LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Transparentnost i integritet

EU istražuje nepravilnosti rada nekoliko poznatih društvenih mreža, zaštita maloljetnika glavni prioritet

Europska komisija pojačava istrage protiv najvećih online platformi zbog neusklađenosti s novim pravilima, posebno se usmjeravajući na transparentnost oglašavanja i zaštitu korisnika.

Europska komisija pojačava istrage protiv najvećih online platformi zbog neusklađenosti s novim pravilima, posebno se usmjeravajući na transparentnost oglašavanja i zaštitu korisnika.

Europska komisija intenzivira istrage nepoštivanja odredbi Zakona o digitalnim uslugama (DSA) za najveće online platforme. Roberto Viola, generalni direktor DG CONNECT-a, najavio je da će uskoro uslijediti nova ispitivanja neusklađenosti, posebno usmjerena prema platformama s milijunima korisnika diljem Europe.
 

Otvaranje sve više istraga


Uskoro se održavaju „Dani sigurnosti u prometu”, poseban fokus je i na mlade vozače


Komisija već provodi istrage o potencijalnim kršenjima DSA-a protiv TikToka, Facebooka, Instagrama, X-a (nekadašnjeg Twittera) i AliExpressa. Prema Violinoj izjavi, neki od ovih slučajeva pri kraju su, u fazi iznošenja prigovora, dok će drugi uskoro biti pokrenuti. Uz napomenu da se moraju poštovati strogi uvjeti DSA-a, Viola je naglasio kako su kazne za nepoštovanje zakona izrazito visoke te su neke tvrtke već pokrenule pravne postupke pred sudom.
 

DSA zahtijeva transparentnost i integritet


Mnogi mladi naručuju preko online platforme Temu, evo što trebate znati o toj trgovini


Zakon o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu u veljači 2024. godine, obvezuje online platforme na poštivanje transparentnosti i integriteta, posebno tijekom izbornih procesa. Najveće platforme, koje broje više od 45 milijuna korisnika mjesečno u Europskoj uniji, morale su biti spremne za poštovanje tih pravila već u kolovozu 2023. godine.
 

Naglasak na oglašivačku transparentnost


Osnivaču popularne aplikacije za dopisivanje koju koristi jako puno mladih prijeti zatvorska i novčana kazna


Prema izvješćima, komisija će se sljedeće godine usredotočiti na provjeru poštivanja transparentnosti oglašavanja na platformama. Europska komisija naručila je istraživanje kako bi se procijenila usklađenost platformi s ovim odredbama. Dok se oglašivačka transparentnost ističe kao prioritet za 2025. godinu, zaštita integriteta izbora i maloljetnika ostaje visoko na listi Komisijinih ciljeva. Te će teme i dalje biti ključne u provedbi DSA-a, osiguravajući da platforme pružaju sigurno i pouzdano digitalno okruženje za sve korisnike u Europskoj uniji.
IZVOR: EURONEWS
FOTO: PEXELS