LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savršene lokacije za Potterovce

Bezjaci, spakirajte kofere i krenite u čarobnjački svijet

Ako ste oduvijek željeli posjetiti Hogwarts, Zakutnu ulicu, Zabranjenu šumu, isprobati čarobnjačke slastice i čarobne štapiće, bacite pogled na lokacije koje ne smijete zaobići.

Ako ste oduvijek željeli posjetiti Hogwarts, Zakutnu ulicu, Zabranjenu šumu, isprobati čarobnjačke slastice i čarobne štapiće, bacite pogled na lokacije koje ne smijete zaobići.

Nećemo si lagati – svi smo na jedanaesti rođendan čekali pismo iz Hogwartsa, no iako ono nije došlo, ljubav prema omiljenom čarobnjaku nije se smanjila ni u odraslim, bezjačkim godinama. Sve to ipak ne znači da se ne možemo ponekad pretvarati da čarobnim štapićem možemo mijenjati svijet, a kako ćemo to najlakše učiniti nego putovanjem na mjesta na kojima je magija čarobirana za filmove. Mi smo za vas pripremili popis takvih mjesta diljem svijeta, a na vama je samo da pripremite metle za putovanje.

Elephant House

Najbolje je popis započeti mjestom u kojem je magija nastala – edinburškim kafićem Elephant House u kojem je J. K. Rowling napisala prve riječi koje su ju pretvorile u legendu. Za sve koji nisu upoznati s pričom poznate spisateljice (ako takvih uopće ima), Rowling je priču o čarobnjačkom svijetu smislila u vlaku, a cijeli je prvi roman napisala sjedeći u kafiću koji danas nosi titulu birthplace of Harry Potter, što mu daje poseban značaj. Radno mu je vrijeme od 8 ujutro do 10 navečer, osim petkom i nedjeljom kada radi do 11 navečer. Ponesite koju knjigu iz serijala i uživajte u njoj uz kavicu.

FOTO: Flickr

Zakutna ulica

Kad ste već došli do Elephant Housea, sigurno ćete željeti posjetiti i najpoznatiju ulicu čarobnjačkog svijeta. Naravno, jasno je svima da se radi o Zakutnoj ulici koja je bila prvi Harryjev dodir sa svijetom magije i koja je, uz Hogwarts, jedno od važnijih mjesta radnje. A tko ne bi želio posjetiti veselu ulicu u kojoj možete obaviti pravi čarobnjački šoping? Da biste u nju došli, morat ćete posjetiti londonski Leadenhall Market i potruditi se da u Šupljem kotliću napipate pravu ciglu.

FOTO: Flickr

Peron 93/4

Nine and three-quarters? Think you’re being funny, do you? – odgovorio je kondukter Harryju kad ga je upitao kako da dođe na mjesto koje svim obožavateljima prvo padne na pamet kad se spomene King’s Cross. Kakav bezjak! Ako se nađete na poznatom londonskom kolodvoru, možete posjetiti popularnu granicu svjetova. Doduše, peron nećete naći, ali je između perona 4 i 5, koji su za potrebe snimanja preimenovani u perone 9 i 10, postavljen znak po kojem će svi prepoznati popularno mjesto. A osim toga, vjerojatno ćete ga prepoznati i po kolicima sa sovom koja se tamo nalaze.

FOTO: Pixabay

Hogwarts

Koliko god voljeli Harryjev pravi dom – Hogwarts, moramo si priznati da on nije stvaran (ili barem za nas bezjake nije). Kako bi na filmu vjerno prikazali dvorac koji je Rowling zamislila, film je sniman na nekoliko lokacija od kojih je najpoznatiji dvorac Alnwick u Northumberlandu. Ako njega posjetite, sigurno ćete se sjetiti Harryjeva prvog sata letenja kojim je mali čarobnjak postao glavna metlobojska zvijezda. Film je sniman i u katedrali u Durhamu te na Sveučilištu Oxford čija je velika dvorana postala najpoznatija prostorija Hogwartsa. Dakle, ako još sanjate o odlasku u Hogwarts, možete pokušati upisati Oxford.

