LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opasnosti pretjerane konzumacije kave

Ispijanje prevelike količine kave može dovesti do smrti

Velika količina kofeina ne može uzrokovati samo ubrzanje rada srca, nego i predoziranje. Zato s ovim napitkom treba biti oprezan.

Velika količina kofeina ne može uzrokovati samo ubrzanje rada srca, nego i predoziranje. Zato s ovim napitkom treba biti oprezan.

Velikom broju odraslih, količina kofeina potrebna za svakodnevno buđenje postala je rutina. No, često pretjeraju s ispijanjem kave i brojnih pića kojima nastoje održavati visoku razinu energije i koncentracije. Postoje jasni simptomi koje nam tijelo odašilje kada treba reći dosta kofeinu.

Sredinom prošle godine zabilježen je slučaj smrti zbog kofeina mladića od 20 godina. Česti su bili i slučajevi predoziranja kofeinom. Dr. Lui Hock Foong, gastroenterolog iz bolnice Gleneagles, smatra kako konzumiranje količine veće od 1 grama kofeina dnevno može izazvati učestalo mokrenje, jako lupanje srca i glavobolju, dok je smrtonosna doza između 10 i 15 grama, što je oko 100 šalica dnevno.

Liječnik napominje kako se takva količina teško može unijeti u organizam samo kroz kavu, nego da su vjerojatno bili uključeni i brojni energetski napitci koji također sadrže mnogo kofeina u sebi. Jedan od načina predoziranja je i korištenje kofeina u prahu koji se koristi kao stimulans, a žličica toga ima jačinu kao 28 šalica crne kave.

Zaključeno je da je trovanje i smrt od kofeina moguća, a taj sastojak dovodi do aritmije i povećanog pulsa. Ako želite izbjeći bilo koji od simptoma koje smo naveli, ne biste smjeli konzumirati više od 5 šalica kave dnevno. Mladi ne bi smjeli konzumirati više od 100, a odrasli 400 miligrama kofeina dnevno. Također, ne biste smjeli konzumirati više od 5 energetskih napitaka po danu.

Istraživanja su pokazala pozitivne učinke kofeina na mentalno zdravlje osoba, ali samo ako se konzumira u ograničenim količinama. Ukoliko ipak osjetite lagano drhtanje ruku ili ubrzani rad srca, svakako se odmorite.

FOTO: FLICKR