LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje

5 prirodnih načina za otklanjanje nesanice

Imate li problema s nesanicom probajte nešto od prirodnih tvari i promijenite životne navike kako biste postigli čvrst i kvalitetan san.

Imate li problema s nesanicom probajte nešto od prirodnih tvari i promijenite životne navike kako biste postigli čvrst i kvalitetan san.

Studenti uglavnom maksimalno zanemaruju san kada su u tijeku ispitni rokovi što se nerijetko odrazi negativno na njihovo zdravlje ili uzrokuje nesanicu nakon što rokovi završe ili još dok su rokovi u tijeku ako su previše rastreseni zbog istih.

Srećom, postoji nekoliko prirodnih supstancija kojima možemo ublažiti ili ukloniti taj problem umjesto da prvo pribjegavamo nekakvim umjetnim rješenjima.

Magnezij

Magnezij i vitamin B6 doprinose funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji i smanjenju umora i iscrpljenosti. Iako postoje razne kapsule i slične supstancije kojima možete unijet isto u svoj organizam, možete i probati s prirodnijim varijantama. To su, primjerice, orašasti plodovi, chia ili druge sjemenke, banane, zobena kaša, brokula, datulje ili, primjerice, grašak.

Kalcij

Kalcij ima umirujući utjecaj i pridonosi opuštanju muskulature i živaca, a pronaći ćete ga u mlijeku, medu, bademima, cimetu, suhim smokvama, orašastim plodovima, zelenom lisnatom povrću.

Lavanda

Svi već znaju za umirujuće svojstvo lavande, a nju možete koristiti tako da napravite toplu kupku u koju ćete ukapati par kapi eteričnog ulja lavande, da ju, pomiješanu s vodom pošpricate po posteljini, inhalacijom, masažom ili mazanjem, no svakako prethodno proučite u kojim se omjerima koristi.

Kamilica

Slično kao lavanda, kamilica također ima umirujuća svojstva, a i ovo eterično ulje možete ukapati u toplu kupku ili si prije spavanja napraviti topli čaj od kamilice.

Zdrava hrana

Jedete li prženu, tešku hranu prije spavanja, nemojte se čuditi što ne možete imati kvalitetan san. Osim toga, prije spavanja izbjegavajte i slatkiše, masnu, prezačinjenu hranu te sirovo povrće kojemu je potrebno nešto više vremena da se probavi.

FOTO: UNSPLASH