LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljive činjenice o regiji na sjeveru Finske

Čarobna Laponija – 197 000 sobova, puno snijega i jedan Djed Mraz

S obzirom na to da smo u razdoblju blagdana, zanimljivo je znati par činjenica o regiji iz koje dolazi jedan od simbola blagdana, Djed Mraz. Laponija krije čarobnu polarnu svjetlost, osam godišnjih doba i drugačiju kavu.

S obzirom na to da smo u razdoblju blagdana, zanimljivo je znati par činjenica o regiji iz koje dolazi jedan od simbola blagdana, Djed Mraz. Laponija krije čarobnu polarnu svjetlost, osam godišnjih doba i drugačiju kavu.

Kupuju se lampice, izrađuju se adventski vijenci, na policama u trgovinama sve je više vrsta čokolade, temperatura se spušta, klizališta su u izradi…Blagdansko je vrijeme definitivno započelo. Iako ćemo Božić još ipak malo morati pričekati, mnogi već razmišljaju što će napisati u pismu želja koje će poslati omiljenoj blagdanskoj figuri u božićnom razdoblju, Djedu Mrazu. Jeste li se ikada pitali otkud Djed koji ostvaruje želje dolazi? Država tisuću jezera, Finska, na svom sjeveru skriva prekrasnu regiju Laponiju iz koje potječe. Bila je oduvijek čarobna i posebna, prvenstveno zbog netaknute prirode. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o regiji u kojoj živi velik broj finskog stanovništva i gdje prve snježne pahulje padnu već početkom rujna.

Saami – gospodari sobova

Na polarnom sjeveru, gdje polarni krug siječe najsjevernije Norveške, Švedske, Finske i Rusije, prostire se Laponija u kojoj živi narod Laponci (na švedskom Nomadi) ili Saami, kako se sami nazivaju. Slobodno krstare šumovitim i krševitim krajevima ovoga područja. Jedina volja koju poštuju i slijede jest volja krda sobova. Svaka obiteljska skupina, zvana site, pripitomljava vlastito krdo sobova. Njihov se godišnji kalendar ravna prema seobama ovih životinja. Kada se u međusezonama sele, tada se skupi više obitelji i putuju zajedno. Kada zastanu radi odmora, postavljaju šatore koji se zovu kati.

Tijekom ljeta sunce ne zalazi

Midnight sun prirodni je fenomen kada sunce ne zalazi ispod horizonta, što znači da tijekom ljetnog solsticija Finci ne vide noći. Danja je svjetlost prisutna 24 sata. Naravno, u periodu kada bi trebala biti noć nebo je malo tamnije, ali daleko od tame koju sa sobom donosi prava noć. Fenomen se događa tijekom nagiba Zemljine osi. Pojavljuje se u geografskim širinama sjeverno od Arktičkog kruga i kako se mičete sjevernije, tako midnight sun duže traje. Dok s jedne strane brojni ljudi ne vole ovaj dio godine zbog problema sa spavanjem, drugi tvrde da donosi mnogo prednosti, a jedna od njih je da možete istraživati Laponiju puno više, za vrijeme dana i noći.

Broj sobova skoro jednak broju stanovnika regije

U Laponiji sobove možete vidjeti zaista na svakom koraku. Ove su životinje vrlo dobro prilagođene hladnoj, sjevernoj okolini u kojoj preživljavaju pomoću svog toplog krzna. Velik broj ljudi, na više od 1000 farmi, uzgaja ove posebne životinje te se brine o njihovoj održivosti. Statistika kaže da ih u ovdje ima otprilike 197 000, što je vrlo blizu broju stanovnika regije. Neupitno je da su jedan od najvećih simbola ove regije.

Čarobna polarna svjetlost

Laponija ima apsolutno najbolju poziciju na svijetu za promatranje ove čarobne svjetlosne predstave. Točnije, Nacionalni park Abisko nalazi se na poziciji gdje struje posebni vjetrovi koji sprječavaju često stvaranje oblaka što ostavlja kristalno čisto nebo koje je savršeno za promatranje polarne svjetlosti.

Bobice za koje nikad niste čuli

Razne vrste bobica mogu relativno jednostavno rasti na tlu kakvo je ono u Laponiji, uz malo svjetla. Možete pronaći klasične borovnice, brusnice i maline, no postoje razne druge vrste koje nose brojna čudna imena, a u sebi sadrže brojne vitamine i hranjive tvari. Koriste se kao sastojci u velikom broju jela koja dolaze iz regije.

Snijeg

Ova zimska pojava ljudima koji žive na cijelom području Finske znači zaista puno iz jednog zanimljivog razloga, tijekom tamnih, zimskih mjeseci u godini kada nema prave danje svjetlosti, bjelina snijega reflektira se i tako daje dojam veće svjetlosti vani. Snijeg se često može zadržati do početka ljeta, no u puno manjim količinama nego zimi.

8 godišnjih doba?

Brojni tvrde da u Laponiji postoji osam godišnjih doba. Stanovnici Laponije vole se našaliti tako što tvrde da, uz proljeće, ljeto, jesen i zimu imaju i proljeće-zimu , ljeto-proljeće, jesen-ljeto i zimu-jesen. Proljeće-zima sezona je kada se priroda počinje buditi, no i dalje su noći iznimno hladne i još ima puno snijega.

Kava

Ne samo na području Laponije, nego u cijeloj Finskoj, kava je jedno od omiljenih toplih pića. Istraživanja su pokazala da stanovnici na cijelom području Finske konzumiraju 9,6 kilograma kave godišnje što odgovara mjeri od dvije i pol šalice dnevno. Nije bitno je li jutro ili ponoć. Kava se pije bilo kada, bez obzira na vrijeme. Konzumiranje kave u tolikim količinama ne smeta im jer finska kava nije jaka kao turska. Znatno je slabija i malo drugačijeg okusa.

Dom Djeda Mraza

Kada stignete na područje Laponije put će vas sigurno odvesti u Rovaniemi, glavni grad regije. Ondje se nalazi mjesto o kojem sanjaju brojna djeca širom svijeta, selo Djeda Mraza. Kompleks u kojem on živi i gdje rade njegovi vilenjaci sadržava muzej, trgovine, mali zoološki vrt u kojem se mogu vidjeti sobovi, restorane i poštu u koju svakodnevno pristižu pisma iz svih kutaka svijeta. Sredinom kompleksa prolazi bijela linija koja označava Arktički krug pa ako ogladnite unutar kompleksa, možete jesti unutar Arktičkog kruga dok, ako otiđete posjetiti Djeda Mraza u njegovu rezidenciju, nalazit ćete se izvan Arktičkog kruga. S Djedom možete pričati te napraviti koju sliku za uspomenu.

FOTO: FLICKR