LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljubavni problemi

Donosimo nekoliko osobina onih koji se upuštaju u prevaru

Iako su razlozi koji potiču na nevjeru kombinacija psiholoških osobina, dinamike i uspješnosti veze, osobine poput sebičnosti, niske samokontrole i nesigurnosti ključni su faktori onih koji varaju svog partnera ili partnericu.

Iako su razlozi koji potiču na nevjeru kombinacija psiholoških osobina, dinamike i uspješnosti veze, osobine poput sebičnosti, niske samokontrole i nesigurnosti ključni su faktori onih koji varaju svog partnera ili partnericu.

Zašto osoba vara svog partnera? Zašto nakon dugogodišnje veze osoba posustane i prevari onog koga voli? Što dovodi do odluke da se osoba upusti u takvo iskustvo? Ovo su pitanja na koja znanstvenici već nekoliko desetljeća pokušavaju naći odgovor. Postoje mnogi razlozi koji navode na prevaru, a svaki je kombinacija psiholoških osobina ljudi, trenutnog stanja i okolnosti veze.

Nevjera se smatra većim nemoralnim iskustvom nego kockanje, ljudsko kloniranje ili medicinsko testiranje na životinjama. Kako bi lakše objasnili ljudsko ponašanje, znanstvenici su stvorili model psiholoških osobina – Velika petorka.

Velika petorka uključuje ovih pet psiholoških karakteristika:

  1. Otvorenost iskustvima, odnosno volja za novim izazovima i iskustvima
  2. Savjesnost, što obuhvaća osviještenost o svojim akcijama i posljedicama ponašanja
  3. Otvorenost, odnosno socijalno samouvjereno ponašanje
  4. Dogovor, odnosno suradnja i prijateljsko ponašanje
  5. Neurotizam, što predstavlja anksioznost, pretjerano razmišljanje i zabrinjavajuće ponašanje.

Uzimajući u obzir ove osobine, istraživanja su pokazala da postoji velika razlika između onih koji varaju i onih koji ne varaju. Primjerice, istraživanje iz 2005. pokazuje kako je veća šansa da će muškarci ili žene koji su neurotični, otvoreni i samopouzdani varati svog partnera, za razliku od onih koji su niskog samopoštovanja, zatvorenog i nesusretljivog pristupa prema drugima.  

Osobe u vezi, posebice nakon dužeg vremena, izgube onu prvotnu bliskost, napetost i uzbuđenje koje je postojalo na početku veze. Prema tome, postoji nekoliko ključnih osobina koje znanstvenici ističu kao razloge koji navode ljude na prevaru kada su u vezi, a u nastavku otkrijte koje su to.

Niska samokontrola i nedostatak predanosti vezi i partneru

Ove osobine uključuju impulzivna ponašanja, zanemarivanje posljedica vlastitih akcija i nedostatak predanosti trenutnom partneru.

Sebičnost ili ljutnja

Stavljanje svojih potreba ispred partnerovih ili namjerna povreda osjećaja samo kako bi se partner na neki način kaznio znakovi su sebičnosti i ljutnje na partnera.

Traženje pažnje

Nedostatak ispunjenosti i zadovoljstva u trenutnoj vezi tjera nas na potragu za nekim tko će nam pružati pažnje koliko nam je potrebno.

Dosada ili nesigurnost

Osjećaj nesigurnosti u sebe, gubitak iskre među partnerima i želja za ponovnim uzbuđenjem vodi do ponašanja kao što je nevjera.

Osim navedenih psiholoških osobina ljudi, u današnjici se kao jedan od najvećih krivaca za prevaru smatra tehnologija, odnosno razne aplikacije za upoznavanje partnera.

Nevjera je vrlo česta pojava u vezama, no neki partneri nikada se ne bi upustili u takvo iskustvo. Prema istraživanju iz 2001. godine, 98% muškaraca i 80% žena priznaje maštanje o drugim osobama iako su u vezi, a varanje ne ističu kao opciju. Maštanje o drugima shvaćaju shvaćaju potpuno normalnim objašnjavajući kako je u ljudskoj prirodi biti znatiželjan. 

Razlozi koji nas potiču na nevjeru i varanje različiti su s obzirom na to kako doživljavamo sebe kao osobu, koje su naše želje i potrebe te kakva je dinamika veze u kojoj se nalazimo. Iako se varanje čini kao najlakši izlaz iz propale veze, zapravo je najgori mogući način kako prekinuti odnos s partnerom. Prije nego se upustimo u takvo iskustvo, najbolje je razmisliti zašto to činimo, što nas tjera na to te se prije svega suočiti s partnerom i otkriti problem.

FOTO: PINTEREST