LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za očuvanje zdravlja

Jesu li seksualni odnosi za vrijeme pandemije koronavirusa sigurni?

Koronavirus ne prenosi se genitalno, no to ne znači da se tijekom seksualnih odnosa ne možete zaraziti, pa ih je bolje izbjegavati ako ne živite s partnerom ili partnericom.

Koronavirus ne prenosi se genitalno, no to ne znači da se tijekom seksualnih odnosa ne možete zaraziti, pa ih je bolje izbjegavati ako ne živite s partnerom ili partnericom.

COVID-19, bolest koja je život gotovo čitavog planeta zaustavila, odnosno drastično promijenila, prenosi se tek otkrivenim koronavirusom, a širi se kapljičnim putem izravnim kontaktom među ljudima. Moguć je i prijenos preko zaraženih i onečišćenih površina koje smo dotaknuli, pa zatim neopranim rukama jeli ili dodirivali nos, usta ili oči. Međutim, virus se ne prenosi direktno genitalno.

To bi značilo da je seksualni odnos siguran, ali i dalje se možete zaraziti slinom i intimnim kontaktima s partnerom. The New York City Health Department iz tog razloga preporučuje seksualne odnose samo u slučaju suživota s partnerom jer tako s većom sigurnošću možete utvrditi koliko se on štiti od virusa i s kim je bio u bliskom kontaktu.

Ako vi ili vaš partner bolujete od bolesti COVID-19, ako sumnjate na izloženost koronavirusu ili spadate u skupine višeg rizika, odnosno kronični ste bolesnici, trebali biste u potpunosti izbjegavati fizičke seksualne odnose. Za one parove koji prakticiraju seksualne odnose u svrhu začeća, dobra je vijest da trenutno nema indikacija prijenosa virusa putem sperme ili jajašaca, pa samim time embrij ne bi trebao biti pogođen.

Iako se trenutno nalazimo u povoljnim uvjetima i imamo zadovoljavajuće brojke, a očekujemo i značajnije popuštanje mjera, trebamo se i dalje ponašati odgovorno i paziti na svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi. Bit će dovoljno vremena za eksperimentiranje kada se život normalizira, a zahvaljujući modernoj tehnologiji i mnogim pomagalima, uvijek možete pronaći način kako trenutno zadovoljiti svoje i partnerove potrebe na siguran način.

FOTO: PIXABAY