašem cilju. No, bolje je uvesti raznolikost pri vježbanju nego ponavljati iste vježbe svaki dan kako bi se vaši mišići imali vremena odmoriti.

Zdrava prehrana

Ne samo što rezultati znoja gotovo da nisu vidljivi bez prikladne ishrane već brza hrana i demotivira od vježbanja. Prekomjernim jedenjem nezdravih namirnica automatski ćete imati manje volje i za kakvu fizičku aktivnost te se tako vrtjeti u začaranom krugu. Jedno jednostavno nije moguće bez drugog. Dobra vijest jest da formula sportske prehrane nije toliko u količini, već u kvaliteti hrane, što znači da se možete dignuti od stola siti, samo je važno čega.

Glazba kao motivacija

Ovo gotovo da ni ne treba spomenuti. Moć glazbe nadmašuje našu volju. Osim što motivira, ovaj mukotrpan proces može čak učiniti i zabavnim. Ono što pomaže jest unaprijed napravljena playlista koja vas podsjeća na to da je odustajanje bolnije od truda.

FOTO: PIXABAY