LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita od sunca

Savjeti za sve one koji, suprotno trendu, ne žele potamniti ovog ljeta

Otkrivamo što činiti ako ne volite, ne želite ili ne smijete poprimiti preplanulu put preko ljeta. Uz ovih nekoliko savjeta zadržat ćete bljedoliku put, ali i zaštititi se od opasnosti koje sa sobom donosi prekomjerno izlaganje UV zrakama.

Otkrivamo što činiti ako ne volite, ne želite ili ne smijete poprimiti preplanulu put preko ljeta. Uz ovih nekoliko savjeta zadržat ćete bljedoliku put, ali i zaštititi se od opasnosti koje sa sobom donosi prekomjerno izlaganje UV zrakama.

Još malo i ulazimo u prvi ljetni mjesec, mnogima omiljeno i najiščekivanije godišnje doba – vezano uz praznike i godišnje odmore, boravak na moru, jezeru, rijeci, bazenu i uživanje u suncu. Iako ne možemo znati kako će ovogodišnja ljetna opuštanja i druženja izgledati, ono što znamo je da će biti sunca. Također znamo da će mnogi ovog ljeta sate provoditi u upijanju sunčevih zraka ne bi li poprimili brončanu put. Vjerojatno će podjednako toliko vremena provesti u istraživanju načina kako što bolje potamniti, koje ulje ili pekmez koristiti da se postupak ubrza, no ovo nije članak za njih.

Ovaj je članak namijenjen onima koji ne mogu, ne smiju ili ne žele potamniti, onima kojima sunce predstavlja opasnost ili jednostavno vole blijedu put. Bez obzira na razloge zbog kojih izbjegavate boravak na suncu, ovdje možete pronaći savjete kako to učiniti, a da ljeto ne provedete u kući.

Vrijeme boravka na suncu

Već su dobro poznati savjeti liječnika za boravak na suncu u ljetnim mjesecima koji ne preporučuju izlazak na sunce kada je ono najjače, odnosno u srednjem dijelu dana. Ipak, nije naodmet ponoviti ovo osnovno pravilo kojeg se valja držati i to ne samo zbog straha od crvenila ili tamnjenja, već i radi zdravlja. Okvirno je vrijeme u danu koje biste trebali provesti u hladu od 11 do 17 sati. UV zračenje slabije je ujutro i predvečer iako ga i tada ne treba u potpunosti zanemariti. Ako mislite da je nemoguće ustati ranije i otići na plažu prije jakog sunca, pokušajte i otkrijte čari mira i tišine plaže u ranojutarnjim satima.

Zaštita

Ako ipak morate na sunce kada je ono jako, ne biste smjeli izostaviti nanošenje sredstava sa zaštitnim faktorom. Najčešće su to kreme dostupne za kupovinu u drogerijama i ljekarnama, a pronaći ih možete i u trgovinama robom široke potrošnje. Kremu za sunčanje valja ispravno nanijeti, što znači minimalno petnaest, a idealno trideset minuta prije izlaska na sunce. Također, svaka dva sata valja je nanijeti ponovno jer ne postoji krema koja će vas od UV zraka štititi cijeli dan.

Važno je naglasiti kako je kremu za zaštitnim faktorom preporučljivo nositi i tijekom cijele godine. To se, dakako, odnosi na lice koje je najčešće izloženo sunčevim zrakama. Stoga pri kupovini kreme za lice obratite pozornost na zaštitni faktor i ne brinite se da će biti masna jer nije ista kao one koje se nanose na cijelo tijelo.

Lagana odjeća

Kad bismo vam rekli da je idealna zaštita od sunca odjeća dugih rukava i nogavica, pitali biste se tko to može nositi u vrućim ljetnim danima. Ključ je u materijalima. Nećete uokolo hodati u trapericama ili trenirkama već ćete odabrati lagane i prozračne materijale koji su, osim što štite od sunca, ugodni za nošenje. Najpogodniji za to je lan, ali i ostali lagani i tanki materijali krojeni u široku i lepršavu odjeću i namijenjeni da vam budu idealni saveznici za neodgodive izlaske na sunce.

Nemojte zaboraviti na glavu i lice pa si osigurajte šešir. Poželjan je onaj širokog oboda koji će vam pružiti bolju zaštitu, a osim što čuvaju od sunčevih zraka, odličan su modni detalj.

Hrana za kožu

Svi prethodni savjeti odnose se na vanjsku zaštitu kože, ali ona se od sunca može zaštititi i iznutra. Kako bi koža bila što bolje pripremljena za izlaganje UV zrakama, važno je u organizam unijeti odgovarajuće antioksidanse i nutrijente. To se odnosi na konzumiranje voća i povrća koji sadrže antioksidanse, beta-karoten i likopen, a to su rajčice, lubenice, borovnice, jagode, špinat i maslinovo ulje. Riječ je o namirnicama koje ionako volimo konzumirati ljeti pa možemo biti zahvalni na genijalnom spajanju ugodnog s korisnim.

Oprez

Ne upozoravamo sada više na sunčeve zrake već na prekomjerno skrivanje od njih. Iako zvuči kontradiktorno svemu onome što smo naveli, izbjegavanje sunca u potpunosti, osim što nije izvedivo, nije ni dobro. Vitamin D izuzetno je važan za naš organizam, a najbolje ga je unijeti prirodnim putem. Dakle, izađite na sunce u vremenu kada UV zračenje nije jako, boravite u prirodi, a ako i malo potamnite, nemojte očajavati, lijepi ste baš kakvi jeste – blijedi ili preplanuli. Važno je voditi računa samo o zdravlju!

FOTO: PIXABAY