LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književne „zemlje čudesa“

Bajkovita mjesta u kojima bi svatko poželio dočekati Božić

Ovih se blagdana odmaknite od filmova i posvetite se knjigama te zavirite u književne „zemlje čudesa“ u kojima bi Božić bio savršen.

Ovih se blagdana odmaknite od filmova i posvetite se knjigama te zavirite u književne „zemlje čudesa“ u kojima bi Božić bio savršen.

U božićno vrijeme filmovi i pjesmice preuzimaju naš svijet – nismo jednom čuli da je Božić onda kada krene prikazivanje filma Sam u kući na TV-u, a rado gledamo i Zapravo ljubav, Vilenjaka, Čudo u 34. ulici i ostale simpatične redateljske uratke. S druge strane, knjige bivaju zanemarene iako nam nije jasno koji je tomu razlog jer se radnja mnogih od njih odvija na mjestima u koja je svatko od nas barem jednom poželio zaviriti. I premda slika govori tisuću riječi, same riječi mogu dočarati mnoštvo različitih slika, tako da svatko može imati samo svoju vlastitu, onu njemu najljepšu. A kad je već tako, zašto ne biste ovoga Božića posegnuli za nekima od poznatih književnih naslova i zaronili u svjetove omiljenih likova te s njima proslavili Božić? Obećavamo da će vam biti lijepo, a osim toga, Kevinove ste zgode i nezgode ionako pogledali već milijun puta, zar ne? U nastavku vam donosimo popis najljepših mjesta dočaranih riječima poznatih spisatelja u kojima bi svatko od nas rado dočekao Božić.

Narnija (Kronike iz Narnije)

Zakoračivši u ormar tijekom igre skrivača, mala Lucy Pevensie otkriva čarobnu zemlju Narniju prepunu kentaura, vještica, životinja koje govore i ostalih čudesa. Osim toga, Narnija je zemlja osuđena na vječni snijeg i led pa ste, kamo god krenete, prekriveni snježnim pahuljicama. I ako zanemarimo zlu vješticu protiv koje se treba boriti i ostala zla koja vrebaju iz svakog kutka, Narnija zvuči kao idilično mjesto za slavljenje Božića.

Westminsterska palača (ciklus o Tudorima Phillipe Gregory)

Philippa Gregory, britanska novopovjesničarka i autorica brojnih romana o engleskoj povijesti, vraća nas svojim vještim pripovijedanjem u ciklusu romana o Tudorima u doba misterioznog Henrika VIII. i njegovih nasljednika. Kraljevska obitelj živi tijekom cijele godine životom na kojemu bi im svatko zavidio, no posebno smo na njih ljubomorni kad se tijekom zime smjeste u Westminstersku palaču na obali Temze u kojoj imaju najljepše ukrase, najbolju hranu, najbolje glazbenike i pregršt zabavnih aktivnosti i iz čije udobnosti mogu gledati vanjske nepogode. Postoji li itko kome ovaj opis ne zvuči dobro i tko im se ne bi želio pridružiti?

FOTO: Flickr

Koliba na Sljemenu (Malleus maleficarum)

I dok neki božićno vrijeme provode u raskošnoj palači, Nera Vojkffy, skupa s svojim budućim mužem Sinišom, mora bježati iz Zagreba zbog optužbe da je vještica. Nera i Siniša tako se, usred zime i praznika, zateknu u sljemenskoj pustoši i drvenoj kolibi u kojoj imaju sve što im je potrebno, a još su i zajedno. Iako tada nisu baš imali puno razloga za slavlje, opis njihove kolibice zvuči nam kao savršeno mjesto za okupljanje obitelji tijekom Božića, daleko od svih.

Brighton Pier (Snjegović)

Za razliku od filmske adaptacije, Snjegović Raymonda Brigga ne govori eksplicitno o Božiću i nema Djeda Mraza, Sjevernog pola ni božićnih drvaca. No, u knjizi je opisan Snjegovićev let iznad prekrasnog i čudesnog Brighton Piera koji će vas, vjerujemo, natjerati da razmislite o kupovanju karte za Brighton i slavljenju Božića tamo.

FOTO: Pinterest

Hogwarts (Harry Potter)

Premda je Hogwarts predivan u svako doba godine, zimi je, zatrpan snijegom, jednostavno neodoljiv. I iako nam je svima najljepše Božić provesti s obitelji u udobnosti vlastita doma, neka se javi onaj tko barem jednom nije poželio sjesti s Harryjem i družinom za stol u Velikoj dvorani tijekom božićnog domjenka.

Obiteljska kuća u Engleskoj (Male žene)

Louisa May Alcott napisala je Male žene, roman za djevojčice, mame, bake i blagdane, premda je vjerojatno poznatija njegova filmska ekranizacija. Priča o majci i četirima djevojkama priča je zapravo o ljubavi, tuzi, snovima, o ženama koje se muče s oskudicom ali nikada ne gube odanost i ljubav jedne prema drugima. Iako se čini da će Božić dočekati u velikoj bijedi, imaju jedne druge, a to je, naposljetku, sasvim dovoljno da obiteljsku kuću pretvore u vlastitu bajku.

FOTO: Wikipedia

Rusija (Ana Karenjina)

Postoji izreka nepoznata autora koja kaže da nikada ne možeš dobiti previše zime u zimi. Svi oni koji se slažu s time ili se i sami tako osjećaju, sigurno će uživati ovih blagdana u Tolstojevoj Ani Karenjinoj, knjizi koja, osim što prati jednu od najvećih ljubavnih priča svjetske literature, donosi i prekrasne opise nepreglednih ruskih prostranstava i najvećih ruskih gradova. I dok svi već godinama sanjamo o bijelom Božiću, koji nikako da nas iznenadi, Ana Karenjina probija se kroz snježne nanose i led kako bi došla do svojeg odredišta. 

Dublin (Dublinci)

James Joyce jedan je od književnika koji su rodni grad učinili slavnim u svojoj literaturi. Iako je Uliks zapravo dublinska Odiseja, u Dublincima se opet vraća svom voljenom gradu i stvara možda i najljepše njegove opise ikada napisane. Iako je tema zbirke priča teška i može se činiti da čitamo izvrnutu božićnu bajku, Joyce je u djelu opisao Dublin u kakvome bi svatko poželio dočekati Božić.

FOTO: Wikipedia

FOTO: PIXABAY