LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od ležanja do pijenja kave

6 čudnih navika slavnih pisaca koje su koristili da bi bolje pisali

Francuski pisac Honore de Balzac potaknuo je svoje kreativno pisanje pijući čak 50 šalica kave dnevno!

Francuski pisac Honore de Balzac potaknuo je svoje kreativno pisanje pijući čak 50 šalica kave dnevno!

Svaki pisac je u potrazi za nekom metodom koja mu pomaže bolje pisati. Borba s praznom stranicom događa se i najvećim piscima, a ovo su neke od čudnih navika koje su razvili neki od književnih ikona koje obožavamo kako bi im pomogle što bolje pisati.

1. Ležanje

Ležanje više nije samo znak odmora i nerada. Za neke pisce ležanje je bio izvor kreativnosti i fokusa na pisanje. Pronalaze inspiraciju i prave riječi dok su u udobnosti svojeg kreveta. Oni koji su koristili ovu metodu su slavni Mark Twain, George Orwell, Edith Wharton i Marcel Proust. Svi oni su bili poznati po tome št su neke od najpoznatijih književnih djela proizveli dok su ležali na krevetu ili kauču. Pisac i dramatičar Truman Capote također je koristio ovu metodu i sam sebe čak nazvao potpuno horizontalnim autorom jer nije mogao pisati ako nije ležao.

2. Stajanje

Dok nekima ležanje izaziva najveću inspiraciju, nekima je stajanje pomoglo da napišu neke od najvećih djela književnosti. Piscima poput Ernesta Hemingwaya, Charlesa Dickensa, Virginije Wolf i Lewisa Carrolla ova metoda je dobro poznata. Ti veliki pisci bili su inspirirani da svoje najveće radove napišu za svojim stojećim stolom.

3. Pisanje na samoljepljivim listićima

Autor Lolite, Vladimir Nabokov bio je vrlo specifičan u pogledu svojih instrumenata za pisanje. Sva svoja djela pisao je na samoljepljivim listićima koje je čuvao u kutijama. Ova neobična metoda omogućila mu je da ne piše scene kronološki i da ih preuređuje kad god poželi. Navodno je te listiće čuvao i ispod jastuka, ako bi mu slučajno pala neka ideja da je može odmah zapisati.

4. Visjeti naopačke

Visjeti naopačke lijek je za spisateljsku blokadu. Barem tako tvrdi poznati autor Dan Brown, zaslužan za serije knjiga o Da Vincijevu kodu. Kako kaže, kada visi naopačke to mu pomaže da se opusti i bolje koncentrira na pisanje. Još jedna neobična navika ovog pisca je da na svom stolu drži pješčani sat. Nakon svakog sata, prekine pisanje i ode raditi sklekove i trbušnjake.

5. Pisanje bez odjeće

Kako biste završili svoje pisanje prije roka, možda biste mogli isprobati metodu Victora Huga - pisanje bez odjeće. Kada je bio suočen s gustim rasporedom za svoj roman Zvonar crkve Norte Dame, zapovjedio je svom sobaru da mu oduzme svu odjeću kako ne bih mogao izaći iz sobe dok ne završi s pisanjem. Čak i tijekom najhladnijih dana, Hugo se zamotao u deku i pisao.

6. Pijenje velikih količina kave

Francuski pisan Honore de Balzac potaknuo je svoje kreativno pisanje pijući čak 50 šalica kave dnevno! Zato i ne čudi da neki govore kako je de Balzac jedva spavao kada je napisao svoj magnum opus Ljudska komedija. Osim njega, velike količine kave konzumirao je i Voltaire koji je bio do 40 kava dnevno
FOTO: PEXELS