LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mišljenja stručnjaka

Evo nekoliko najčešćih mitova o koronavirusu

Internetom kruže razne informacije i savjeti o koronavirusu, a mnogi od njih nisu istiniti. Evo što kažu stručnjaci!

Internetom kruže razne informacije i savjeti o koronavirusu, a mnogi od njih nisu istiniti. Evo što kažu stručnjaci!

Vjerojatno ste tijekom života naišli na mnoge mitove, osobito kada je riječ o preporukama naših starih, a neki od najčešćih su da pomoću rakije, slanine i češnjaka možete izliječiti baš sve. Mitovi nisu zaobišli ni trenutni koronavirus, pa su na službenoj Vladinoj stranici Koronavirus.hr izdvojili aktualne mitove o koronavirusu, virusu koji je pokorio cijeli svijet, a mi izdvajamo nekoliko najčešćih.

Snijegom nećete ubiti koronu

Kako potvrđuju stručnjaci, nema razloga vjerovati da će niske temperature i snijeg suzbiti širenje ove zaraze, a najučinkovitiji način da to postignete zapravo je već svima poznato pranje ruku sapunom i vodom, kao i česta dezinfekcija ruku.

Neće vam pomoći ni vrela kupka

Baš kao i u prethodnom slučaju, ovdje će vam također jedino korisno biti učestalo pranje ruku i pridržavanje uputa koje propisuje HZJZ jer vrela kupka može doprinijeti jedino opekotinama. 

Nemojte nanositi alkohol po cijelom tijelu

Visokopostotni alkohol u ljekarnama postao je iznimno prodavano sredstvo kada je došlo do manjka dezinfekcijskih sredstava, neki su išli toliko daleko da su alkohol nanosili po cijelom tijelu i većim površinama u kući, što može dovesti čak i do smrti. 

Koronavirus zahvaća samo starije ljude

Rizična skupina podrazumijeva starije ljude, kao i kronične bolesnike, no pravila nema – razboljeti se može baš svatko! Podsjećamo, prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj bila je mlada osoba stara manje od 30 godina, a druga blizanac spomenute osobe. Mlađe osobe možda će lakše prebroditi zarazu, no one svakako nisu otporne, a njihovo bespotrebno izlaganje zarazi može biti kobno za njima bliske osobe koje spadaju u rizičnu skupinu.
Vezano: U Velikoj Britaniji od korone preminula mlada djevojka bez ranijih zdravstvenih tegoba
Litre vode neće ubiti virus

Naime, internetom kruži priča da ispijanje nenormalnih količina vode gura virus u želudac gdje ga, navodno, ubije kiselina. Iako to već samo po sebi ne zvuči uvjerljivo, stručnjaci to dodatno potvrđuju demantirajući ovaj savjet, pri čemu još naglašavaju da prekomjerno pijenje vode može čak i ugroziti život, osobito kod kroničnih bubrežnih i srčanih bolesti.

Savjet koji vam je na internetu dostupan na svakom ćošku, a koji zasigurno nije loše poslušati upravo je onaj da ostanete doma. Pratite upute koje propisuju nadležne institucije i slušajte njihove savjete!
FOTO: PIXABAY