LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobra organizacija

Kako postići ciljeve u neizvjesno doba pandemije? Donosimo 7 ključnih koraka u planiranju

Često je teško pronaći inspiraciju, a zatim i način za ostvarivanje ciljeva. Za dobar početak bitna je još bolja organizacija, a za ostatak provedbe dosljednost i marljivost. Krenite u postizanje svih svojih ciljeva sa 7 glavnih koraka!

Često je teško pronaći inspiraciju, a zatim i način za ostvarivanje ciljeva. Za dobar početak bitna je još bolja organizacija, a za ostatak provedbe dosljednost i marljivost. Krenite u postizanje svih svojih ciljeva sa 7 glavnih koraka!

Trenutno u svijetu vlada neizvjesna, dosad neviđena situacija koja mijenja razne aspekte naših života. Navike, ciljevi, planovi – ništa nije kao prije. Neizvjesnost nam odmaže u svemu što zacrtamo. Međutim, tko ima volje, pronađe i načina – Lifehack je definirao 7 ključnih koraka za lakše organiziranje vremena i planova za postizanje ciljeva koje prenosimo u nastavku. 

1. Odlučite koji su glavni ciljevi

Najčešći problem s kojim se susreću gotovo svi prilikom postavljanja ciljeva jest – previše ciljeva. U ovom slučaju neka vrijedi poslovica manje je više. Bolje je kvalitetno isplanirati 3 cilja, nego si zadati zalogaj od njih 10 koje ćete površno razraditi. Usputno ćete, s ostvarivanjem tih nekoliko glavnih ciljeva, moći mijenjati stare, ali i pronalaziti nove smjerove kojih možda dosad niste ni bili svjesni. Neka ovaj popis bude kratak, ali dobro isplaniran. 

2. Stvorite pametne ciljeve

Pametni ciljevi uključuju jasnoću i rok za postizanje. Konkretno, ako si za cilj zadate da želite imati više novca, postavljaju se pitanja što će vam to točno značiti, koliko novca želite zaraditi, u kojem vremenskom periodu ga želite zaraditi i sl. Vaš  bi cilj u tom slučaju trebao biti određeniji i glasiti: želim zaraditi 3000 kn sljedeći mjesec. Bilo bi dobro i znati zašto ga želite ostvariti. Dakle, odgovorite na pitanje zašto – npr. zato što svojim ukućanima želite kupiti božićne poklone. 

3. Veliki cilj podijelite na više manjih ciljeva

Griješite ako smatrate da će vam trebati malo vremena i malo truda kako biste dostigli svoj željeni rezultat. Stvarajte male ciljeve koji će vas voditi prema velikom, vašem glavnom cilju. Uzmimo primjer zarađivanja novca – ako je vaš cilj zaraditi 15 tisuća kuna u šest mjeseci, pokušajte zaraditi svaki mjesec 2 do 3 tisuće kako biste za pola godine imali 15 tisuća. 

4. Napravite strategiju

Naučite izraditi plan. Razdvojite svoj početni plan na nekoliko segmenata. Kako ćete zaraditi novac? Radit ćete više sati, primit ćete više klijenata, nazvat ćete više kupaca? Nakon ovog ćete koraka razmisliti kako to i učiniti. 

5. Posložite svoje zadatke i odredite vremenski okvir

Koje je radnje i akcije potrebno poduzeti da bi se cilj ostvario? Posložite svoje zadatke i odredite vremenski okvir u kojem ih trebate ispuniti. Što trebate napraviti da biste odradili više sati na svom radnom mjestu? Bolje organizirati svoje slobodno vrijeme, nazvati šefa...  Dakle, isplanirajte detalje.

6. Promijenite svoj dnevni raspored

Nakon što obavite korak broj 5, imat ćete popis konkretnih zadataka koje trebate napraviti. Ove zadatke počnite uvrštavati u svoj dnevni raspored. Ovaj je korak presudan za postizanje ciljeva, a naučit će vas i kako upravljati slobodnim vremenom.

7. Počnite se držati svojih dnevnih obveza

Posljednji je korak i najvažniji – slijediti svoj raspored! Obavljajte svakodnevne zadatke koje ste si dodijelili. Kad osjetite da stvari ne idu dobro, pronađite način da ostanete motivirani. To se čini nimalo pametno, a ipak većina ljudi ne postiže svoje ciljeve jer posao ne radi redovito i dosljedno. Imajte na umu da u mnogim slučajevima plan ne uspije, ali nemojte odustati kad vam se prvi plan izjalovi i krene po zlu.

Jako je bitno i s vremena na vrijeme pogledati unatrag i procijeniti kako plan napreduje. U slučaju da vam se ne sviđa smjer kojim napreduje, prilagodite ga svojoj viziji. Bitno je pritom znati da ni najdetaljniji plan na svijetu neće uspjeti ako se dosljedno ne odrađuje.
FOTO: PIXABAY