LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smanjite nervozu

Jednostavni načini kako ubrzati rad vašeg mobitela

Ažuriranje operacijskih sustava i automatsko čišćenje poruka samo su neke opcije kojima korisnici iOS-a i androida mogu ubrzati svoje mobitele i koristiti ih bez nervoze.

Ažuriranje operacijskih sustava i automatsko čišćenje poruka samo su neke opcije kojima korisnici iOS-a i androida mogu ubrzati svoje mobitele i koristiti ih bez nervoze.

Mobiteli kao i stolna i prijenosna računala mogu postati užasavajuće spori prilikom korištenja nakon nekoliko godina, ali i mjeseci. No, postoje neki vrlo jednostavni savjeti kako to spriječiti i kako s veseljem pročitati dolazeću poruku bez nepotrebne nervoze da će njezino otvaranje trajati cijelu vječnost. 

1. Ažurirajte operacijski sustav

Ponekad je smatrphone sporiji jer možda njegov operacijski sustav nije ažuriran već neko vrijeme. Zbog toga se onda najbolje pobrinuti da ima instaliranu posljednju verziju iOS-a ili Androida kako bi sve funkcioniralo kako treba. Samo se treba pobrinuti da je uključen Wi-Fi i da smartphone može podnijeti ažuriranje jer neke novije verzije operacijskih sustava ne mogu biti instalirane na starije mobitele. 

FOTO: Pixabay

2. Riješite se widgeta

Ako ste korisnik Androida, onda morate ukloniti widgete koji se nalaze na početnom zaslonu. Iako su oni korisni, uzimaju puno energije i podataka. Mnogi od njih se u pozadini osvježavaju kako bi pronašli nove informacije i ažuriranja. Stoga ako baš iz nekog posebnog razloga ne trebate widget, možete ga izbrisati. 

3. Prestanite koristiti animirane pozadinske slike (live wallpaper)

Iako je u pitanju zabavna karakteristika svakog smartphonea, animirane pozadinske slike troše jako veliku količinu memorije i baterije. Što se duže mobitel koristi, to live wallpaperi lošije utječu na efikasnost smartphonea. Korisnici androida koji imaju AMOLED zaslon i žele ubrzati svoj mobitel te, u isto vrijeme, uštedjeti bateriju, mogu koristiti crnu pozadinsku sliku jer tako smanjuju aktivnost piksela i drugdje preusmjeravaju resurse. 

4. Automatsko čišćenje poruka nakon 30 dana

Mnogi od nas nikada ne pomisle da bi se zbog velike količine poruka mogao usporiti mobitel. Ako poruke zauzimaju više od 1GB memorije, vjerojatno je dobro vrijeme za čišćenje za potrebe ubrzanja smartphonea. Srećom, za korisnike iPhonea postoji opcija da se na aplikaciji iMessage automatski brišu poruke svakih 30 dana. Naravno, preporuča se pospremanje poruke na iCloud ako se one žele sačuvati. Nažalost, za korisnike androida takva opcija ne postoji pa je jedini mogući način onaj staromodni – ručno. 

FOTO: Pixabay

5. Podesite postavke aplikacija koje se osvježavaju u pozadini

Mnogo e-poruka, vremenskih i lokacijskih aplikacija radi u pozadini iako ih ne koristite. One se također osvježavaju same od sebe, bez da to primjećujete. No, postoji način kako to spiječiti. 

Korisnici iPhone uređaja: Najbolje je da se prvo isključi opcija Find My iPhone tako da se ode na Settings, zatim iCloud i onda isključite Find My iPhone. Zatim se vratite na Settings i onda odete na General. Tamo odaberete Background App Refresh gdje možete isključiti aplikacije koje vam nisu potrebne kako biste ubrzali svoj iPhone. 

Korisnici androida: Prvi je korak Settings, zatim odlazak na Data Usage. Pronađite Restrict Background Data. Sada će vaš Android osvježavati aplikacije kada vi mislite da je to potrebno. 

6. Izvršite potpuno resetiranje i vratite mobitel na tvorničke postavke

Kada ne preostaje ništa drugo, onda je vrijeme za klasičan potez, a to je potpuno resetiranje ili vraćanje mobitela na tvorničke postavke. Vaš smartphone će imati isti operacijski sustav kao i prvoga dana kada ste ga kupili, no izbrisat će se sve fotografije, glazba, poruke, aplikacije i ostale važne datoteke koje ste imali na mobitelu.

FOTO: PIXABAY