LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova knjiga

Elemental dobiva biografiju „Sve, samo ne romantika”; otkriveno na kojeg je političara Remi zalajala

Na 256 stranica proteže se priča o gotovo 20 godina benda Elemental. Uz to što knjiga sadrži iskrene razgovore s ljudima koji su doticali i stvarali bend, dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.

Na 256 stranica proteže se priča o gotovo 20 godina benda Elemental. Uz to što knjiga sadrži iskrene razgovore s ljudima koji su doticali i stvarali bend, dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.

Objavljena je dobro čuvana tajna koja će uskoro ugledati svjetlo dana – Elemental dobiva biografiju. Knjiga pod naslovom Sve, samo ne romantika izlazi 14. studenog 2018, a njeno prvo predstavljanje bit će na ovogodišnjem Interliberu.

Posljednjih nekoliko mjeseci bend nagovješćuje mnoga iznenađenja. Krenulo je prije otprilike mjesec dana puštanjem nove pjesme u eter – Nešto glasno. Brzo je osvojila slušatelje, a publika na koncertima pjeva je kao da je odavno na Elementalovu repertoaru. Nije naodmet spomenuti da su je odlično dočekali i glazbeni urednici i kritičari te da se trenutno nalazi na vrhovima svih domaćih top-lista. Uz akorde pjesme kojom bend najavljuje rad na novom albumu te u trenutku kad se bliži proslava 20 godina postojanja, stiže ova neočekivana vijest.

Autor je knjige Marko Podrug, šibenski novinar koji je svojim radom obilježio desetak novinskih redakcija. Ovom je prilikom prokomentirao:

– Priča o Elementalu priča je o ljudima, prijateljstvima, ljubavima, rastancima, svađama, pomirenjima i, dakako, uspjehu. I to o onom zdravom uspjehu, uspjehu do kojega se došlo talentom, ali i udarničkim radom i vizijom od koje članovi benda ne odustaju ni danas. Zbog svega toga, biografija Elementala napisana je poput romana, sa svim svojim dramaturškim elementima. Na moju sreću, bivši i sadašnji članovi benda nisu imali problema s ironijskim odmacima, prijateljskim kritikama i šalama na njihov račun, stoga je ovu knjigu zapravo bilo zabavno stvarati. Nadam se da će je biti zabavno i čitati. 

Na 256 stranica knjige nit vodilja bila je opisati stvari kakvima su doista bile, a ne pričati bajke o uspjehu. Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u 20 godina postojanja, koliko je puta bio blizu raspada, ovo je i priča o uspjehu.

Kako je ljubav kumovala osnivanju Elementala? Jesu li Remi i Shot bili ljubavni par? Kakve je traume izazvalo objavljivanje prvog albuma? Zašto bend nije vjerovao u romantiku? Je li Elemental izdao hip-hop? Kakve veze s bendom imaju Severina, bend Yammat i na kojeg je političara Remi zalajala? Kako su uspjeli, kako su opstali i kad su se skoro raspali? Sve su to pitanja na koja knjiga Sve, samo ne romantika daje odgovor. Na ta, ali i na mnoga druga. Također, knjiga dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.

Kako riječ biografija ima pomalo enciklopedijski prizvuk, možda je najbolje reći kako je ovo roman napisan uz iskrene razgovore s ljudima koji su u 20 godina doticali i stvarali bend, ali i bend njih. Već sama pitanja gore daju naslutiti da je Sve, samo ne romantika zanimljivo štivo koje će se pročitati u jednom dahu. Ili, kako je komentirao Erol Zejnilović, gitarist Elementala: Brzo je prohujalo ovih 20 godina. Provjerite kako nam je bilo.

Provjerit će moći uskoro svi. Oni nestrpljivi ili pravi kolekcionari svoj primjerak mogu naručiti već danas, na poveznici, a svaki (pred)naručeni primjerak imat će svoj kolekcionarski broj, potpise članova benda i autora te malo iznenađenje.

Knjiga je također uvod u vrhunac proslave dvadesete godišnjice Elementala koja će biti 14. i 15. prosinca u Tvornici kulture. Dvodnevni spektakl naziva XOXO grupa je zamislila u netipičnoj izvedbi – prvi dan, pod imenom Naš koncert, Elemental će pripremiti listu pjesama po svom izboru, onih koje su članovima obilježile sve ove godine u bendu, dok će za drugi dan, za nastup nazvan Vaš koncert, publika sama slagati listu pjesama koje su obilježile njihova dva desetljeća s bendom.

FOTO: LAA