LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stav struke i iskustva studenata

Kako kućni ljubimci utječu pozitivno na naš život i kako uskladiti brigu o njima s fakultetskim obvezama?

Osim što pozitivno utječu na mentalno i fizičko zdravlje, što struka tvrdi, kućni ljubimci velika su socijalna podrška, utjeha i rame za plakanje. Evo kako studenti usklađuju brigu o njima s drugim obvezama.

Osim što pozitivno utječu na mentalno i fizičko zdravlje, što struka tvrdi, kućni ljubimci velika su socijalna podrška, utjeha i rame za plakanje. Evo kako studenti usklađuju brigu o njima s drugim obvezama.

Imati kućne ljubimce te uskladiti brigu za njih s poslom, fakultetom i ostalim obavezama doista je težak zadatak. Ne samo da njihovo uzdržavanje obuhvaća financijski trošak već i zahtjeva mnogo vremena, strpljenja i žrtvovanja. Jesu li vrijedni tolike pažnje i posvećenosti? Čini se da jesu. Pas, mačka ili neka druga životinja prava su dragocjenost. U svakodnevnu rutinu unose više zabave, neizmjernu ljubav, sreću i pozitivnost. Svojim načinom života pokazuju nam koliko je jednostavno voljeti, biti sretan i uživati u onome što nam je pruženo. 

Prema Jonathanu Davidu, biologu divljih životinja, postoje četiri načina kojima ljubimci pridonose našoj pozitivnoj energiji.

1. Pridonose mentalnom zdravlju

Kada osjećamo anksioznost, depresiju ili stres, ljubimci će uvijek biti naša podrška, pružati nam utjehu i pokušati popraviti raspoloženje. Na neki će način izvući negativnu i stresnu energiju iz nas i vratiti nas u pozitivu. Kada se osjećamo usamljeno, bit će društvo koje ne može razočarati. Zato, ako pokoji vikend provedete kod kuće s ljubimcem, umjesto odlaska u klub s frendovima, nećete požaliti, a možda ćete se i bolje zabaviti.

Osim što su dobro društvo, nevjerojatno su slatki i neodoljivi. Vjerojatno ste sebe uhvatili nekoliko puta kako samo gledate u svog ljubimca i razmišljate kako je najslađi na svijetu. Bez brige, to je sasvim normalno. Gledajući kako su slatki, nasmijani i nevini, budi se osjećaj zadovoljstva, sreće i zahvalnosti što su dio našeg života.

S obzirom na potrebnu pažnju i njegu, ljubimci znaju biti velika obveza. No, to ne mora biti nužno negativna, odnosno zahtjevna stvar. Briga o hrani, šetanje, kupanje, igranje i ostale obveze bude u nama osjećaj da smo nekome potrebni te da nečiji život ovisi o nama i našoj brizi. Čovjek je ljudsko biće kojemu je u naravi osjećati se odgovornim i korisnim. Dakle, tako životinje nesvjesno utječu na naše mentalno zdravlje te ujedno pridodaju našem životu svrhu i smisao.

2. Pridonose fizičkom zdravlju

Imati kućnog ljubimca, posebice psa, znači više svakodnevnog kretanja i gibanja. Oni mogu biti dobra inspiracija za vježbanje, trčanje, šetnje i odlazak u prirodu. Tako ugađate psu, ali i svom tijelu.

Nadalje, ono što znanstvenici sugeriraju jest da djeca koja odrastaju sa životinjama poput pasa, mačaka, kokoši i slično, imaju veću vjerojatnost da će razviti imunitet na bakterije i alergene kućnih ljubimaca. Osim toga, prema izvedenim istraživanjima, vlasnici kućnih ljubimaca imaju manje kardiovaskularnih problema i niži krvni tlak te proizvode manju količinu hormona stresa kortizola. Isto tako, zbog emocionalne podrške i niže količine stresa koje pružaju, pomažu u ublažavanju kroničnih boli poput migrene ili artritisa. 

3. Pružaju socijalnu potporu

Istinita je ona općepoznata izreka, pas je čovjekov najbolji prijatelj. Velika je socijalna potpora, utjeha i u mnogo slučajeva, rame za plakanje. Između čovjeka i ljubimca razvija se snažna povezanost i ljubav, što predstavlja veliki oslonac i podršku u teškim situacijama.

4. Pružaju bezuvjetnu ljubav

Ako imate kućnog ljubimca, onda znate što je prava ljubav. Naime, on pruža neizmjernu i bezuvjetnu ljubav prema vlasniku. Što god učinili i kakvi god bili, ljubimci će nas neopisivo voljeti, cijeniti, veseliti nam se svakog dana kada se vratimo kući i uživati u našem društvu. S njima uvijek možemo imati sigurnost da ljubav neće nestati. 

Shvaćajući koliko zahtjevno može biti imati kućnog ljubimca, brinuti se za njega i pružati mu svu svoju pažnju, a uz to i studirati, izlaziti, misliti na svoje želje i potrebe, zapitali smo se kakav je život takvim studentima. Na pitanje kako usklađuju faks i uzdržavanje kućnih ljubimaca, u ovom slučaju pasa, odgovorili su nam:

– Često se dogodi da moram povesti svoga psa Vigga sa mnom u Osijek gdje studiram. Tada se cijela moja rutina mijenja. Dnevno ga ukupno šetam tri, četiri puta. Na stanu sam s dvjema cimericama tako da kada ja ne stignem prošetati, uskaču u pomoć. Na početku mi je uvijek teško organizirati učenje i njegove šetnje, ali uvijek na kraju uspijem sve uskladiti. Kada su ispiti i kada sam pod stresom puno mi je lakše kada je on uz mene jer me smiri, a uglavnom njegove 15-minutne šetnje mi dođu kao odmor od učenja. Još dodatna dobra stvar je da kada dođeš doma uvijek ti se veseli i odmah ti dan bude bolji. Mjesečni trošak za hranu je otprilike 70 kuna, ovisi šta mu kupim.

– Kao studentica Šumarskog fakulteta imam dosta obveza u kojima je uz učenje i čest odlazak na terensku nastavu, pa mi je zbog toga uvijek teško ostaviti svog psa Hugu samog. Ipak, imam dva cimera koji uskoče kada ja ne stignem, tako da nije potpuno sam u stanu dok mene nema. Srećom pa moj pas nije zahtjevan, naučen je na život u stanu i traži šetnju samo dva puta na dan. Živimo blizu parka za pse pa smo i tamo stalni gosti. Što se tiče hrane, svaki mu tjedan kuham komad mesa s rižom, to me ne ispadne preskupo, a njemu odgovara. To je trošak otprilike 50 kuna tjedno. Nije mi teško uskladiti faks i brigu za njega zato kad volim njegovo društvo, uvijek nađem vremena za igru s njim i atmosfera je pozitivnija dok je on sa mnom.

Dakle, iako briga za kućne ljubimce iziskuje mnogo vremena, truda i novca, uzimajući u obzir sve navedeno, ne možemo se niti nećemo žaliti zbog toga. Ljubimci nam pružaju pažnju, ljubav i sreću koja se ne može mjeriti ni s čim drugim, rješavaju nas negativne energije i daju našem životu dodatnu svrhu.

FOTO: UNSPLASH