LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za spavalice

Kako se razbuditi bez kofeina

Probuditi se bez kave – nemoguća misija? Nikad više!

Probuditi se bez kave – nemoguća misija? Nikad više!

Niste jutarnji tip? Krevet vam je najbolji prijatelj? Mijenjate dan za noć i dali biste sve da možete ostati ležati još barem deset minuta? Navijate pet alarma jer ste unaprijed svjesni loše samokontrole i problema s ustajanjem koji vas čekaju ujutro? Dobrodošli u klub!

Ako još i sve to rješavate svakodnevnom jutarnjom dozom kofeina, isti ste kao 85% Amerikanaca, a pretpostavljamo i kao barem polovica Hrvata (da ne spominjemo studente). Pa dobro, ako me kava probudi, zašto ne?, reći ćete. Šalica-dvije kave, čaja ili limenka energetskog pića i spremni ste za funkcioniranje. Ili?

Čovjeku treba približno 10 minuta da bi osjetio učinak kofeina: razbudio se, profunkcionirao, osjetio energetski kick, ali kofeinu treba čak 45 minuta da u krvotoku dođe do vrhunca i obavi svoju razbuđujuću funkciju. U tih će 45 minuta većina ljudi uspjeti popiti još barem dva Red Bulla ili još barem jednu šalicu crne kave – što može dovesti do kontraefekta: nesanice, glavobolje, nervoze i iritabilnosti. Za ljude koji nisu otkrili svoju osobnu zlatnu sredinu i još ne mogu procijeniti koliko im kofeina treba za razbuđivanje uvijek postoje alternativne opcije kojima mogu pribjeći u ranim jutarnjim krizama.

Za sve spavalice u vječnom okršaju s budilicom koje ne žele postati ovisne o kavi donosimo metode uspješnog ustajanja bez trunke kofeina.

DORUČAK

Doručak je najbitniji obrok u danu izjava je koju svi znaju, ali ju često ne slušaju. Ali istina je – hrana daje kalorije, a kalorije su energija. Umjesto preskakanja obroka ili obične energetske pločice, pokušajte si dati vremena za doručak. Ne mora biti čudo, jaja, jogurt i banane sve su redom dobre opcije za podizanje raspoloženja i energije ujutro.

Izvor: Giphy

VJEŽBANJE

Vježbanje kad ste umorni?! Zvuči grozno, ali u ekstremnim situacijama zaista može spasiti dan. Trčanje, trbušnjaci, sklekovi, pa čak i obični čučnjevi stvaraju endorfin, hormon koji daje energiju, ali i podiže raspoloženje. Ako možete prestati biti mrzovoljni, zašto ne?

VITAMIN B-12 (pogotovo ako znate da vam nedostaje)

Jednostavan krvni nalaz može vam dati odgovor na pitanje zašto se tako teško budite. Ako vam nedostaje vitamin B-12, možete ga vrlo jednostavno nadoknaditi i spriječiti jutarnje muke. Ipak, ne vjerujte društvenim mrežama i fitness stručnjacima koji preuveličavaju njegov učinak. Vitamin B-12 samo pomaže onima s nedostatkom da nadoknade i počnu proizvoditi normalnu količinu vitamina, tj. da spriječe manjak energije i česte vrtoglavice.

RASTEZANJE/KRETANJE

Još uvijek ste u šoku jer smo predložili vježbanje? Jednostavno razgibavanje ili kratka kardiovježba bit će sasvim dovoljna. Bitno je omogućiti lakši protok krvi, bolju cirkulaciju i opskrbu kisikom. Sve što će ubrzati rad srca i spriječiti oči da se sklapaju – prolazi!

Izvor: Giphy

RUTINA

Možda najkompliciraniji savjet za studente – omogućiti tijelu da uđe u prirodni, stalni ritam. Odlaziti spavati svaki dan u isto vrijeme i buditi se u približno isto zvuči puno teže nego što zapravo jest. Cilj je ući u rutinu koja će vas prirodno buditi svako jutro. Ako je buđenje prirodnije, lakše je funkcionirati.

ŽIVAHNA GLAZBA                                                                                                 

Glazba utječe na um i tijelo svake osobe. Pronađite nešto što vas može nabrijati bez obzira na sve! Samo jedna pjesma dovoljna je da vam ubrza rad srca, pokrene um i vrati izgubljenu energiju. Predlažu se rock i house, nikako balade i akustične obrade.

VODA

Kad voda nije bila rješenje? Ako utječe na kompletan rad tijela, naravno da utječe i na njegovo pokretanje ujutro. Što god pili kako biste se razbudili, dodajte vodu! Pokrenut će i tijelo i um.

Izvor: Giphy

SVJEŽI ZRAK

Ne morate se baciti u snijeg ili izaći po najvećem vjetru (što bi vas zapravo definitivno razbudilo), ali udisanje jutarnjeg zraka ili hvatanje prvih zraka sunca dat će vam potrebnu dozu vitamina D i pripremiti vas za sve izazove dana.

SMIJEH

Smijanje donosi tolike prednosti: smanjuje stres, poboljšava raspoloženje, ubrzava rad srca, daje energiju. Odlična strategija za jutarnje buđenje upravo je gledanje omiljene serije ili najdražeg YouTubera. Izlučujete endorfin, opuštate mišiće i započinjete dan dobre volje.

Izvor: Giphy

MENTOL

Osim paste za zube, jedan mint bombon ili žvakaća guma može razbuditi i više nego što ste mislili. Mentol stimulira živčana vlakna i ima efekt sličan umivanju hladnom vodom.

Želite li smanjiti unos kofeina i pribjeći zdravijim, alternativnim metodama, bilo koja od ovih trebala bi pomoći! Kombinirate li ih nekoliko, brzo ćete osjetiti promjenu u ranim jutarnjim satima i započeti dan odmoreni i svježi. Sretno s buđenjem!

FOTO: PIXABAY