LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bakterije

Evo kako i koliko često trebate čistiti pametne telefone tijekom korone!

Količina bakterija na pametnim uređajima gotovo se može zanemariti. Ipak, potrebno je s vremena na vrijeme pravilno čistiti pametne telefone.

Količina bakterija na pametnim uređajima gotovo se može zanemariti. Ipak, potrebno je s vremena na vrijeme pravilno čistiti pametne telefone.

Za početak, prema riječima profesora mikrobiologije i higijene Markusa Egerta, a kako prenosi Foreigner, pametni telefoni šire mikrobe u gotovo zanemarivim količinama zbog svoje glatke površine. Na starijim je mobitelima broj bakterija znatno veći zbog tipki i sličnih površina pogodnih za razmnožavanje bakterija.

Količina bakterija uvelike će ovisiti o načinu kojim se koristite svojim telefonima jer će u slučaju neredovitog pranja ruku i nošenja telefona u toalet i vaš telefon biti veći izvor bakterija. 

Ako posjedujete Appleove ili Samsungove uređaje, na njihovim ćete web-stranicama pronaći upute i preporuke za čišćenje uređaja, a ove dvije tvrtke savjetuju da prije čišćenja uređaja isti iskopčate iz struje ako je u nju priključen te da ugasite uređaj. Najbolji način čišćenja svakako je pomoću krpe od mikrovlakana, dok se u slučaju veće prljavštine preporučuje korištenje mekane vlažne krpe na kojoj je malo sapuna.

Dezinfekcija uređaja

Dezinfekcija nije potrebna te čak može i oštetiti uređaj; dovoljno je da uređaj prebrišete na ranije navedeni način. Sebastian Kloess iz jedne njemačke IT-tvrtke rekao je kako su priključci vrlo osjetljiva područja na mobitelu i da ih je poželjno čistiti štapićima za uši ili vrlo mekom četkicom za zube. Svoj uređaj trebate čistiti ovisno o tome koliko ga koristite; ako ste često u kuhinji, putujete i upoznajete puno ljudi, trebate ga čistiti što češće.
FOTO: PIXABAY