LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sve što treba znati o zvjezdanom sustavu TRAPPIST-1

Istina o sedam novootkrivenih, potencijalno nastanjivih planeta

Znanstvenici su nedavno objavili vijest o otkriću sedam planeta u orbiti zvijezde udaljene 39 svjetlosnih godina te smatraju da svi potencijalno mogu podržavati život. Što je točno o njima poznato i jesu li nastanjivi?

Znanstvenici su nedavno objavili vijest o otkriću sedam planeta u orbiti zvijezde udaljene 39 svjetlosnih godina te smatraju da svi potencijalno mogu podržavati život. Što je točno o njima poznato i jesu li nastanjivi?

Znanstvenici su nedavno u orbiti obližnje zvijezde pronašli sedam planeta za koje se pretpostavlja da su približno veličine Zemlje te da postoji mogućnost da na površini postoji tekuća voda, što znači i mogućnost razvitka života.

Planeti kruže oko zvijezde TRAPPIST-1 koja je udaljena samo 39 svjetlosnih godina. Međusobno kruže oko zvijezde vrlo blizu, do te mjere da se s površine mogu vidjeti kao dvostruko veći od punog mjeseca sa Zemlje. Uz mnoga druga nedavna i slična otkrića, ovo daje naslutiti da je broj planeta veličinom sličnih Zemlji u svemiru daleko veći od prije pretpostavljenoga. Upravo zbog relativne blizine, ovaj je sustav postao najbolji kandidat za proučavanje potencijalnog izvanzemaljskog života. Ono što ovo otkriće čini drukčijim od velikog broja sličnih je sljedeće:

"Planeti koji su umjereni i veličini slični Zemlji relativno su česti u galaksiji. Istraživanje se sada podiglo na novu razinu, treba pronaći one koji su dovoljno blizu za karakterizaciju atmosfere."– rekla je Natalie Batalha za National Geographic.

Zvijezda oko koje planeti kruže je patuljak klase M, ima samo otprilike osam posto mase našeg Sunca i jednu tisućinu njegovog sjaja. Zvijezda svjetlost emitira u infracrvenom spektru koje grije, ali ne bi bilo vidljivo ljudskom oku. S obzirom na to da oko tako male zvijezde kruži čak sedam potencijalno nastanjivih planeta, znanstvenici pretpostavljaju da onda postoji i veliki broj drugih malih zvijezda sa sličnim brojem planeta. Također, otkriće navodi na zaključak da sunčev sustav nije ništa posebno u velikom prostranstvu svemira.

Više od 50 posto doktorata znanosti dobivaju žene, ali i dalje ih ima manje u tijelima koja donose odluke


Usporedba veličine zvijezde TRAPPIST-1 i Sunca, FOTO: Flickr

Planeti imaju period rotacije od jedne i pol zemaljske godine do dvadeset zemaljskih dana. Svih sedam planeta nalazi se bliže svojoj zvijezdi nego što se Merkur nalazi Suncu što, zbog međusobnog utjecaja gravitacije, dovodi do malih promjena i perturbacija u orbitama. Osim što su približno veličine Zemlje, njihova je masa također približna masi Zemlje. Smatra se da se tri od sedam planeta nalazi u nastanjivoj zoni zvijezde dok bi ostali mogli biti nastanjivi ili barem imati odgovarajuću temperaturu za tekuću vodu.

Pridružite se proslavi 50. obljetnice Sveučilišta u Splitu


Usporedba udaljenosti planeta od zvijezde TRAPPIST-1 i Merkura od Sunca, FOTO: Flickr

Peti planet po redu, TRAPPIST-1f, najizgledniji je kandidat za pronalazak izvanzemaljskog života. Međutim, planeti vjerojatno imaju i manje gostoljubive karakteristike od prije navedenih. Pretpostavlja se da kruže oko zvijezde tako da im je jedna hemisfera uvijek okrenuta prema zvijezdi i uvijek je vruća, a druga je uvijek okrenuta od zvijezde i uvijek je mračna i hladna. Također, velika blizina zvijezde i drugih planeta vjerojatno uzrokuje gravitacijsko potezanje površine i zagrijavanje unutrašnjosti što može rezultirati velikom vulkanskom aktivnošću. Nadalje, kako bi život mogao opstati, potrebna je atmosfera, a postoje li one i koje su njihove karakteristike još uvijek nije poznato.

U Dubrovniku predstavljen projekt od interesa za istraživače iz različitih područja


S obzirom na to da zvijezda emitira infracrveno zračenje, život koji bi se razvio pod takvim uvjetima sigurno bi bio značajno različit od onoga na Zemlji što znači da nije dovoljno fokusirati se na traženje molekula ugljika kao osnove života već je potrebno proširiti horizonte na druge moguće osnove života. Sve navedeno navodi na zaključak da novopronađeni planeti nisu neobična pojava u galaksiji, ali su ujedno i vrlo posebni zbog svojih karakteristika i relativne blizine.  

IZVOR: NATIONAL GEOGRAPHIC
FOTO: FLICKR