FOTO: Flickr

Millenium Bridge

Iako su Smrtonoše učinile potpuni kaos na poznatom londonskom mostu, sve je na vrijeme sanirano pa on i danas stoji čvrsto. Zanimljivo je da je pri otvaranju popularnog mosta, zbog velikog broja ljudi koji su odjednom stupili na njega, došlo do njegova ljuljanja te je most zbog toga nekoliko dana bio zatvoren. Ili je to barem ono što Ministarstvo magije želi da vjerujemo.

FOTO: Pixabay

Kuća reptila u londonskom ZOO-u

Poznata scena u kojoj gledatelji dobiju prvi hint da je Harry čarobnjak jer otkrije da ga zmije razumiju snimljena je u londonskom zoološkom vrtu. Njegovo je radno vrijeme svakim danom osim Božića od 10 do 17 sati pa vam, ako se zateknete u Londonu, predlažemo da posjetite to kultno mjesto. Tko zna, možda ste i vi parselust, a da to i ne znate.

FOTO: Flickr

Hagridova koliba

Hrpa bundeva, trošna koliba i hipogrif privezan ispred nje? Jasno je svima i bez puno razmišljanja da se radi o domu najpitomijeg poludiva na svijetu. Lokacija na kojoj je snimana većina scena trećega dijela popularnog serijala jest škotski Glencoe. I iako ako se zaputite tamo nećete naći hipogrifa privezanog ispred kolibe (a možda i hoćete ako ponesete vremokret), jamčimo da ćete krajolikom ostati zadivljeni.

FOTO: Pinterest

Hogwarts Express

Jedan od prizora koji automatski pobudi nostalgiju kod svih Potterovaca jest prizor predivnog vijadukta okruženog zelenilom kroz koji se probija najpoznatiji vlak magijskoga svijeta. Ako želite doživjeti taj prizor i uživo, a ne gledati ga samo na platnima i ekranima, morat ćete posjetiti vijadukt Glenfinnan i dočekati vlak Jacobite. Doduše, možda nećete iznad njega vidjeti plavi leteći Ford, ali ipak se isplati. Ako želite doživjeti putovanje do Hogwartsa, morat ćete izdvojiti 35 funta. I još koju, naravno, za najpoznatije slatkiše na svijetu.

FOTO: Flickr

Kabinet Dolores Umbridge

Ako ste ikad poželjeli ući u najodvratniji kabinet na svijetu, čisto da poskidate one iritante mačiće sa zida, za to ćete dobiti priliku ako posjetite Studio Tour u Leavesdenu. Tamo su, naime, čelnici Warner Bros'a premjestili svu scenografiju i kostimografiju kako bi brojni obožavatelji mogli uživati u popularnoj franšizi. Osim u Umbridgein ured, moći ćete zaviriti u brojne prostorije Hogwartsa, ručati u Velikoj dvorani i, ako vas nije previše strah, zakoraknuti u Zabranjenu šumu.

FOTO: Flickr

Harry Potter zabavni park

Zahvaljujući Universal Studiosu, djelić Floride 2010. je godine pretvoren u Meku za sve bezjake koji se vole praviti da to nisu. Ako zavirite u jedan od najpopularnijih zabavnih parkova na svijetu, dobit ćete priliku isprobati čarobne štapiće kod Ollivandera, preko puta kupiti sovu, letjeti na hipogrifu niz poznatu Zakutnu ulicu ili spremiti novac u Gringotts, ako vas nije strah zmaja na njegovu krovu, naravno. I sve to bez pisma.

FOTO: Pixabay

The Unofficial Harry Potter Bar

Ako vas je oduvijek zanimalo kakvog su okusa čarobnjačke slastice i alkohol, posjetite li kanadski Lockhart, doći ćete na pravo mjesto. Iako vlasnici nigdje izrijekom ne navode da se radi o kafiću Harryja Pottera, u njemu možete probati različite specijalitete o kojima ste maštali dok ste čitali knjige i gledali filmove, a interijer će vas oduševiti.

FOTO: Pixabay

Popis je priveden kraju, mjesta imate, na vama je samo da nabavite prijevozno sredstvo. Klasična metla, testral, hipogrif, leteći automobil, nevidljivi autobus – opcija je mnogo. A nemojte zaboraviti ni aparaciju. Sretan put i čuvajte se dementora.

FOTO: PIXABAY