LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UVIDI AUTORA KNJIGE

Istraživanje otkrilo koliko traje prosječan sex

Prema istraživanju autora knjige „The New Naked: The Ultimate Sex Education for Grown-Ups”, seksualni čin traje puno kraće nego što mislimo, a ponekad je to gotovo dok kažeš keks.

Prema istraživanju autora knjige „The New Naked: The Ultimate Sex Education for Grown-Ups”, seksualni čin traje puno kraće nego što mislimo, a ponekad je to gotovo dok kažeš keks.

Autor knjige The New Naked: The Ultimate Sex Education for Grown-Ups, Harry Fisch, nedavno je iznio uzbudljive nalaze o trajanju seksualnog čina kod muškaraca. Prema njegovim istraživanjima 43 posto muškaraca završava seksualni čin iznimno brzo – unutar dvije minute. Ovi rezultati iznose slične zaključke kao i istraživanje Alfreda Kinseyja iz 1940-ih i 1950-ih, koje tvrdi da tri četvrtine muškaraca obično ejakulira unutar tog vremenskog okvira.

Tijekom istraživanja za svoju knjigu Fisch je dublje istražio ovu temu i došao do zanimljivih saznanja. Njegova studija otkrila je da prosječno trajanje seksa kod 43 posto ispitanika iznosi manje od dvije minute. Za 27 posto parova, seksualni čin traje između tri i sedam minuta, dok je za 18 posto ispitanika trajanje užitka između sedam i 15 minuta. Tek 12 posto parova izjavljuje da im seksualni odnos, uključujući penetraciju, traje od 15 minuta do nekoliko sati.

Fisch također naglašava da su dvije minute prekratko vrijeme za prosječnu ženu da doživi orgazam samo vaginalnom penetracijom, međutim starije istraživanje psihologa Lewisa Termana iz 1951, koje je obuhvatilo 566 žena, sugerira da ta povezanost možda nije tako jednostavna, piše Index.hr. Terman nije pronašao značajnu vezu između trajanja snošaja i ženskog orgazmičkog zadovoljstva, ali osim Fischova postoje još neka istraživanja koja ne idu tomu u prilog. Prema članku objavljenom 2009. u časopisu The Journal of Sexual Medicine, češki psiholozi Petr Weiss i Stuart Brody putem ankete provedene među 2360 Čehinja otkrili su da je vjerojatnost ženskog orgazma mnogo više povezana s trajanjem seksualnog čina nego s trajanjem predigre.

Ovo je tek jedna od svojevrsnih studija o trajanju seksualnog čina koja nastavlja pružati zanimljive uvide, ali važno je napomenuti da su seksualna iskustva jedinstvena za svaki par, te se mogu razlikovati od osobe do osobe. Komunikacija, razumijevanje i istraživanje partnerovih potreba ključni su za izgradnju intimnog i zadovoljavajućeg seksualnog života.
FOTO: UNSPLASH