LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljubavne veze

Dobre i loše strane prve ljubavi

Sve ima svoje dobre i loše strane, pa tako i prva ljubav. Ona će vas zaludjeti i promijeniti. Znate li koje su njezine najbolje i najgore strane?

Sve ima svoje dobre i loše strane, pa tako i prva ljubav. Ona će vas zaludjeti i promijeniti. Znate li koje su njezine najbolje i najgore strane?

Prvi poljubac davno zaboravljen, prvi dernek ko zna gdje je... pjeva Halid Bešlić u refrenu svoje popularne pjesme prikladno nazvane Prvi poljubac. Za vas ne znamo sjećate li se svog prvog poljupca i je li bio poseban, no znamo da se prva ljubav teško zaboravlja. Neki su je doživjeli u srednjoj školi, neki na fakultetu. Kako god bilo, prva ljubav i prva ozbiljna veza posebne su i drugačije od svega što dolazi nakon njih.
 
Udati se ili oženiti za svoju prvu ljubav san je svakog romantičara i, doista, ideja da će prvi dečko ili cura u koje ste ikada biti zaljubljeni biti i posljednji/a predivna je fantazija. Ipak smo svi proveli djetinjstvo gledajući Disneyeve filmove u kojem je prva ljubav ujedno i posljednja. No ako danas pogledate Disneyeve klasike devedesetih, shvatit ćete kako je Ariel iz Male sirene imala 16 godina kad je ugledala princa Erica, Aladin je Jasmin pokazao novi svijet kad su imali 15, a Snjeguljica je od kuće pobjegla i pronašla svoju ljubav sa samo 14. 
 
U stvarnom svijetu prve ljubavi nisu ni lake ni jednostavne. Kada prvi put volimo, posve smo neiskusni, a to našem partneru u jednakoj mjeri donosi i iskrenu neokaljanu ljubav i izazove i bol kakvu dosad nismo poznavali. U nastavku predstavit ćemo i dobre i loše strane prve romantične veze. Stoga, ako ste trenutno u njoj, možete vidjeti na koje greške pripaziti, a ako je ona daleko iza vas, lako ćete uočiti koliko ste iz nje naučili.
 
IZVOR: Tumblr
 
PREDNOSTI PRVE LJUBAVI
 
Snažna povezanost
 
Kladimo se da se još sjećate svoje prve osnovnoškolske simpatije, sjećate se u kojoj je klupi sjedila i kako vas je jednom tražila da prepiše zadaću iz povijesti. Isto je s prvom vezom. Ostatak vašeg života vaša prva veza imat će težinu u vašem srcu, a vaš prvi dečko ili cura zauvijek će s posebnom sjetom pamtiti vas. To je ogroman pritisak, zar ne? Također, prvi put zaljubljeni mnogi prvu ljubav pobrkaju s pravom ljubavi jer u trenutku dok cvjeta, ona ostavlja baš takav dojam. Osjećaji nikad nisu snažniji nego kada se osjećaju prvi put. 
 
IZVOR: Tumblr
 
Sve je novo
 
Svaka stvar koju učinite sa svojim partnerom, ma koliko mala i nevažna, bila je prva i ta činjenica čini svaki tren magičnim. Kupio vam je krafnu prije jutarnjeg predavanja? Prvi je koji vas je upoznao s mamom? U prvoj vezi osjećamo se veoma posebno jer smo prvi kojima je naša ljubav na ovaj način otvorila svoje srce. Biti zaljubljen je predivno, a koliko je uz to opijajuće, znat ćemo tek nakon što prođemo svoju prvu vezu. 
 
Osjećaji su duboki
 
Kao što smo već naglasili, nikog ne volimo na način kao svoju prvu ljubav. U svakoj idućoj vezi sve smo oprezniji i sporiji u tome da predamo svoje srce jer prvi prekid znači i prvu veliku ljubavnu bol. S vremenom rastemo, mijenjamo se, ali i pamtimo sve situacije u kojima smo ostali povrijeđeni. Stoga baš prva ljubav ima ono nešto jer nam je, osim možda prvog slamanja srca, donijela i prvi put da je netko ludo volio samo nas.
 
NEDOSTACI PRVE LJUBAVI
 
IZVOR: Tumblr
 
Možda se nećete razumjeti
 
Ući u rutinu toga kako veze funkcioniraju nije lako i svakako zahtijeva vremena. Kada smo već prošli sve uspone i padove jedne veze (i to više nego jednom), usavršili smo kako ostati smiren, razumjeti drugu stranu i znamo za koje se stvari treba boriti. U prvoj vezi često smo prepuni nerealnih očekivanja i zahtjeva jer nemamo pojma kako bismo se trebali ponašati, ali znamo da nekog volimo. Kad smo stariji, razumijemo kako veze prirodno funkcioniraju i da ne trebamo provesti svaku sekundu svakog dana zajedno ili dobiti napade panike ako nam partner već neko vrijeme nije odgovorio na poruku. Kada se voli prvi put, sve je to puno teže shvatiti i ne doživljavati osobno jer puno toga tad još nismo naučili. Prve ljubavi često su nezrele i prepune grešaka. Oni od nas koji uspiju zajedno sa svojom prvom ljubavi rasti i promijeniti se pravi su šampioni jer takav ishod nije nimalo lak. 
 
Duboko ćete ih povrijediti
 
Svi se sjećamo svog prvog prekida i kako smo bili uvjereni da to nikada nećemo preživjeti. Ali jesmo. Druga strana vjerojatno je rekla nešto što nije trebala, zbog nje smo osjećali pad samopouzdanja i danima plakali kunući se da im nikad nećemo oprostiti. Budimo iskreni, prva ljubav ostavila je dubok ožiljak i od nas napravila ogorčene ljude prepune nepovjerenja, barem na neko vrijeme. Kada nam se raskid dogodi drugi ili treći put, boljet će puno manje. Bol i uvrede koje prođemo u svađama i kasnije raskidu u prvoj vezi ranit će nas dublje nego išta drugo jer za njih nismo bili spremni. 

IZVOR: Tumblr

Nećete završiti zajedno 
 
Kada smo iskusniji, shvaćamo važnost prekida i razvoja nas samih koji se nakon njih dogodi. Nošenje sa slomljenim srcem i litre prolivenih suza pomogle su nas promijeniti i jednog dana dovest će nas do naše prave i istinske ljubavi. Što više veza imamo, to smo svjesniji da je svaki naš partner jedno poglavlje naše priče koje nas je nečemu naučilo. No kada je to prva ljubav, sanjarimo kako smo upoznali jednu i jedinu osobu za čitav život. Baš svi moraju pasti s tog oblaka sanjarenja i mora ih boljeti, no ako tek prolazite prvu ljubav ili prvi raskid, ne brinite. Bit će sve OK, zbilja. 
FOTO: PIXABAY