LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmovi na internetu

5 dokumentaraca dostupno uz kod OSTANIDOMA; među njima film o studentskom štrajku

Od osobnih inspirativnih autorskih priča do događaja i pojava koji su obilježili domaću povijest – pogledajte uz kod OSTANIDOMA.

Od osobnih inspirativnih autorskih priča do događaja i pojava koji su obilježili domaću povijest – pogledajte uz kod OSTANIDOMA.

Factum, produkcijska kuća nezavisnog dokumentarnog filma, nastavlja aktivnost otvaranja svojih dokumentarnih naslova publici u doba izolacije zbog koronavirusa  U narednim danima uz kod OSTANIDOMA na njegovim će stranicama biti dostupno još pet raznovrsnih filmova za gledanje online: od osobnih inspirativnih autorskih priča sve do događaja i pojava koji su obilježili domaću povijest.   

O kojim je filmovima riječ, kao i pripadne Factumove opise, možete vidjeti u nastavku.

Dečko kojem se žurilo jedan je od najnagrađivanijih i najboljih domaćih dokumentaraca s početka novog tisućljeća; riječ je o osobnoj priči redateljice Biljane Čakić-Veselić, o potrazi za bratom nestalim tijekom rata u Hrvatskoj 1991. godine. Film se dijelom nastavlja na priču redateljičine bake čiji je suprug ubijen u Drugom svjetskom ratu, a kojega je ona cijeloga života čekala. Uz niz relevantnih domaćih i međunarodnih nagrada, uključujući godišnju Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost, ovaj je film 2001. bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma.

Još jedan intimni portret vlastite obitelji donosi film Sve o Evi renomiranog snimatelja, fotografa i redatelja Silvestra Kolbasa. Sniman duž niz godina film prati autora i njegovu ženu u brojnim pokušajima i osobnim dilemama tijekom procesa umjetne oplodnje. Film je to koji do srži ulazi u prostore intime i ljudske privatnosti, osvaja hrabrošću i ostavlja bez daha, a mnogi takozvani isključivo filmski kriteriji padaju u vodu pred plačem tek rođene i dugoočekivane Eve. Film Sve o Evi svojedobno je bio jedan od najgledanijih Factumentaraca.


Vezano: Prijedlog čitatelja: 10 izvrsnih filmova koje možete pogledati za vrijeme izolacije


Ohrabrujuća osobna priča ispričana je i u filmu Klasa optimist autorice Lane Šarić. Ovdje redateljica pak dokumentira vlastitu borbu s leukemijom i njezinim posljedicama stvarajući jedinstven film koji plijeni optimizmom i u najtežim situacijama. Kada sretnim spojem medicinskih dosega i liječničkih napora, uz pomoć obitelji i prijatelja te zahvaljujući vlastitoj borbenosti, pacijenti ozdrave, njihovi životi u potpunosti će se promijeniti.

Bad Blue Boysi proteklih su dana često spominjani kao podrška u nedavnim kriznim situacijama koje su zadesile Zagreb. Dokumentarac BBB redatelja Saše Podgorelca zapis je borbe ove skupine zagrebačkih nogometnih navijača za povratak starog imena nogometnog kluba Dinamo 1990-ih. Tvrdeći da je naziv nogometnog kluba Dinamo nametnuo komunistički režim, predsjednik Franjo Tuđman tada ga je promijenio u Croatia. BBB za vrijeme njegova režima tako postaje simbol političkog otpora, a sukob je kulminirao na glavnom zagrebačkom trgu, kad su navijači izviždali Tuđmana. Prvi je ovo dokumentarni film koji je u kinima prikazivan dulje od dvaju tjedana.

Izuzetno vrijedan materijal koji dokumentira jedan od ključnih događaja Hrvatskog proljeća objedinjen je u filmu Poezija i revolucija 2000. godine. Naime, u vrijeme studentskog štrajka 1971. godine skupina studenata filma predvođena redateljima Brankom Ivandom i Zoranom Tadićem počela je kamerama pratiti događanja. Nakon što je štrajk razbijen, a vođe uhićeni i osuđeni, snimljeni je materijal arhiviran u policiji. Trideset godina nakon tih događaja Factum je pronašao dio originalnog materijala i Branko Ivanda dovršio je film koji prikazuje događaje koji su obilježili ne samo živote sudionika već i cijelu Hrvatsku.

FOTO: PIXABAY